Annetaan hiljaisille katastrofeille ääni

Yli 90 prosenttia maapallomme katastrofeista ei koskaan löydä tietään maailman median tietoisuuteen. 18.2. -17.3.2013 toteutettu Hiljaisten katastrofien kampanja toi näkyviin useita vähälle huomiolle jääneitä katastrofeja.

Useat Euroopan Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset, Suomen Punainen Risti niiden joukossa, halusivat yhdessä Euroopan Unionin humanitaarisesta avusta vastaavan viranomaisen ECHO:n kanssa kiinnittää huomion näihin hiljaisuuteen jääviin katastrofeihin.

Lokakuussa 2012 maapallo koki melkoisen määrän katastrofeja. Niitä kirjattiin Yhdysvalloissa, Bahamalla, Jamaikassa, Haitissa, Dominikaanisessa Tasavallassa, Kuubassa, Intiassa, Vietnamissa, Argentiinassa, Somaliassa ja Indonesiassa. Näistä löydämme todennäköisesti selkeitä muistijälkiä vain yhdestä: hirmumyrsky Sandystä iskemässä Yhdysvaltain itärannikolle.

Maailmanlaajuista mediaseurantaa harjoittava kanadalainen Influencecommunication vertasi lokakuussa 2012 Yhdysvaltain itärannikolle iskeneen Sandy -myrskyn maailman mediassa saamaa huomiota kahteentoista muuhun katastrofiin, mukaan lukien saman myrskyn Karibialla tuottaman tuhon aikaansaamaan huomioon.

Sandy Yhdysvalloissa keräsi 89,4 % mediahuomiosta. Sandy Karibialla teki suhteellisesti ottaen jopa pahempaa jälkeä kuin USA:ssa, mutta sai osakseen vain 6,76 % huomiosta. Muut tutkituista 11 katastrofista koversivat yhdessä maailman mediaan vain 3,83 % suuruisen nurkan.

Katastrofi jää hiljaiseksi mm. jos se on ”liian pieni”: siinä ei kuole uutiskynnyksen ylittävää määrää ihmisiä, se tapahtuu maassa joka ei ole riittävän kiinnostava, tai samanlainen onnettomuus tapahtui juuri kuukautta aiemmin toisessa maassa.

Tutkitut hiljaiset katastrofit vaikuttivat 11 miljoonan ihmisen elämään. Yhdellekään heistä ei heitä itseään kohdannut onnettomuus ollut ”liian pieni” tai ”epäkiinnostava”.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike reagoi keskimäärin 31 pieneen tai keskisuureen katastrofiin vuoden jokaisena kuukautena. Useimmat näistä maailman tietoisuudessa hiljaisiksi jäävistä tapauksista hoituvat oman kansallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistyksen avulla. Yhteistä apua tarvitaan keskimäärin kuuteen katastrofiin kuukaudessa.

Hiljaisten katastrofien kampanjasivuille ilmestyy uutta aineistoa neljän viikon ajan aina maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Finnkinon elokuvateattereissa pyörii kampanjavideo.

Kansainvälisen Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun yhdistysten liiton ja ECHO:n koordinoimaan kampanjaan osallistuvat Suomen Punaisen Ristin lisäksi Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Irlannista, Belgiasta, Alankomaista, Saksasta, Itävallasta, Unkarista ja Bulgariasta.

Punaisen Ristin työtä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon:

  • Netissä osoitteessa: www.punainenristi.fi/lahjoita
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Puhelimella numerossa: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)
  • Tekstiviestillä:Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
IFRC

Lokakuun lopussa 2012 hurrikaani Sandy kynti läpi Karibian matkallaan kohti Yhdysvaltain itärannikkoa.

Vietnamin Punainen Risti

Vuodesta 2011 lähtien enterorokon esiintyvyys Vietnamissa on lisääntynyt ennennäkemättömällä tavalla. Enterorokko on yleinen virustauti, joka leviää ihokosketuksen ja huonon hygienian välityksellä alle viisivuotiaiden lasten, erityisesti alle kolmevuotiaiden keskuudessa.

Olivier Matthys, IFRC

Mekongjoen allas sijaitsee Kaakkois-Aasian sydämessä ja on elintärkeä voimavara alueen yli 70 miljoonalle ihmiselle. Vuoden 2011 rankkasateet saivat joen tulvimaan vaarallisiin korkeuksiin ja aiheuttivat tuhoja 18:ssa Kambodzhan 24 maakunnasta. 1,2 miljoonaa ihmistä tarvitsi apua.

Benoit Matsha-Carpentier, IFRC

Jos kysyt Punaisen Ristin vapaaehtoiselta Malikhang Matsoakeletselta, mitä ongelmia Lesothon kukkulan juuren kylissä on, hän vie sinut autettaviensa luo. Heitä ovat nälkäiset ja yksinäiset ikäihmiset, epätoivoisesti sinnittelevät äidit, orvoiksi jääneet lapset, HIV-positiiviset ja lapsenlapsistaan huolehtivat köyhtyneet isovanhemmat.

Ecuadorin Punainen Risti

Rankkasateet eivät ole uusi ilmiö Andien alueella Etelä-Amerikassa. Vaikka sateiden vaikutukset tuhansien ihmisten elämiin ja elinkeinoihin ovat usein vakavia, niiden jatkuvasta toistumisesta seuraa, ettei niistä juuri raportoida tai etteivät ne herätä laajempaa huomiota.

Pekka Reinikainen, Suomen Punainen Risti

Mongolian kielessä ”dzud” on hiljainen katastrofi. Hyvin harvat ihmiset tuntevat sanan, vaikka tuhannet kärsivät sen seurauksista. Sanaa ei ole helppo kääntää.

Abdulfattoh Shafiev / IFRC

Viisivuotias Mohira pelkää vieläkin lähteä aamuisin ulos, ja pelkkä oven avaaminen hirvittää. Järkyttävän kokemuksen muisto elää yhä hänen mielessään.

Carlos Roberto Marquez Ramos, El Salvadorin Punainen Risti

Denguekuumeen vaarallisuutta aliarvioidaan usein, mutta joka vuosi se tappaa tuhansia ihmisiä, ja miljoonia uhkaa riski saada tartunta.

Jessica Sallabank, IFRC

Vuonna 1993 kymmenet tuhannet ihmiset pakenivat sisällissotaa Burundista naapurimaihin. Monet asuivat leireillä vuosia. Punainen Risti tukee paluumuuttajia.

Ollivier Girard, IFRC

Burkina Fason pohjoisosassa naiset kerääntyivät lapsineen hiekkaiselle aukiolle jonottamaan ruokaa. Alkoi sataa, yksi lapsista itki, mutta kaikki sujui hyvässä järjestyksessä. Lapset saivat kukin vuorollaan annoksen ravinteikasta maapähkinäpuuroa. Tämä edullinen ateria on usein ainoa tekijä, joka estää perheitä ajautumasta krooniseen aliravitsemukseen.

Maherin Ahmed, IFRC

Bangladesh on yksi sääilmiöille, trooppisille hirmumyrskyille ja hyökyaalloille alttiimmista maista maailmassa.

IFRC

Ebola-viruksen aiheuttaman verenvuotokuumeen kanssa ei voi olla liian varovainen. Virus on edelleen yksi tappavimmista, eikä tautiin tunneta hoitoa. Se tarttuu ja leviää helposti. Siksi Ebola-kuumeen puhkeaminen täytyy heti tunnistaa ja tautitapaukset eristää.

Kampanjat

Lataa sovellus täältä
Lahjoita