Palestiinan Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia tekemässä avustustyötä raunioituneiden rakennusten keskellä.
Juuri nyt - päivitetty 18.7.2024 8.07.31

Punaisen Ristin työ Gazan-Israelin konfliktissa

Juuri nyt - päivitetty 18.7.2024 8.07.31
Punaisen Ristin työ Gazan-Israelin konfliktissa

Punaisen Ristin työ Gazan-Israelin konfliktissa

Gazan-Israelin konfliktissa avustustyötä tehdään äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Ihmiset Gazassa tarvitsevat kipeästi perusasioita, kuten ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Punainen Risti työskentelee lakkaamatta sen varmistamiseksi, että humanitaarista apua saataisiin perille turvallisesti ja säännöllisesti. Järjestö muistuttaa kaikkia osapuolia sodan sääntöjen noudattamisesta ja siviilien suojelusta.

Lahjoita katastrofi­rahastoon

”Työ vaatii paljon henkistä kanttia”

(18.7.2024)

Olemme lähettäneet tänä vuonna jo 13 terveydenhuollon ammattilaista Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kenttäsairaalaan Gazaan työskentelemään avustustyöntekijöinä. Yksi heistä on fysioterapeutti Sami Jukkala, joka käyttää vuosilomansa toimiakseen avustustyöntekijänä.

Jukkala uskoo, että fysioterapeuttina hänellä on hyvä asema sen suhteen, että hänen tapaamillaan potilailla on toivoa.

– On mahtavaa nähdä, kuinka potilas voimaantuu siitä, että hänen uskotaan kuntoutuvan, Jukkala sanoo Ylen haastattelussa.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kertoo, ettei Gazaan valita henkilöitä, joilla ei ole kokemusta aikaisemmin konfliktialueilla työskentelystä. Työ on aina riskialtista, ja se vaatii työntekijältä paljon voimavaroja.

– Työ vaatii henkistä kanttia. Komennuksen aikana ja sen jälkeen on mahdollista myös psykologin kanssa, Korhonen sanoo.

Lue koko haastattelu Ylen sivuilta.

"Pienikin positiivinen signaali näissä oloissa on aina suuri uutinen"

(10.6.2024)

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kenttäsairaalassa Gazassa kätilönä työskentelevä Minna Vanhamäki kertoo Ylelle 7.6.2024 antamassaan haastattelussa, että avun tarve Rafahissa on valtava.

– Hätä on suuri. Omaisilla on suuri stressi läheisistään, ja ruuan ja veden puute on läsnä joka päivä. Useat perheet ovat joutuneet siirtymään kolme, jopa neljä kertaa löytääkseen vähän turvallisemman paikan mihin asettua, eli tilanne on kriittinen, Vanhamäki kertoo Yle Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Hädän keskellä jokainen vastasyntynyt on suuren ilon aihe.

– Pienikin positiivinen signaali näissä oloissa on aina suuri uutinen. Koko sairaalan henkilökunta iloitsee jokaisesta vastasyntyneestä. Se on aina sellainen positiivinen asia, josta olemme tosi onnellisia, Vanhamäki kertoo Ylelle.

Punaisen Ristin kenttäsairaalan synnytysten ja naistentautien klinikalla seurataan raskauksia ja hoidetaan synnytyksiä. Lisäksi synnytysten jälkeinen jälkitarkastusklinikka on aloittanut toimintansa kenttäsairaalassa.

– Pyydämme äitejä palaamaan noin kuuden viikon jälkeen takaisin klinikalle, missä voidaan tarkastaa, että vastasyntyneet ovat kunnossa, ja äidit myös.

Kuuntele Minna Vanhamäen Yle Radio Suomen Päivän haastattelu YleAreenassa.

Lue Minna Vanhamäen haastattelu Ylen uutisissa.

Punaisen Ristin kenttäsairaalassa hoidetaan synnytyksiä

(28.5.2024)

Kätilö Minna Vanhamäki lähetti terveiset Gazasta. Tänä aamuna Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kenttäsairaalassa Rafahissa syntyi kaunis pieni tyttövauva.

Avustustyöntekijä Minna Vanhatalo pitelee hymyillen sylissään vastasyntynyttä vauvaa.
Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Avun tarve Gazassa on valtava. Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan sairaalavälineistöä ja henkilökuntaa. Lämmin kiitos kaikille katastrofirahastoomme lahjoittaneille.

Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perusperiaatteita on noudatettava

(27.5.2024)

26.5. Rafahissa koettiin kauhun hetkiä, kun ihmisiä haavoittui tai menetti henkensä ilmaiskussa. Sairaalaamme saapui suuri määrä haavoittuneita ja palovammoja saaneita.

Tiimimme Punaisen Ristin kenttäsairaalassa tekevät taukoamatta töitä pelastaakseen ihmishenkiä.

Siviilejä on suojeltava. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perusperiaatteita on noudatettava.

Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Punaisen Ristin humanitaarista apua Gazassa

(17.5.2024)

Ensimmäinen vauva syntyi Rafahiin Gazaan avatussa uudessa Punaisen Ristin kenttäsairaalassa.

Äiti Reem Abo Mousa kertoo olevansa kiitollinen Punaisen Ristin kansainväliseltä komitealta saamastaan avusta sekä häntä hoitaneille lääkäreille ja hoitajille.

– Olin hyvin huolissani ja peloissani raskaudestani. Minua ei voitu ottaa vastaan sairaalassa henkilökunnan puutteen vuoksi, joten tulin tänne [Punaisen Ristin kenttäsairaalaan], Reem kertoo.

– Raskausaikani oli yhtä kärsimystä. Minun piti siirtyä Khan Younisista Rafahiin ja nyt Rafahista Al-Mawasiin. En päässyt normaaleihin tarkastuksiin seuraamaan vauvani terveydentilaa. Minulla ei ollut ruokaa ravita itseäni kunnolla, eikä ruokkia vauvaani. Vitamiinejakaan ei ollut saatavilla.

– Olin jatkuvasti uupunut ja väsynyt ruoan puutteen vuoksi. Olen huolissani itsestäni ja vauvastani. Pelkään joutuvani siirtymään uudelleen, kun olen vielä toipumassa keisarinleikkauksestani. En tiedä, minne menen seuraavaksi, Reem sanoo.

Hymyilevä nainen pitää sylissään vastasyntynytta vauvaa. Vieressä Punaisen Ristin hymyilevä työntekijä.
Punaisen Ristin kenttäsairaalassa synnyttänyt Reem Abo Mousa vastasyntyneen lapsensa Sanadin ja Punaisen Ristin avustustyöntekijän kanssa. "Sanad tarkoittaa tukea", Reem kertoo. Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Punaisen Ristin 60-paikkaisessa kenttäsairaalassa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaalahallinnon asiantuntija sekä sairaanhoitajia. Yksi avustustyöntekijöistämme on Miia Siurola.

– Olen erikoistunut lasten hoitamiseen ja se on intohimoni. Lasten sairaanhoitajan työ on maailman paras työ, Siurola sanoo.

– Humaanista näkökulmasta ajatellen, kaikkien meidän tehtävä on auttaa siinä, missä pystyy. Minut on koulutettu tähän ammattiin ja lasten sairaanhoitajana toimiminen on minun tehtäväni. Jokainen meistä voi tehdä jotain, kuten esimerkiksi lahjoittaa.

Miia Siurola.
Avustustyöntekijämme Miia Siurola nappasi kuvan itsestään Egyptissä matkalla Gazaan. Kuva: Miia Siurola / Suomen Punainen Risti

Avustustyöntekijöiden lisäksi Suomen Punainen Risti on lähettänyt Rafahiin Gazaan avattuun Punaisen Ristin kenttäsairaalaan röntgenlaitteen, vesitankkeja ja pesualtaita.

Röntgenlaite Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa. Kuva: Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskus

Avustustyöntekijämme, anestesialääkäri Anni Walli lähetti Suomeen terveisiä Gazasta. Hän työskentelee European Gaza Hospital -sairaalassa osana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kirurgista terveystiimiä.

– Kuvan pienellä ihmisellä oli palovamma, ja haavoja hoidettiin nukutuksessa. Meillä ei ole täällä heräämöä, joten pieni potilas oli heräämövaiheen ajan sylissäni.

