26.09.2023

Kysymyksiä ja vastauksia alkoholista ja huumeista festareilla

Nuorten juhlijoiden siluetti festivaali-illan auringonlaskussa.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Festareilla alkoholia kuluu paljon, ja muitakin päihteitä on liikkeellä tavallista enemmän. Olemme koonneet tähän juttuun yleisimmät alkoholia ja huumeita koskevat kysymykset, joita festarivapaaehtoisiltamme kysytään.

Mitä voin tehdä, ettei tulisi juotua liikaa? Voiko humaltumista hidastaa?

Vesipullo kannattaa pitää aina mukana, kun juo alkoholia. Varsinkin kesäkuumalla on tärkeää varmistaa, ettei kuluta alkoholia janojuomana. Jos veden juonti meinaa unohtua, puhelimeen voi ladata sovelluksen, joka muistuttaa veden juomisesta.

Jos juo, kannattaa myös syödä. Tasainen verensokeri ehkäisee myös huonoa oloa jälkeenpäin.

Useamman päivän festareilla jotkut merkkaavat etikettiin, mikä on minkäkin päivän pullo. Silloin ei tule yhtä helposti juotua liikaa kerralla.

Muiden pulloista ei kannata juoda. Pulloon voi olla lisätty jotain, tai sisältö voi yllättäen olla kirkasta viinaa. Silloin päihtymys iskee nopeammin ja voimakkaampana kuin on itse ennakoinut.

Pidä myös kaverista huolta. Sopikaa, että pidätte yhteyttä koko festarien ajan.

Kaveri käytti festareilla huumeita ja meni ihan sekaisin. Mistä voi olla kysymys?

Festareilla huumeiden kanssa käy helpommin vaaratilanteita kuin muulloin. Hälyinen ympäristö vaikuttaa olotilaan, eikä päihteitä käyttänyt välttämättä pysty havainnoimaan tai hallitsemaan omia tuntemuksiaan totuttuun tapaan.

Huumeiden käyttö ei ole koskaan turvallista ja tapahtumissa on usein liikkeellä tosi arvaamattomia aineita. Festareilta ostettu aine voi olla sisällöltään tai vahvuudeltaan jotain ihan muuta, kuin mistä on aiemmin kokemuksia.

Mistä tiedän, onko kaveri käyttänyt alkoholia vai jotain muutakin?

Jos kaveri käyttäytyy oudosti ja on sekaisin, paras keino on kysyä suoraan. Älä tuomitse, vaan kysy, tuntuuko olo omituiselta ja mistä se voi johtua. Voit kysyä, missä yhteydessä kaveri olisi voinut saada jotain muuta kuin alkoholia.

On tärkeää avata keskustelu ja kertoa, mitä on huomannut. Vaikka kaveri ei heti haluaisikaan jutella, hän voi myöhemmin palata aiheeseen.

Jos et tunne ihmistä hyvin, voit silti kertoa huolesi: olet erilainen kuin tavallisesti, onko kaikki kunnossa? Kerro omasta havainnostasi ja anna tilaa vastata.

Juovatko kaikki muut?

Kaikki eivät juo. Suomessakin reilusti useampi kuin joka kymmenes aikuinen on täysin raitis. Erityisesti nuoret usein puhuvat alkoholin käytöstä enemmän kuin mitä todellisuudessa käyttävät.

Käyttävätkö kaikki muut kannabista?

Eivät käytä. Aikuisista 70 prosenttia ja nuorista noin 90 prosenttia ei ole koskaan edes kokeillut kannabista. Niillä, jotka ovat kokeilleet, käyttö on useimmiten jäänyt yhteen kokeiluun.

Vaikka kannabiksesta puhutaan paljon, sen käyttö ei ole tilastojen valossa nuorilla juurikaan lisääntynyt.

Valtaosa nuorista myös suhtautuu kannabiksen käyttöön kielteisesti. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan vain joka viides ammattikoululainen ja lukiolainen hyväksyy kannabiksen käytön ikäisillään. 8 ja 9 -luokkalaisista vain vähän yli joka kymmenes hyväksyy kannabiksen käytön ikäisillään.

Miten voi kieltäytyä viinasta tai huumeista?

Jos et halua juoda tai käyttää huumeita, sinun ei tarvitse. Voit kieltäytyä sanomalla ei kiitos. Mitä itsevarmemmin kieltäydyt, sitä epätodennäköisemmin kukaan taivuttelee sinua sen pidemmälle.

Voiko humalaisen tai sammuneen kaverin jättää yksin?

Älä jätä sammunutta kaveria yksin. Suomessa kuolee joka vuosi ihmisiä, jotka sammuvat ja tukehtuvat omaan oksennukseensa.

Jos kaveria ei saa kevyesti ravistelemalla hereille, hän ei myöskään herää pahaan oloon tai siihen, jos joku tunkeutuu telttaan tai yrittää ryöstää tavarat. Jos kaveria ei saa hereille tai jos hengitys vaikeutuu, hälytä apua.

Jos humalainen on heräteltävissä ja haluaa levätä makuullaan, hänen pitää pysyä kylkiasennossa. Silloin oksennus tulee ulos, eikä mene keuhkoihin. Tue kylkiasento selän takaa niin, ettei kaveri kellahda takaisin selälleen.

Monilla festarialueilla on Punaisen Ristin selviämispiste. Sinne voi tuoda kaverin selviämään, jos on itse menossa katsomaan keikkaa. Pisteellä valvomme selviävän oloa ja tarjoamme jutteluseuraa, jos humalasta toipuva niin haluaa.

Miten voi ehkäistä krapulaa?

Rajaa juomista ja syö riittävästi. Kun syöt, verensokeri pysyy tasaisena ja olo on parempi aamullakin.