21.12.2023

"Erityisen hienoa, kun saa kuulla auttaneensa nuoria"

Lasse Jalonen.

Suomen Punaisessa Ristissä työskentelee usean eri toimialan asiantuntijoita ja ammattilaisia. Meille voi työllistyä hyvin erilaisilla työ- ja koulutustaustoilla.

Nuorten turvatalon kriisi- ja perhetyöntekijä Lasse Jalonen on auttanut nuoria ja perheitä selvittämään välejään jo yli 20 vuotta. Positiivisuus on Jalosen mukaan elämänasenne, joka kantaa pitkälle myös työelämässä.

Miten selittäisit työnkuvasi 4-vuotiaalle?

Työskentelen Nuorten turvatalossa Turussa. Koetan auttaa nuoria ja heidän perheitään hädässä. Kuka tahansa perheenjäsenistä voi ottaa yhteyttä Nuorten turvataloon, jos kotona on paha olla. 

Usein nuoret kertovat hakevansa apua turvatalosta, sillä perheessä riidellään paljon. Turvatalossa pohdimme yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa, miten kaikilla olisi taas hyvä olla.

Miksi työsi on tärkeää?

Työni on tärkeää, koska sen tavoitteena on auttaa ihmisiä ja lievittää inhimillistä kärsimystä. Mikä voisikaan olla olennaisempaa? Ylipäänsä se, että Punainen Risti auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä niin kaukana kuin lähelläkin, on mielestäni todella tärkeää.

Asiakkaamme kertovat usein, että Nuorten turvatalon tarjoama apu on ollut tärkeä osa perheen elämäntilanteen muutosta parempaan, ja se on mielestäni hienoa.

Mitä työtoverisi eivät tiedä sinusta?

Uskon, että minulla ei ole suuria luurankoja kaapeissa. Juttelemme työkavereideni kanssa aina ajan salliessa kaikesta mahdollisesta.

He saattaisivat kuitenkin yllättyä siitä, että tykkään nykyään tehdä kaikenlaisia hommia kotini rauhaisalla takapihalla. Siellä istuskelen, mietiskelen ja ihmettelen luontoa ja sen uljaita eläimiä.

Aina välillä löydän itseni myös istuttamassa kukkia. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa etenkin kesähelteillä.

Miten olet päätynyt töihin Punaiseen Ristiin?

Olen pitkän tien kulkija, sillä tulin Punaiseen Ristiin töihin jo vuonna 1990. Minun on vaikea uskoa, että siitä on aikaa jo yli neljännesvuosisata. 

Työskentelin ensin muutaman vuoden täällä Turussa turvapaikanhakijoiden kanssa. Nykyisessä työpaikassani, Nuorten turvatalolla, olen ollut sen perustamisesta lähtien.

Millainen on huono työpäivä?

On hankala sanoa, millainen olisi huono työpäivä. Työpäiviin toki mahtuu kaikenlaista mutta uskoisin, että kyse on enemmänkin omasta asennoitumisesta työhön ja elämään.

Huonokaan työpäivä ei ole huono kun ajattelee, että kaikella on tarkoituksensa.

Mikä on mieleenpainuvin tilanne / muisto työstäsi?

Kun työvuosia on takana niinkin paljon kuin minulla, työhön myös liittyy paljon muistoja. Ehkäpä ne kaikkein ikimuistoisimmat tapahtumat liittyvät asiakkaisiin, jotka ovat antaneet palautetta työstäni ja persoonastani.

On erityisen hienoa, kun saa kuulla auttaneensa nuoria ja perheitä elämässään eteenpäin.

Artikkelin alkuperäinen julkaisupäivä 8.8.2016

Nuorten turvatalot – tukea, turvaa ja toimintaa
Nuorten turvatalot – tukea, turvaa ja toimintaa
Avoimet työpaikat
Avoimet työpaikat