Punaisen Ristin avustustyöntekijä Anni Walli sylissään pieni lapsi.
Anestesialääkäri Anni Walli potilaansa kanssa. Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Suomen Punainen Risti on mukana avaamassa Punaisen Ristin kenttäsairaalaa Gazaan

(14.5.2024)

Punaisen Ristin 60-paikkaisessa kenttäsairaalassa toimii muun muassa leikkaussali, synnytysosasto ja päivystyspoliklinikka. Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan sairaalavälineistöä ja henkilökuntaa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) avaa yhteistyössä yhdentoista maan Punaisten Ristien kanssa kenttäsairaalan Rafahiin Gazassa.

– Sairaala auttaa vastaamaan mittaviin terveydenhuollon tarpeisiin, joita meneillään oleva konflikti on aiheuttanut. Avattava kenttäsairaala täydentää vaurioitunutta ja osittain toimintakyvytöntä paikallista terveydenhuoltoa, ja siinä on mahdollista hoitaa noin 200 potilasta päivittäin, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Kenttäsairaalassa Rafahissa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaanhoitajia ja sairaalahallinnon asiantuntija. Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Paikallisiin sairaaloihin ja hoitohenkilökuntaan kohdistuneet iskut ovat romahduttaneet terveydenhuoltojärjestelmää merkittävästi. Yhä toimivat sairaalat ovat täynnä potilaita, ja tarvikkeista ja resursseista potilaiden hoitamiseen on pulaa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea muistuttaa konfliktin osapuolia jatkuvasti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta, kuten sairaaloiden ja hoitohenkilökunnan suojelemisesta.

Kenttäsairaalaoperaatiolla tuetaan Palestiinan Punaisen Puolikuun tekemää avustustyötä. Palestiinan Punaisen Puolikuun työntekijät ja vapaaehtoiset ovat antaneet ensiapua ja tarjonneet apua kiireellistä hoitoa tarvitseville Gazan asukkaille konfliktin kärjistymisestä alkaen.

60-paikkaisessa kenttäsairaalassa voidaan tehdä kiireellisiä leikkauksia sekä hoitaa synnytyksiä, vastasyntyneitä, lapsia, äitejä ja gynekologisia vaivoja. Sairaalan yhteydessä toimii päivystyspoliklinikka. Kenttäsairaalassa pystytään arvioimaan hoidon kiireellisyys ja tarve sekä vastaamaan myös tilanteisiin, joissa hoidettavaksi tulee odottamatta kerralla suuri määrä potilaita.

Kenttäsairaalassa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaanhoitajia ja sairaalahallinnon asiantuntija. Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan röntgenlaitteiston, vesitankkeja ja pesualtaita.

Kenttäsairaala on osa laajempaa Suomen Punaisen Ristin avustustoimintaa Gazan-Israelin konfliktista kärsivien auttamiseksi. Apu on ollut muun muassa avustustyöntekijöitä ja rahallista ja materiaalista tukea kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioihin. Avustustoimintaa rahoitetaan Suomen ulkoministeriön ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston varoin.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on tukenut paikallista terveydenhuoltoa Gazassa yli 15 vuoden ajan.

Katso lisätietoa kenttäsairaalasta Punaisen Ristin kansainvälisen komitean verkkosivuilta (englanniksi)

”Gazan humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen”

(8.5.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen antoi Ylelle 7.5. haastattelun Gazan humanitaarisesta tilanteesta. Olosuhteet Gazassa ovat Korhosen mukaan erittäin huonot. Korhonen kuvailee humanitaarista tilannetta katastrofaaliseksi.

– Suurin osa ihmisistä elää humanitaarisen avun varassa, ja lähes kaikki ovat joutuneet jättämään kotinsa jossain vaiheessa konfliktia, sanoo Korhonen Ylen aamun lähetyksessä.

Katastrofaalinen tilanne jatkuu siviilien osalta, kun ihmisillä ei ole paikkaa, eikä tilaa olla suojassa.

– Gaza on hyvin pieni alue, joka on valmiiksi jo täynnä ihmisiä, ja ihmisten siirtyminen paikasta toiseen johtaa siihen, että he joutuvat jälleen kerran jättämään paikan, jossa he ovat ehkä kokeneet olevansa turvassa, joten tilanne ei heidän kohdallaan parane ollenkaan, Korhonen toteaa Ylelle.

Katso Ylen aamun haastattelu YleAreenassa.

"Potilaita on paljon ja resurssit ovat hyvin rajalliset"

(17.4.2024)

Avustustyöntekijämme Anni Walli on lähdössä Gazaan sairaalaan töihin. Hän työskentelee osana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) avustusoperaatiota.

– Tulen työskentelemään leikkaussalissa anestesialääkärinä European Gaza Hospital -sairaalassa ja lisäksi olen valmis auttamaan ihan kaikessa, missä minun panostani tarvitaan, hän kertoo.

– Työni Gazassa tulee olemaan paluuta perusasioiden äärelle. Olosuhteet ovat haastavat. Potilaita on paljon ja resurssit tarjota hoitoa ovat hyvin rajalliset.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Anni Walli Oulun lentokentällä.
Kuva: Juha Kreivi / Suomen Punainen Risti

"Avun tarve on ollut ja on edelleen valtava"

(28.3.2024)

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Keijo Eklöf työskentelee tällä hetkellä Jordaniassa logistiikan tehtävissä osana Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFRC) alueellista operaatiota, jossa autetaan Gazan-Israelin konfliktista kärsiviä.

– Terveiset täältä Jordanian Punaisen Puolikuun logistiikkavarastolta, jossa ollaan juuri parhaillaan valmistelemassa 375 000 ruoka-annoksen lähettämistä Gazaan. Avun tarve on ollut ja on edelleen valtava. Kiitos kaikille teille, jotka olette olleet tähän saakka tukemassa työtämme täällä.

Jordanian Punaisen Puolikuun varaston edustalla lastataan avustuskuormaa kohti Gazaa.
Jordanian Punaisen Puolikuun varaston edustalla lastataan avustuskuormaa kohti Gazaa. Kuva: Keijo Eklöf / Suomen Punainen Risti

"Tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi"

(18.3.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen antoi STT:lle haastattelun humanitaarisen avun saamisesta Gazaan.

– Tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi, koska avustettavia on koko ajan enemmän, tiet ovat huonokuntoisia ja liikkuminen on hankalaa.

Korhonen koordinoi Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFRC) alueellista operaatiota, jossa pyritään muun muassa vahvistamaan humanitaarisen avun reittejä Gazaan.

Pääsy Gazan pohjoisosaan on Korhosen mukaan erityisen vaikeaa muun muassa tiesulkujen vuoksi, STT uutisoi.

– Jos avustusten pääsy Gazaan ei kohene, on edessä lisää ihmishenkien menetyksiä ja inhimillistä kärsimystä, Korhonen sanoo.

– Humanitaarisella avustustyöllä kriisiä ei kuitenkaan ratkaista. Kyllä tämä vaatii poliittisia päätöksiä.

STT:n uutisartikkelin kokonaisuudessaan voi lukea muun muassa Aamulehdestä

”Käytännössä lähes jokainen on joutunut lähtemään kotoaan”

(14.3.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun päällikkö Marko Korhonen kertoi MTV Uutisille humanitaarisen avustustyön tilanteesta Gazassa.

– Gazan tilanne on ihan äärettömän kriittinen tällä hetkellä. Sekä terveydenhuollon, ruokahuollon että oikeastaan kaiken muunkin humanitaarisen avun suhteen. Käytännössä lähes jokainen Gazassa on joutunut lähtemään kotoaan, ja elää pitkälti humanitaarisen avun varassa.

Punainen Risti on toistuvasti vaatinut konfliktin osapuolilta siviilien suojelua ja avun pääsyä alueelle.

– Se, että ihmiset joutuvat noin pienellä alueella olemaan taistelujen keskellä on erittäin poikkeuksellista, Korhonen sanoo.

"Terveisiä Jordanian Punaisen Puolikuun varastoilta"

(8.3.2024)

Kansainvälisen katastrofiavun päällikkömme Marko Korhonen lähettää terveisensä Jordanian Punaisen Puolikuun varastoilta. Siellä koordinoidaan Punaisen Ristin kansainvälistä apua kohti Gazaa. Avun tarve on valtava ja tulee olemaan vielä pitkään.

”Haluan kiittää kaikkia niitä, jotka ovat tehneet tämän työn mahdolliseksi. Kiitos kaikille lahjoittajille ja vapaaehtoisille.”

Katso Marko Korhosen videotervehdys.

Jordanian Punaisen Puolikuun ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät juttelevat Jordaniassa avustustarvikkeiden varastossa
Jordanian Punaisen Puolikuun logistiikan koordinaattori Noor Dasouqi (vas.) ja Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen (oik.) työskentelevät osana Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton avustusoperaatiota. Kuva: Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto

”Tilanne vaatii poliittisen ratkaisun, ja mahdollisimman pian”

(7.3.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kertoi Ylen aamussa Gazan tilanteesta.

– Apua ei saada tarpeeksi perille. Kysymys ei ole siitä, etteikö apua olisi saatavilla, mutta että sen saa rajan sisäpuolelle turvallisesti, että ihmiset sen avun piiriin pääsisivät, ja että sitä voidaan jakaa turvallisesti – se on se ongelma, Saarikoski sanoo.

– Nämä ovat aivan epäinhimillisiä oloja. Sellaisia, joita me emme pysty täältä edes käsittämään. Humanitaarinen apu ei pysty tätä tilannetta ratkaisemaan. Se on laastari, joka ei tällä hetkellä toimi edes laastarina, koska ei päästä laittamaan sitä paikalleen. Tämä tilanne vaatii poliittisen ratkaisun, ja mahdollisimman pian.

Katso koko haastattelu YleAreenasta.


Avun koordinointia Gazaan

(4.3.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen lähettää terveisensä Jordanian Punaisen Puolikuun sairaalalta, jossa hoidetaan myös Gazasta evakuoituja ihmisiä. Korhonen koordinoi Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFRC) alueellista operaatiota, jossa autetaan Gazan-Israelin konfliktista kärsiviä.

– Täällä Jordaniassa koordinoidaan IFRC:n alueellista operaatiota, jossa vahvistetaan muun muassa logistiikkayhteyksiä avustustarvikkeille Gazaan, ja varaudutaan toimimaan naapurimaissa. Jordaniassa ollaan juuri avattu uusi avustusreitti Gazaan täältä Jordanian Punaisen Puolikuun varastoilta.

Marko Korhonen seisoo Jordanian Punaisen Puolikuun rakennuksen edessä.
Punaisen Ristin avustustyöntekijä Marko Korhonen koordinoi apua Gazaan. Kuva: Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto

"Tilanne on hirvittävä"

(21.2.2024)

Palestiinan Punainen Puolikuu ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ovat paikalla Gazassa. Avustustyötä tukee myös Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto. Avustustyöhön kuuluvat muun muassa

  • pakolaisleirien organisointi
  • terveydenhuollon tehtävät
  • materiaaliapu.

Apua pääsee perille Gazaan aivan liian vähän, ja alueen terveydenhuoltojärjestelmä on lähes romahtanut.

Avustustyö Gazan-Israelin konfliktissa on myös vaarallista. Seitsemäntoista Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen vapaaehtoista ja työntekijää on menehtynyt konfliktin aikana. Menehtyneiden joukossa on sekä Palestiinan Punaisen Puolikuun että israelilaisen Magen David Adom -järjestön vapaaehtoisia ja työntekijöitä.

Kansainväliset sodan säännöt, eli humanitaarinen oikeus, suojelee siviilejä, terveydenhuollon henkilökuntaa sekä avustustyöntekijöitä. He eivät ole sodan osapuolia. Kaikkien taistelevien osapuolten on kunnioitettava humanitaarista oikeutta.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun tulee päästä viemään henkiä pelastavaa humanitaarista apua.
Kate Forbes, Punaisen Ristin kansainvälisen liiton puheenjohtaja

Yli kaksi miljoonaa ihmistä Gazassa tarvitsee apua ja turvaa. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöntekijä Note Chittarat työskenteli alueella tammikuussa, ja kertoi oloista paikallisessa sairaalassa:

– Olen European Gaza -sairaalassa Khan Yunisissa. Meillä on tiimi lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka ovat työskennelleet ja asuneet täällä muun sairaalahenkilökunnan kanssa muutaman kuukauden ajan. Tilanne on hirvittävä, Chittarat kertoi.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean työntekijä Note Chittarat lähetti videoviestin Gazasta tammikuun 2024 lopulla. Kuva: Note Chittarat / Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

– Sairaalasta on tullut paikka, jonne eivät tule vain sairaat ja haavoittuneet vaan myös ihmiset jotka etsivät turvaa. Kun kävelee sairaalan alueella, luulisi että kävelee pakolaisleirillä, hyvin lähellä konfliktialuetta. Ihmiset täällä hakevat turvaa, Chittarat jatkoi.

