Nälkäpäivä-keräys auttaa Suomessa ja maailmalla

Saara Mansikkamäki
Anowaran kuusihenkinen perhe pakeni väkivaltaisuuksia Myanmarista syksyllä 2017. Tytär Kulsum syntyi keskosena Punaisen Ristin kenttäsairaalassa ja painoi syntyessään vain 1475 grammaa.
Kuvaaja: Saara Mansikkamäki

Nälkäpäivä-keräys, tänä vuonna 26.-28.9.2019, on monessa koulussa perinne, jonka oppilaat muistavat vielä vuosien jälkeenkin.

Nälkäpäivä-kisa

Nälkäpäivään osallistuvat koulut ovat mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. 

Tilaa Nälkäpäivän koulumateriaalit verkkokaupasta >>

Kenelle Nälkäpäivä-keräys sopii?

Kaikenikäiset koululaiset voivat osallistua Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa keräysmateriaalit:

Vinkit ja maksuton materiaali alakoulujen Nälkäpäivään

Vinkit ja maksuton materiaali vanhempien oppilaiden Nälkäpäivään

Materiaaleissa on muun muassa aamunavaus, oppituntiohjelmaa, pahvisia keräyslippaita sekä muuta hauskaa ja hyödyllistä.

Ota yhteyttä ja kysy koulujen Nälkäpäivästä

Koordinaattori Markus Högmander, [email protected], puh. 040 757 5601

Mikä on Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä-keräyksessä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kun rahaa ei ole korvamerkitty tiettyyn kohteeseen, sitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä eniten tarvitaan.

Suomessa katastrofirahaston varoilla autetaan mm. tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea, kotoutetaan turvapaikanhakijoita ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa.Ulkomailla toimimme katastrofeissa ja konflikteissa. Käytännössä työ on ihmisten pelastamista, hoitamista, avustamista ja kuntoutusta.

Bangladeshissa tarvitaan kipeästi apua

Viime vuonna yksi tärkeimmistä kohteistamme on Bangladesh, jonne on paennut Myanmarista yli 950 000 ihmistä. Paenneet asuvat silmän kantamattomiin jatkuvassa leirissä, jonka olot ovat äärimmäisen kurjat. Leirin vieressä on Punaisen Ristin kenttäsairaala, jonka toiminnasta Suomen Punainen Risti vastasi vuoden 2018 loppuun saakka.


Kuva: Benjamin Suomela / SPR

Lokakuussa 2017 avatussa sairaalassa on hoidettu jo lähes 30 000 potilasta. Sairaalan henkilöstöön kuuluu yli 30 kansainvälistä avustustyöntekijää, kolme paikallista lääkäriä, 21 sairaanhoitajaa, neljä kätilöä, kaksi laboratorioteknikkoa ja yksi farmaseutti. Lisäksi sairaalassa työskentelee noin 60 henkilöä muissa tehtävissä, kuten tulkkina, autokuskina, vartijana ja siivoojana.

Monet leirissä asuvat ovat erikoishoidon tarpeessa, mutta Punaisen Ristin sairaala on ainoa paikka, josta on mahdollista saada poliklinikkahoidon lisäksi myös kirurgista hoitoa. Esimerkiksi vaikeita synnytyksiä on paljon ja keisarinleikkauksia tehdään säännöllisesti. Potilasmäärien odotetaan kasvavan, sillä lähestyvä sadekausi ja sen seuraukset kasvattavat tartuntatautien, kuten koleran, riskiä.

Katso sairaalaa esittelevä 360-video: https://fieldhospital360.com/

Avun tarinoita

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila

Syed Mujahid Hussain

Lipaskerääjä, Helsinki
Oli murheellistä nähdä, kuinka miljoonat pakistanilaiset elävät ilman ruokaa ja suojaa. Monet olivat menettäneet tulvan myötä kaiken. Koin velvollisuudekseni auttaa heitä hädän hetkellä.

Outi Oinoinen ja Pekka Lehtinen

Lipaskerääjät, Jyväskylän Kuokkala
Jokainen lahjoitus on tärkeä. Muistutamme lahjoittajia siitä, että Haitin maanjäristysalueella apua tarvitaan pitkän. Monet lahjoittajat ovat sujauttaneet lippaisiin myös seteleitä.
Mauri Ratilainen
Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Tom Henriksson

Lipaskerääjä ja partiolainen, Helsinki
Partiolaiset olivat heti valmiita avustustoimiin Pakistanin maanjäristyksen tapahduttua. Kerääjiemme mukaan suomalaiset ovat selvästi järkyttyneitä tuhoista ja haluavat auttaa kaukaisen valtion kansalaisia.
Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen

Sanna Nieminen ja Maija Nousiainen

Nälkäpäivän lipaskerääjät, Tampere
Ihmiset ottivat meidät hyvin vastaan, näimme paljon iloisia katseita. Eräältä mieheltä saimme 20 euroa liikennevaloissa. Kun ajattelee, miten paljon rahalla saa vaikkapa puhdasta vettä, niin tulihan tässä jotakin tehtyä.
Saara Mansikkamäki

Tervetuloa mukaan Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa maksuttomat materiaalit!

Saara Mansikkamäki

Tervetuloa mukaan Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa maksuttomat materiaalit!