"Minusta hädänalaisten auttaminen on jalointa, mitä ihminen voi tehdä"

Kuva: Päivi Tolonen / Suomen Punainen Risti

 

Kari Ratilainen päätyi tekemään testamentin hyväntekeväisyyteen ja suosittelee samaa muillekin.

Kari Ratilainen, 60, alkoi pohtia testamenttiasioita tosissaan pari vuotta sitten. Hän tiesi, että häneltä jäisi todennäköisesti pari asuntoa ja sijoitusautoa, joista kertyisi edunsaajalle aikanaan sievoinen summa. Mutta kenelle?

– Minulla ei ole rintaperillisiä, ja lähimmät sukulaiseni tulevat hyvin toimeen omillaan. Aloin ajatella, että auttaisin perinnölläni mieluummin sellaisia ihmisiä, joilla on todellinen hätä ja tarve, hän kertoo.

Punainen Risti tuntui hyvältä vaihtoehdolta

Hän etsiskeli verkosta järjestöjä, jotka vastaanottivat testamenttilahjoituksia, ja päätyi lopulta Suomen Punaiseen Ristiin. Se tuntui hyvältä vaihtoehdolta, koska järjestö on suuri, tunnettu ja pystyy auttamaan tehokkaasti myös maailmalla.

– Päätin lopulta suunnata varani nimenomaan kansainväliseen apuun Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta, koska haluan auttaa hädänalaisia ihmisiä suurten kriisien keskellä. Nyt käynnissä on esimerkiksi Ukrainan sota, ja tulevaisuudessa vastaavia kriisejä tulee varmasti lisää.

Testamentti syntyi asianajotoimiston kanssa

Ratilainen tilasi kotiin Punaisen Ristin testamenttilahjoitusoppaan, mutta se jäi muiden kiireiden vuoksi pöytälaatikkoon. Käydessään sitten papereitaan läpi hän löysi oppaan uudelleen.

– Päätin, että nyt tämä asia täytyy hoitaa pois. Soitin Punaisen Ristin testamenttiasioiden asiantuntijalle Mia Ekströmille ja kerroin haluavani tehdä testamenttilahjoituksen.

Hän saikin yhteystiedot asianajotoimisto Hannes Snellmanille, joka auttaa järjestölle osoitetuissa testamenteissa pro bono. Tapaaminen asianajajan kanssa järjestyi nopeasti, ja testamentti laadittiin paikan päällä saman tien.

Mia Ekströmin mukaan lahjoittajat ovat kokeneet arvokkaaksi, että Punaisen Ristin kautta voi löytää puolueettoman asianajajan, joka auttaa testamentin laatimisessa maksutta.

– Samalla asianajaja huolehtii siitä, että testamentti täyttää lain vaatimat muotokriteerit, hän sanoo.

Lahjoitukset menevät kokonaisuudessaan hyvään tarkoitukseen

– Joskus ihmiset haluavat määritellä tarkemmin ketä testamentilla autetaan. Lapset, nuoret ja vanhukset ovat usein lähellä ihmisten sydäntä, samoin oman kotiseudun ihmiset, Mia Ekström kertoo.

Punainen Risti vastaanottaa noin parikymmentä testamenttilahjoitusta vuodessa. Lahjoitusten arvo vaihtelee muutamasta sadasta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Suurin osa lahjoituksista kohdistetaan kotimaan toimintaan tai katastrofirahastoon.

Pienimmätkin lahjoitukset menevät kokonaisuudessaan hyvään tarkoitukseen, sillä yleishyödyllisenä järjestönä Punainen Risti ei maksa testamenttilahjoituksista veroa.

Varmista, että tahtosi sopii järjestön toimintaan

Jos lahjoittaja haluaa kohdentaa testamenttinsa hyvin tarkasti, Ekström suosittelee olemaan yhteydessä Punaiseen Ristiin ja varmistamaan, että testamenttimääräys on selkeä ja sopii järjestön toimintaan. Punainen Risti ei voi ottaa vastaan lahjoituksia, joiden kohteet tai ehdot ovat järjestön periaatteiden vastaisia tai joiden hoitamiseen järjestöllä ei ole osaamista.

– Jos henkilö haluaa testamentata omaisuuttaan esimerkiksi eläinten auttamiseen, lahjoitus kannattaa suunnata eläinten oikeuksiin ja suojeluun keskittyneelle järjestölle, Ekström kuvaa.

Elämäntilanteen muuttuessa voit päivittää testamenttiasi

Jokaisen aikuisen kannattaisi selvittää, miten omaisuus jakautuisi ilman testamenttia, ja laatia sellainen tarvittaessa. Elämäntilanteen tai ajatusten muuttuessa testamenttia voi aina päivittää.

– Moni testamentin laatinut on kertonut olonsa huojentuneen, kun pitkään mielessä pyörinyt asia on saatu pois päiväjärjestyksestä, kertoo Mia Ekström.

Asiat on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

Myös Kari Ratilainen on tyytyväinen saatuaan hoidettua testamenttiasiat kuntoon nyt, kun hän on vielä täysin tolkuissaan ja toimintakykyinen.

– Suosittelen tätä kaikille, joilla on omaisuutta mutta ei rintaperillisiä eikä avun tarpeessa olevia lähisukulaisia. Minusta hädänalaisten auttaminen on jalointa, mitä ihminen voi tehdä, hän summaa.

Teksti: Päivi Tolonen

Juttu on alun perin julkaistu Avun maailma -lehdessä.