Katso Note Chittaratin video

Lisää avustustyöntekijöitä avustusoperaation tueksi

(30.1.2024)

Kolme logistikkoamme lähtee Egyptiin koordinoimaan avustuskuljetuksia Gazaan.

– Lähdemme tekemään logistiikkaa: maa- ja lentokuljetuksia ja varastointia Egyptin Punaisen Puolikuun tukena. Annamme kaiken osaamisen, mitä meillä on antaa. Koulutamme logistiikkaprosesseja ja autamme yhtenäistämään niitä, kertoo kokenut avustustyöntekijä Tuomas Laibert.


Avustusoperaatiossa on työskennellyt myös logistikkomme Juha Niininen.

– Minulla on pitänyt kiirettä, kun olen kouluttanut Egyptin Punaiselle Puolikuulle varastotyöntekijöitä avustusoperaation tueksi, hän kertoi tammikuun alussa.

Juha Niininen
Juha Niininen. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Avun tarve on valtava

(8.1.2024)

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Tiina Saarikoski kertoi MTV Uutisille, että noin 85 prosenttia gazalaisista on joutunut jättämään kotinsa, monet jo useita kertoja turvallista paikkaa etsiessään. Avun tarve on valtava ja Gazaan saatavien avustusrekkojen määrä riittämätön.

– Gazaan meni jo ennen sotaa noin 500 rekkaa päivässä. Nyt on oltu tyytyväisiä, jos on saatu sata rekkaa päivässä Gazaan. Se on aivan riittämätöntä tähän kurjistuneeseen tilanteeseen, Saarikoski sanoo.

Pyrimme puhumaan kansainvälisen sodan sääntöjen puolesta, jotta iskuja ei tehtäisi siviilejä tai siviili-infrastruktuuria kohtaan.
Tiina Saarikoski

– Humanitaariset organisaatiot eivät voi tätä tilannetta ratkaista. Me voimme vain puolueettomasti auttaa niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat, Saarikoski sanoo.

– Pyrimme puhumaan kansainvälisten sodan sääntöjen puolesta, jotta iskuja ei tehtäisi siviilejä tai siviili-infrastruktuuria kohtaan. Tällaista hiljaista vaikuttamistyötä tehdään koko ajan.

Katso uutinen MTV:n sivulta

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea avusti panttivankien vapauttamisessa

(25.11.2023)

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea auttoi 24 panttivangin ja 33 pidätetyn vapauttamisessa Gazassa ja Länsirannalla.

Vapauttamiset ovat osa konfliktin osapuolten välistä sopimusta. Komitea ei osallistunut neuvotteluihin – sen rooli on auttaa vapautettuja puolueettoman välittäjän roolissa.

Lue lisää Punaisen Ristin puolueettomasta roolista konflikteissa

Avustustyöntekijöitä ja materiaaliapua tukemaan avustusoperaatiota

(17.11.2023)

Suomen Punainen Risti koordinoi avustustarvikkeiden perillemenoa Gazaan yhdessä Egyptin Punaisen Puolikuun kanssa.

– Paras tunne on, kun rekan perävalot näkyvät varaston edessä ja tiedän, että apu lähtee liikkeelle, sanoo logistikkomme Tuuli Turunen, joka toimii avustusyksikön johtajana.

– Joskus minulta kysytään, meneekö apu varmasti perille. Voin sanoa, että lahjoitusvaroja seurataan tarkasti. Me olemme paikan päällä dokumentoimassa tavaran virtaa ja seuraamassa sitä, miten lahjoittajien varoja käytetään, Turunen kertoo.

Myös avustustyöntekijämme Jussi Laaksonen lähti Egyptiin osana logistiikkaan erikoistunutta katastrofivalmiusyksikköä.

– Lähden järjestelemään hätäavustusten vastaanottamista ja toimittamista Gazaan. Minua motivoi eniten halu auttaa. Logistikkona pääsen tekemään ammatillisesti haastavaa työtä ja auttamaan muita, Laaksonen kertoo.

Jussi Laaksonen
Jussi Laaksonen. Kuva: Miia Pöllänen / Suomen Punainen Risti

Lähetimme logistiikkakeskuksestamme Tampereelta myös muun muassa generaattoreita ja pienkuormaajan Egyptiin katastrofivalmiusyksikkömme työn tueksi.

Punaisen Ristin työntekijä lastaa trukilla avustustarvikkeita rekkaan.
Avustustarvikkeet lähetettiin Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereen Kalkussa. Kuva: Petri Keskinen / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin johtama katastrofivalmiusyksikkö lähtee Egyptiin koordinoimaan hätäavun perillemenoa Gazaan

(27.10.2023)

Suomen Punaisen Ristin johtama katastrofivalmiusyksikkö lähtee Egyptiin koordinoimaan materiaaliavun perillemenoa Gazaan. Lisäksi katastrofirahastosta annetaan tukea avustustyöhön Israelissa ja Gazassa. Gazan asukkaiden tilanne on muodostunut kestämättömäksi Hamasin ja Israelin välisen konfliktin kiihdyttyä pahimmaksi vuosiin.

Lähetämme Egyptiin logistiikkaan erikoistuneen katastrofivalmiusyksikön yhteistyössä muiden maiden Punaisten Ristien kanssa. Suomen Punaisen Ristin johtama viisihenkinen yksikkö koordinoi kansainvälisen hätäavun vastaanottamista, varastointia ja kuljettamista Egyptistä Gazaan.

Lisäksi lähettämämme avustustyöntekijä tukee Punaisen Ristin kansainvälisen liiton operaatiota Beirutista käsin. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöhön Israelissa ja Gazassa annetaan katastrofirahastosta 200 000 euroa.

Avustuskuljetuksia on saatu vietyä perille Gazaan, mutta ei tarpeeksi.
Tiina Saarikoski

Katastrofivalmiusyksikkö aloittaa työnsä vaikeissa olosuhteissa.
Taistelujen ja iskujen kiihdyttyä lokakuun alussa yli puolet Gazan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa.

Siviiliuhreja sekä Israelissa että Gazassa on paljon. Palestiinan Punaisen Puolikuun ja Israelin Magen David Adom -järjestön avustustyöntekijöitä on kuollut työtehtävissään.

– Katastrofivalmiusyksikkömme lähtee tukemaan avun perillemenoa hyvin vaikeassa tilanteessa. Avustuskuljetuksia on saatu vietyä perille Gazaan, mutta ei tarpeeksi. On konfliktin osapuolten tehtävä varmistaa, että puolueeton humanitaarinen avustustyö on turvallista sekä apua tarvitseville että auttajille. Rajan avaaminen hetkellisesti ei riitä, vaan humanitaarista apua on voitava viedä perille säännöllisesti. Ihmisiltä Gazassa puuttuu perusasioita, kuten terveydenhuoltoa, ruokaa, vettä ja lääkkeitä, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Tiina Saarikoski
Tiina Saarikoski. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Katastrofirahastostamme annettavat 200 000 euroa käytetään Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöhön.

Komitea on toiminut Gazan, Israelin ja Länsirannan alueella jo vuodesta 1967 lähtien. Se työskentelee konfliktista kärsivien auttamiseksi ja käy osapuolten kanssa jatkuvia keskusteluja siviilien suojelemisesta sekä mahdollisuudesta toimittaa välttämätöntä humanitaarista apua sitä tarvitseville.

Komitea tukee Palestiinan Punaista Puolikuuta ja Israelin Magen David Adomia, joiden vapaaehtoiset ja työntekijät auttavat haavoittuneita ja kodeistaan paenneita esimerkiksi antamalla ensiapua ja kuljettamalla loukkaantuneita sairaalaan. Egyptin Punainen Puolikuu on mukana järjestämässä avustuskuljetuksia rajan yli Gazaan.

Suomen Punainen Risti seuraa tiiviisti paikan päällä toimivien Punaisen Ristin liikkeen toimijoiden avunpyyntöjä ja on valmis lisäämään tukeaan. Tarvittaessa paikan päälle voidaan lähettää lisää avustustyöntekijöitä tai materiaaliapua.

YouTube-upotuksen esikatselukuva
"Tilanne on hirvittävä", kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean työntekijä Note Chittarat Gazasta. Video on kuvattu tammikuun 2024 lopussa. Video: Note Chittarat / Punaisen Ristin kansainvälinen komitea
Punainen Risti on paikalla konfliktien keskellä
Punainen Risti on paikalla konfliktien keskellä