Neuvoja terveyskysymyksiin

Pentti Vänskä
Kuvaaja: Pentti Vänskä

Punainen Risti tarjoaa maksutonta tukea ja apua terveyteen liittyvissä asioissa. Perusterveyden edistämisen lisäksi Punainen Risti tukee hiv- ja aids -asioissa sekä järjestää päihdeneuvontaa.

1. Neuvontaa terveyspisteistä

Terveyspisteiden yhteystiedot löydät alla olevalta kartalta.

2. Tietoa ja tukea hiv:stä ja aidsista

Punainen Risti työskentelee hiv-tartuntoja vastaan ohjauksen, valistuksen ja koulutuksen avulla. Tarjoamme tukea tartunnan saaneille, heidän omaisilleen sekä hiv-tartuntaa pelkääville.

Valtakunnallinen hiv-neuvontapuhelin 0203 27000

Valtakunnallisessa hiv-neuvontapuhelimessa saat ohjausta, tukea ja neuvontaa. Puhelimessa päivystävät koulutetut vapaaehtoiset, joista valtaosa on terveydenhuollon ammattilaisia. 

Hiv-neuvontapuhelimeen saa soittaa kuka tahansa, joka epäilee saaneensa tartunnan tai tarvitsee neuvoa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Neuvontapuhelin  vastaa soittajille kaikkialta Suomesta paikallispuhelun hinnalla maanantaista torstaihin kello 17–20. Puhelun hinta on lankapuhelimella soitettaessa 0,08 €/puhelu + 0,02 €/min ja matkapuhelimella 0,08 €/puhelu + 0,15 €/min.

Tukihenkilöt

Tukihenkilöinä toimivat Punaisen Ristin kouluttamat vapaaehtoiset. He ovat tukena tartuntaa pelkääville, tartunnan kanssa eläville sekä heidän läheisilleen. Tukisuhde on ehdottoman luottamuksellinen. Tukihenkilön voit saada soittamalla hiv-neuvontapuhelimeen 0203 27000 ma–to kello 17–20 tai ottamalla yhteyttä Pluspisteeseen.

Pluspisteet

Pluspisteissä on mahdollisuus keskustella hiv-tartuntaan ja aidsiin, seksiteitse tarttuviin tauteihin ja turvaseksiin liittyvistä asioista, mennä nimettömänä hiv-testiin, saada henkilökohtainen tukihenkilö ja asioida ilman ajanvarausta.
Katso Pluspisteiden yhteystiedot

3. Päihdeneuvonta

Voit tavata Punaisen Ristin päihdeneuvojia esimerkiksi koulussa tai festareilla. Vapaaehtoiset päihdeneuvojamme ovat käyneet tehtäväänsä valmentavan koulutuksen. He keskustelevat mielellään kanssasi päihteistä, eivät moralisoi vaan antavat asiallista tietoa ja auttavat tarvittaessa hakeutumaan hoitoon.

Tietoa ja tukea hivin ehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen