Iäkkäämpi henkilö nostaa lasta, joka pudottaa lahjoituksen Punaisen Ristin suureen keräyslippaaseen.

Nälkäpäivä-keräys

Kuva: Jarkko Mikkonen

Sinä voit auttaa siellä, missä tarve on suurin: Maailmalla luonnonmullistusten ja konfliktien keskelle jääneitä, Suomessa äkilliseen onnettomuuteen joutuneita.

Seuraava Nälkäpäivä-keräys on syyskuussa. Lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 26.-28.9.2024.

Lahjoita tai tule mukaan keräämään. Näin varmistat, että apua on saatavilla jatkossakin.

Lahjoita katastrofirahastoon

Lahjoittajatyypit
Valitse oikea arvo
Valitse oikea arvo
Valitse oikea arvo

Lahjoituksesi katastrofirahastoon tarkoittaa konkreettista apua hädän hetkellä: Ruokaa, vettä, suojaa. Maailmalla ja Suomessa. Juuri nyt tuhoisa konflikti Israelissa ja Gazassa aiheuttaa valtavaa kärsimystä.

HUOM Jos haluat kohdistaa apusi erityisesti Ukrainaan, valitse lahjoituskohteeksi Ukrainan kriisi.

Anna oikea arvo

Valitse maksutapa

Sinun lahjoituksesi auttaa luonnonmullistusten ja konfliktien uhreja ympäri maailmaa. Suomessa apua saavat äkillisen onnettomuuden, kuten tulipalon, kohdanneet.

Voit lahjoittaa katastrofirahastoon myös näin

 • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
 • Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
 • Soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)

Tilitiedot

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

Hätäapua tarvitaan kipeästi

Lahjoittamalla katastrofirahastoon autat kriisien keskelle joutuneita maailmalla. Tuellasi toimitamme humanitaarista apua maailman pahimmille kriisialueille: koulutamme vapaaehtoisia, jaamme perheille käteisavustuksia ja toimitamme kenttäsairaaloita.

Anestesialääkäri Anni Walli pienen potilaansa kanssa. Hän työskentelee European Gaza Hospital -sairaalassa osana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kirurgista terveystiimiä. Kuva: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Apu ei olisi mahdollista ilman sinunlaistesi lahjoittajien tukea.

Lahjoituksesi auttaa myös Suomessa

Lahjoituksesi avulla etsimme kadonneita, autamme tulipaloissa kotinsa menettäneitä, annamme henkistä tukea kriisiin joutuneille, tuemme viranomaisia ja ylläpidämme valmiutta toimia hädän hetkellä.

Koulutetut vapaaehtoiset tarjoavat tarvittaessa henkistä tukea lapsille, nuorille ja aikuisille. Kuva: Heli Blåfield / Suomen Punainen Risti

Viime vuosien aikana Punaisen Ristin paikallisosastot ovat auttaneet äkillisen onnettomuuden tai kriisin kohdanneita katastrofirahaston avulla useammin kuin kolmesti viikossa.

Ryhtyisitkö kuukausilahjoittajaksi

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston sitomattomia varoja ohjataan nopeasti sinne, missä avun tarve on suuri.

Säännöllisten lahjoitusten ansiosta avustustarvikkeet ja -työntekijät ovat valmiina heti, kun jotain sattuu Suomessa tai maailmalla.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Näin Nälkäpäivä-lahjoitus auttaa
Näin Nälkäpäivä-lahjoitus auttaa
Mikä on Nälkäpäivä
Mikä on Nälkäpäivä

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäiväkeräys Pälkäneellä 26.11.1981 Kuva: Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto

Nälkäpäivänä on kerätty jo lähes 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 180 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle

Peräkärryllä liikuteltava valmiusyksikkö: Auttaessaan hätätilanteissa vapaaehtoiset tuovat paikalle liikuteltavan valmiusyksikön. Yksiköitä on ympäri Suomea, ja niitä varustellaan katastrofirahaston lahjoitusten avulla:

