Suojelu, tasa-arvo ja osallisuus

Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu

Köyhyys, katastrofit ja konfliktit vahingoittavat kaikkia, mutta tietyt ihmisryhmät kärsivät niistä suhteettoman paljon. Esimerkiksi sukupuoli, ikä, erilaiset kyvyt, varallisuus, etnisyys tai kansallisuus voivat vaikuttaa siihen, miten haavoittuvassa asemassa henkilö on.

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ja osallisuuden vahvistaminen ovat olennaisen tärkeitä, jotta pystymme suojelemaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, pysyen uskollisena perusperiaatteillemme.

Suojelu, tasa-arvo ja osallisuus (protection, gender and inclusion, PGI) -lähestymistavan sisällyttäminen työhömme on elintärkeää.

Tämän sivuuttaminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että emme tavoittaisi niitä ihmisiä, jotka eniten tarvitsevat apuamme.

Näin Suomen Punainen Risti auttaa

PGI-lähestymistapa auttaa meitä pitämään ihmiset turvassa. Se auttaa meitä ymmärtämään ja tukemaan paremmin erilaisissa haavoittuvissa asemissa olevia ihmisiä.

Ottamalla mukaan ja osallistamalla yhteiskunnan ulkopuolelle jääneitä ihmisiä pystymme monipuolistamaan toimintaamme.

Tämä auttaa meitä suunnittelemaan parempia auttamisen muotoja, ja lisää yhteisöiltä saatavaa luottamusta ja hyväksyntää.

Yhdenvertaiset ja osallistavat paikalliset toimijat

Tuemme paikallisia kumppaneitamme, jotta ne voivat vahvistaa sisäisiä yhdenvertaisuutta ja osallisuutta tukevia rakenteitaan.

Avustamme esimerkiksi yhdenvertaisuutta ja osallisuutta lisäävien tärkeiden käytäntöjen ja työkalujen kehittämisessä, ja parannamme esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Lisäksi pyrimme parantamaan toimintaamme erilaisella tilastotiedolla. Tilastotiedon erittelyn avulla saamme tietoa siitä, mitä ihmisryhmiä emme tavoita.

Tämän perusteella pystymme suunnittelemaan, kuinka voimme paremmin saavuttaa kaikki apua tarvitsevat, jättämättä ketään jälkeen.

Vammaisten henkilöiden osallisuus ja osallistaminen

Työmme keskittyy yhä enemmän vammaisten henkilöiden osallisuuteen. Tuemme esimerkiksi vammaisten henkilöiden osallistumista päätöksentekoon omissa yhteisöissään.

Lue, mitä vammaisten henkilöiden vertaistuella on saavutettu Nepalissa.

Edistämme kumppanuuksia vammaisjärjestöjen kanssa, niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Olemme työskennelleet Abilis-säätiön kanssa, jonka kautta teemme yhteistyötä paikallisten vammaisjärjestöjen kanssa esimerkiksi Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Myanmarissa ja Nepalissa.

Yhdessä lisäämme tietoisuutta vammaisuudesta ja vammaisten henkilöiden osallistamisen tärkeydestä kouluttamalla kansallisten yhdistysten henkilöstöä ja vapaaehtoisia.

Lue, miten olemme tukeneet vammaisia ihmisiä fysioterapian avulla Syyriassa.  

Suojelutyötä haastavissa toimintaympäristöissä

Väkivaltaa tapahtuu kaikkialla, ja kriisit ja katastrofit lisäävät ja pahentavat sitä. Hätätilanteissa kiinnitämme erityistä huomiota suojelutyöhön. Pitkäaikaiset hankkeemme käsittelevät epätasa-arvon ja väkivallan juurisyitä ja lisäävät tyttöjen ja naisten turvallisuutta.

PGI-asiantuntijoita tarvitaan avustustyössä varmistamaan, että vastaamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tarpeisiin. Tuemme kansainvälistä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikettä tarjoamalla yhdenvertaisuusasiantuntijoita Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijäreservistä.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu