30.05.2024

Autamme tulvista kärsiviä Afganistanissa

Henkilöt purkavat Afganistanin Punaisen Puolikuun rekka-autosta avustustarvikkeita.
Kuva: Meer Abdullah Rasikh / IFRC Afganistan

Ohjaamme katastrofirahastosta 250 000 euroa kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon Afganistanissa, jossa voimakkaat tulvat ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa.

Poikkeuksellisen rankoista kevätsateista johtuvat tulvat ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa Afganistanissa huhtikuusta 2024 lähtien. Tulvat vaikuttavat arviolta jopa 150 000 kotitalouteen, ja yksin maan pohjoisosassa sijaitsevassa Baghlanin maakunnassa on kuollut yli 300 ihmistä. Lisäksi tuhansia karjaeläimiä on kuollut, kokonaisia peltoja huuhtoutunut veden mukana, ja koteja, teitä sekä siltoja tuhoutunut tai vahingoittunut.

Ohjaamme katastrofirahastosta 250 000 euroa tukemaan Afganistanin Punaisen Puolikuun tarjoamaa apua. Kansainvälisen Punaisen Ristin tuen avulla Afganistanin Punainen Puolikuu muun muassa jakaa käteisapua sekä materiaaliapua, joka sisältää esimerkiksi ruoanlaittovälineitä ja majoitustarvikkeita. Lisäksi Punainen Puolikuu antaa ensiapua, tarjoaa terveyspalveluita ja psykososiaalista tukea, sekä parantaa veden ja sanitaation saatavuutta esimerkiksi korjaamalla vessoja ja vesipisteitä.

– Katastrofissa on ehdottoman tärkeää, että apua löytyy läheltä ja nopeasti. Afganistanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset olivat ensimmäisinä paikalla tukemassa etsintä- ja pelastustoimia sekä toimittamassa hätäapua tulvista kärsiville. Nyt tarvitaan kiireellistä tukea auttamistoiminnan laajentamiseksi, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Sari Autio.

Pitkäaikaiset kriisit vaikeuttavat katastrofeista selviämistä

Afganistanin humanitaarinen tilanne on yksi maailman vaikeimmista. Vuosikymmeniä kestäneet konfliktit, talouden romahtaminen ja kansainvälisen avun väheneminen, laajalle levinnyt köyhyys sekä muut sosioekonomiset haasteet, ruokaturvattomuus ja äärimmäiset sääilmiöt ovat johtaneet siihen, että yli puolet maan väestöstä tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua. Kevään tulvat vaikeuttavat humanitaarista tilannetta entisestään.

– Tulvat aiheuttavat kärsimystä erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville, kuten kaikista köyhimmille yhteisöille, jotka ovat riippuvaisia maataloudesta. Kansainvälisen avustusoperaation avulla autetaan 140 000 ihmistä 14 provinssin alueella, Autio kertoo.

Olemme tukeneet Afganistanin Punaista Puolikuuta jo vuosikymmenien ajan pääasiallisesti kansainvälisen Punaisen Ristin kautta. Humanitaarisen avun lisäksi tuemme pitkäkestoista kehitysyhteistyötä, kuten heikoimmassa asemassa olevien terveyden parantamista, ja yhteisöjen pääsyä puhtaan veden ja sanitaation pariin.

Teksti: Viivi Kairala

Viestinnän asiantuntija

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu