Poika Nälkäpäivä-keräyslippaan kanssa

Nälkäpäivä teidän koulussanne

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Nälkäpäivänä oppilaat voivat omilla teoillaan vaikuttaa asioihin sekä Suomessa että maailmalla. Keräys tarjoaa loistavan tilaisuuden pohtia, miten voimme olla toistemme apuna ja tukena onnettomuuden sattuessa.

Nälkäpäivä-keräykseen osallistuvat oppilaat ovat aktiivinen osa auttamisen ketjua. Tervetuloa mukaan!

Vinkit koulujen Nälkäpäivään

Nälkäpäivä-aiheisen aamunavauksen löydät oppimateriaalipalvelustamme.

Aamunavauksesta on tarjolla sekä keskusradiossa luettava tekstiversio että luokassa tai koulun salissa näytettävä kuvallinen toteutus.

Oppimateriaalipalvelustamme löydät helppokäyttöiset ja maksuttomat Nälkäpäivä-digimateriaalit alakouluille ja yläkouluille/lukioille.

Materiaalien avulla voit käsitellä Nälkäpäivän teemoja monipuolisesti teksti-, kuva- ja videoaineistoja sekä erilaisia tehtäviä hyödyntäen.

Varsinaisen Nälkäpäivä-oppitunnin lisäksi tarjolla on runsaasti lisätehtäviä muille tunneille. Niiden avulla voit rakentaa esimerkiksi laajemman teemaviikon tai monialaisen oppimiskokonaisuuden.

Kokonaisuus sopii käytettäväksi sekä lähi- että etäopetuksessa.

Esimerkkejä materiaaleista:

 • Lyhyt johdatus siihen, miksi ja ketä Punainen Risti auttaa.
 • Keskustelutehtäviä auttamisen ja avun saamisen merkityksestä.
 • Tarinoita Filippiineiltä: Suurperheen äiti pelasti lapset ja kotieläimet tulvavedeltä. 14-vuotias Ryan kertoo millaista koulunkäynti on korona-epidemian aikana.
 • Toiminnallista lisämateriaalia: piirtämistä ja askartelua, videon tekemistä ja sanataidetta.
 • Auttamisen asiantuntija -testi.

Perusta digikeräys ja kerää lahjoituksia oppilaiden ja opettajien lähipiiriltä.

 • Digikeräyksen varoja ei tarvitse tilittää keräyksen jälkeen. Rahat menevät suoraan katastrofirahastoon.

 

Järjestä koulussa lipaskeräys tai hanki varoja pitämällä disko, myyjäiset tai ulkoilutapahtuma.

 • Lainaa muoviset keräyslippaat ja muut tarvikkeet lähimmältä vapaaehtoiselta.
  • Ota yhteyttä piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.
  • Vapaaehtoinen, jolle palautat keräysvälineet, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä.
 • Jos haluat käyttää kertakäyttöisiä lippaita, tilaa ne verkkokaupasta viimeistään 13.9.2021.
  • Muista tilittää kertakäyttöisiin lippaisiin kerätyt varat katastrofirahaston tilille OP FI52 5000 0120 4156 73 käyttäen koulusi viitenumeroa. Saat sen sähköpostiisi, kun tilaat lippaat verkkokaupasta.
 • Verkkokaupasta voit tilata myös Nälkäpäivä-julisteita, kiitos-tarroja ja rahojen tilittämisessä tarvittavia turvapusseja.

 

Vie oppilaat keräämään koulun ulkopuolelle Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa.

 • Ota yhteyttä piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.
 • Vapaaehtoinen, jolta saat lainaksi keräysvälineet, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä.

Keräys ei tuota toivottua tulosta, elleivät lahjoittajat ole siitä tietoisia.

Muista siis kertoa keräyksestä oppilaiden vanhemmille ja lähipiirille hyvissä ajoin. Valmiit infokirjeet, Wilma-viestit ja muut materiaalit voit ladata keräyksen lähestyessä aineistopankistamme.

Myös digikeräystä kannattaa tukea ahkeralla viestinnällä:

 • Aseta keräykselle maltillinen tavoite. Tavoitteen saavuttamisesta tulee hyvä mieli sekä kerääjille että lahjoittajille.
 • Jaa keräyksen lahjoituslinkkiä toistuvasti ja kannusta lahjoittamaan.
 • Kerro lahjoittajille keräyksen kohteesta.
 • Kiitä lahjoituksista ja kerro saavutetusta tuloksesta.
 • Keräykseen kannattaa laittaa pesämuna, se edistää lahjoittamista.
  HUOM! Jos haluat heti keräystä perustaessasi lahjoittaa siihen, muista kirjautua ensin ulos nettikeräyksen ylläpitäjän sivulta, ja tee lahjoitus vasta sen jälkeen.

 

Martinkallion koulussa oppilaat poimivat liikuntatunnilla mustikoita, jotka leivottiin kotitaloustunnilla muffineiksi. Ne myytiin koulun sisäisissä myyjäisissä. Projekti tuotti huikeat 500 euroa Nälkäpäivä-keräykseen.

 

Porin Lyseon koulu järjesti perinteisen taksvärkkipäivän, jonka kohteeksi valittiin Nälkäpäivä-keräys.

Oppilaat hankkivat itselleen työpaikan tai jäivät kotiin tekemään esim. puutarha- tai kotitöitä. Tavoitteena oli saada palkkaa noin 10 euroa per henkilö. Myös lisälahjoitukset olivat mahdollisia.

Itse kerääminen toteutettiin kätevästi digikeräyksellä. Taksvärkki-keräys onnistui mahtavasti ja tuotti Nälkäpäivään yli 2000 euroa.

Porin lyseon oppilaita, ylhäältä alaspäin: Siiri Lötjönen, Hilla Heinäsuo, Riku Haviala, Kristiina Myllymäki, Vesa Laaksonen ja Olivia Salminen
Porin lyseon oppilaita, ylhäältä alaspäin: Siiri Lötjönen, Hilla Heinäsuo, Riku Haviala, Kristiina Myllymäki, Vesa Laaksonen ja Olivia Salminen Kuva: Tero Älli

 

Munkkiniemen yhteiskoulussa jätettiin koronan vuoksi perinteinen lipaskeräys toteuttamatta. Sen sijaan perustettiin kätevä digikeräys.

Oppilaat toivat keräystä esiin monin tavoin:

 • pitämällä päivänavauksen keskusradiossa 
 • haastamalla koulun henkilökunnan mukaan keräykseen
 • tekemällä koulun some-kanaviin keräyksestä kertovia julkaisuja
 • laittamalla koulun seinille keräyksestä kertovia julisteita
 • luomalla Nälkäpäivä-aiheisen Kahoot-pelin, jota pelattiin oppituntien alussa
 • pyörittämällä koulun ruokalassa Nälkäpäivästä kertovaa diaesitystä

Keräyksen suosio oli iloinen yllätys. Tavoitteeksi asetettu 1000 euroa saavutettiin reilussa viikossa.

Lahjoittajien mukaan keräykseen helppoa osallistua. Munkan koulu aikoo jatkossakin käyttää digikeräystä lippaiden rinnalla.

 

Toteuta Nälkäpäivä-keräys koulussasi niin, etteivät oppilaat joudu sen vuoksi eriarvoiseen asemaan. Keräyspiste on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa halukkaat voivat osallistua keräykseen esteettä ja turvallisesti.

Keräyslippaat ja muut keräysvälineet ovat aina opettajien tai koulun muun henkilökunnan vastuulla. Mikäli lähdette keräämään koulun ulkopuolelle, alakoululaiset liikkuvat aina aikuisen kanssa. Yläkoululaiset voiva kerätä pareittain.

Koulu tekee Nälkäpäivä-keräyksen Punaisen Ristin keräysluvan alaisena ja kaikki kerätyt varat on tilitettävä järjestölle.

Kun keräys on ohi, muista kiittää kerääjiä ja lahjoittajia.

Valmiit diplomit, infokirjeet ja Wilma-viestit löydät voit ladata aineistopankista.

Kiittäessä on hyvä tilaisuus myös kertoa, millaisen tuloksen keräys tuotti.

 • Digikeräyksen tuloksen näet reaaliaikaisesti keräyssivulta.
 • Muovisiin lippaisiin kerätyn rahamäärän saat tietoosi vapaaehtoiselta, jolta lainasit lippaat. Huom! Muista sopia tuloksen ilmoittamisesta etukäteen vapaaehtoisen kanssa.
 • Kertakäyttöisiin lippaisiin kertyneet varat voit laskea itse ennen niiden tilittämistä.

Jokainen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuva koulu on mukana arvonnassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen käytännön katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan.

Voittajakouluun otetaan yhteyttä Nälkäpäivä-keräyksen päätyttyä ja sovitaan matkajärjestelyistä.

Tutustu kisaohjeisiin

Tule Nälkäpäivä-digikerääjäksi
Tule Nälkäpäivä-digikerääjäksi
Näin Nälkäpäivän lahjoitukset auttavat ulkomailla
”Päivän ainoa ateria oli maissipuuroa”

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi Fiilippiineillä, sillä se kuuluu maailman katastrofialtteimpiin maihin; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivänä lahjoitetuilla varoilla mahdollistetaan vapaaehtoisten kouluttaminen ja ylläpidetään kotimaan valmiutta, jotta erilaisiin kriiseihin voidaan vastata tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia.

Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 1,2 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle perheelle koronavirukselta suojautumiseen
 • 3,8 €: ruokaa kolmeksi päiväksi ruokapulasta kärsivälle perheelle
 • 5 €: hedelmäpuu ruokapulasta kärsivälle perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen
 • 35 €: kuivuudessa pärjäävä puutarha perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteys piiritoimistoon, niin saat tietää kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.

Mikäli mieleesi nousee yleistä kysyttävää Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, keskustoimisto auttaa sinua sähköpostitse.