 • 5 €: huopa
 • 13 €: metallinen bensakanisteri
 • 87 €: kantopaarit loukkaantuneelle
 • 149 €: akkuporakone

Maailmalla:

 • 9 €: ruokapaketti perheelle viikoksi katastrofialueelle
 • 17 €: äitiyspakkaus katastrofin keskelle
 • 60 €: antibiootit kolmellekymmenelle lapselle

Kenttäsairaala voidaan lähettää katastrofialueelle, minne päin maailmaa tahansa. Sairaalatarvikkeet hankitaan lahjoitusten avulla:

 • 4,4 €: rautalisä synnyttäneelle
 • 100 €: haavan ompelusetti
 • 620 €: korvalamppusetti vuoden tarvikkeilla
 • 4 100 €: potilasmonitori lisätarvikkeineen leikkaussaliin
 • 29 000 €: leikkauspöytä lisäosineen

Helpointa on lahjoittaa netissä

Maksutavat: suomalaiset verkkopankit, luottokortit Visa ja Master, MobilePay, Pivo ja Siirto.

MobilePay-lahjoitus

Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900

Tekstarilahjoitus

Lahjoita 20 € - lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499

Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499

Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499

Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499

Tilitiedot Nälkäpäivä-lahjoitusta varten

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5173.

Nälkäpäivän yrityslahjoitus

Tee yrityslahjoitus netissä. Voit tilata laskun tai maksaa heti. Vähintään 500€ lahjoituksella yrityksesi saa linkin Nälkäpäivän viestintämateriaaleihin.

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 26.–28.9.2024. Tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet.

Paikalliset Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät lipaskeräyksen lähes kaikilla Suomen paikkakunnilla. Löydät tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista paikkakuntahaulla.

Tapahtumakalenteri

Näin perustat oman nettikeräyksen

 • Aloita oma nettikeräys
 • Valitse lahjoituskohde. Voit kerätä esimerkiksi Nälkäpäivä-lahjoituksia syksyllä. 
 • Päätä haluatko perustaa tavallisen keräyksen ("Yksityishenkilö"), vai kattokeräyksen ("Yritys / Koulu / Tiimi") jonka alle voi luoda useita tiimejä keräämään yhteistä pottia.
 • Anna keräyksellesi nimi ja tavoitesumma.
 • Kerro, miksi perustit keräyksen ja pyydä ihmisiä lahjoittamaan.
 • Kun olet valmis, julkaise keräys.
 • Jaa keräyksen linkkiä sosiaalisessa mediassa, WhatsAppissa tai sähköpostitse. Voi olla, että yksi kerta ei riitä, joten kannattaa jakaa keräystä useammin.
 • Voit seurata yhteisen potin kertymistä lahjoitussivultasi.

PS Katso tarvittaessa Step-by-step ohjeet!

Katastrofirahaston keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Vähintään 80 prosenttia lahjoituksista käytetään siis avustustyöhön.

Keräyskulujen määrää valvovat Suomen Punaisen Ristin hallitus ja valtuusto. Keräyskulut ovat lahjoitusten hankkimisesta aiheutuvia kuluja, kuten lahjoituspyyntökirjeiden paino- ja postituskulut, keräysvälineiden hankintakulut, markkinointikulut sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien kuten operaattoreiden ja pankkien veloittamat kulut.

Katastrofirahaston säännöt ja valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä Suomessa

Kysy Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivä kouluille ja yrityksille

Nälkäpäivä tarjoaa oppilaille loistavan tilaisuuden vaikuttaa omilla teoillaan asioihin sekä Suomessa että maailmalla. Osallista oppilaat, ja kutsu henkilökunta, vanhemmat ja sukulaiset mukaan auttamaan.

Vinkit koulujen Nälkäpäivään

Nälkäpäivään osallistuvat yritykset ovat osa ainutlaatuista avun ketjua. Kutsu henkilökunta, sidosryhmät ja asiakkaat mukaan auttamaan. 

Näin yritys voi osallistua Nälkäpäivään