Humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön yhteensovittaminen konfliktialueilla

Kuva: Khaing Wai Aung / Myanmarin Punainen Risti

Moni Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistys työskentelee monimutkaisissa ja haastavissa toimintaympäristöissä, joissa pitkittyneet kriisit ja konfliktit ovat arkipäivää. He vastaavat myös yhteisöjensä pitkäaikaisiin tarpeisiin samanaikaisesti.

Kolmoisneksukseksi kutsuttu lähestymistapa pyrkii edistämää entistä tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden kesken, jotta samanaikainen tarve humanitaariselle avulle, kehitysyhteistyölle ja rauhan pyrkimyksille olisi tuloksellisempaa näissä vaikeissa toimintaympäristöissä.

Näin Suomen Punainen Risti auttaa

Käytämme neksus-lähestymistapaa varmistaaksemme, että avustamme on hyötyä kullekin yhteisölle kussakin tilanteessa – myös kriisin tai katastrofin aikana.

Keskitymme erityisesti pitkittyneissä kriiseissä tarvittavan humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön välisen suhteen vahvistamiseen, huomioiden konflikti- tai väkivaltaisen tilanteen.

Humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön kytkös

Suomen Punainen Risti tekee yhteistyötä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) kanssa konfliktialueilla.

Tuemme paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kykyä toimia haastavassa ympäristössä säilyttäen kaikkien osapuolten luottamuksen ja varmistaen pääsyn avun tarvitsijoiden luo.

Tarkoituksena on lisätä väestön ja eri toimijoiden tietoisuutta humanitaarisesta mandaatista ja toimintaperiaatteista (esim. tasapuolisuus, puolueettomuus).

Tällä pyritään vahvistamaan luottamusta paikallistasolla toimiviin vapaaehtoisiin ja parantaa heidän kykyään toimia kriisin keskellä.

Lue ICRC:n kanssa tehtävästä viestintäyhteistyöstä lisää täältä.

Monimutkaisten kontekstien opit

Neksus-lähestymistavan kehitys ja toteutus pohjaa vaikeiden ja epävakaiden toimintaympäristöjen analyysiin ja niistä kerättyihin oppeihin.

Avun toimittaminen on erilaista toimintaympäristöstä riippuen. Konflikti- tai kriisitilanteessa toimintatapoja tulee muuttaa ja joskus on kehitettävä täysin uusia toimintamalleja.

Suomen Punainen Risti ja Burkina Fason Punainen Risti ovat yhteistyössä esimerkiksi kehittäneet elintärkeitä terveyspalveluita ihmisille, jotka elävät jatkuvan kriisin keskellä.

Periaatteellinen humanitaarinen toiminta

Kiinnitämme huomiota toimintaympäristön kehitykseen, edistämme osallisuutta sekä noudatamme humanitaarisia periaatteita. Varmistamme, että operaatiomme ja ohjelmamme eivät lisää konfliktin jännitteitä.

Työskentelemme niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla painottaaksemme rahoittajille tarpeisiin perustuvan humanitaarisen avun merkitystä, humanitaaristen periaatteiden keskeisyyttä ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tärkeyttä.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu