Poika Nälkäpäivä-keräyslippaan kanssa

Nälkäpäivä teidän koulussanne

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Nälkäpäivänä oppilaat voivat omilla teoillaan vaikuttaa asioihin sekä Suomessa että maailmalla. Keräys tarjoaa loistavan tilaisuuden pohtia, miten voimme olla toistemme apuna ja tukena onnettomuuden sattuessa.

Nälkäpäivä-keräykseen osallistuvat oppilaat ovat aktiivinen osa auttamisen ketjua. Tervetuloa mukaan!

Vinkit koulujen Nälkäpäivään

Jos haluat pitää aamunavauksen Nälkäpäivä-keräyksen yhteydessä, hyödynnä infopaketteja, jotka löydät oppimateriaalipalvelustamme.

Infopakettien avulla voit myös kertoa keräyksestä oppilaille tai vanhemmille.

 

Oppimateriaalipalvelustamme löydät helppokäyttöiset ja maksuttomat Nälkäpäivä-digimateriaalit, jotka sopivat ala- ja yläkouluille.

Materiaalien avulla voit käsitellä Nälkäpäivän teemoja monipuolisesti teksti-, kuva- ja videoaineistoja sekä erilaisia tehtäviä hyödyntäen.

Tarjolla on runsaasti tehtävää monille eri tunneille. Niiden avulla voit rakentaa esimerkiksi laajemman teemaviikon tai monialaisen oppimiskokonaisuuden.

Kokonaisuus sopii käytettäväksi sekä lähi- että etäopetuksessa.

Esimerkkejä materiaaleista:

 • Lyhyt johdatus siihen, miksi ja ketä Punainen Risti auttaa.
 • Keskustelutehtäviä auttamisen ja avun saamisen merkityksestä.
 • Tarinoita maailmalta: Taifuunin tuhoja Filippiineillä, koulunkäyntiä kuivuuden keskellä Swazimaassa ja hygieniatietoutta Malawissa.
 • Toiminnallista lisämateriaalia: piirtämistä ja askartelua, koodausta ja sanataidetta.

Perusta digikeräys ja kerää lahjoituksia oppilaiden ja opettajien lähipiiriltä.

 • Digikeräyksen varoja ei tarvitse tilittää keräyksen jälkeen. Rahat menevät suoraan katastrofirahastoon.

Järjestä koulussa lipaskeräys tai hanki varoja pitämällä disko, myyjäiset tai ulkoilutapahtuma.

 • Lainaa muoviset keräyslippaat ja muut tarvikkeet lähimmältä vapaaehtoiselta.
  • Ota yhteyttä piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.
  • Pyydä tarvittaessa myös Nälkäpäivä-julisteita ja kiitos-tarroja.
  • Vapaaehtoinen, jolle palautat keräysvälineet, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä.

Vie oppilaat keräämään koulun ulkopuolelle Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa.

 • Ota yhteyttä piiritoimistoon ja tarkista kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.
 • Vapaaehtoinen, jolta saat lainaksi keräysvälineet, huolehtii lippaisiin kertyneiden varojen tilittämisestä.

Yläkoulussa ja lukiossa Nälkäpäivän voi toteuttaa myös päivätyökeräyksenä. Oppilaat hankkivat itselleen työpaikan paikallisesta yrityksestä tai sopivat työskentelevänsä kotona. Päivän työstä saatu palkka lahjoitetaan Nälkäpäivä-keräykseen. Lue toimintaohjeet täältä.

Keräys ei tuota toivottua tulosta, elleivät lahjoittajat ole siitä tietoisia.

Muista siis kertoa keräyksestä oppilaiden vanhemmille ja lähipiirille hyvissä ajoin. Valmiit infokirjeet, Wilma-viestit ja muut materiaalit voit ladata aineistopankistamme.

Myös digikeräystä kannattaa tukea ahkeralla viestinnällä:

 • Aseta keräykselle maltillinen tavoite. Tavoitteen saavuttamisesta tulee hyvä mieli sekä kerääjille että lahjoittajille.
 • Jaa keräyksen lahjoituslinkkiä toistuvasti ja kannusta lahjoittamaan.
 • Kerro lahjoittajille keräyksen kohteesta.
 • Kiitä lahjoituksista ja kerro saavutetusta tuloksesta.
 • Keräykseen kannattaa laittaa pesämuna, se edistää lahjoittamista.
  HUOM! Jos haluat heti keräystä perustaessasi lahjoittaa siihen, muista kirjautua ensin ulos nettikeräyksen ylläpitäjän sivulta, ja tee lahjoitus vasta sen jälkeen.

 

Martinkallion koulussa oppilaat poimivat liikuntatunnilla mustikoita, jotka leivottiin kotitaloustunnilla muffineiksi. Ne myytiin koulun sisäisissä myyjäisissä. Projekti tuotti huikeat 500 euroa Nälkäpäivä-keräykseen.

 

Porin Lyseon koulu järjesti perinteisen taksvärkkipäivän, jonka kohteeksi valittiin Nälkäpäivä-keräys.

Oppilaat hankkivat itselleen työpaikan tai jäivät kotiin tekemään esim. puutarha- tai kotitöitä. Tavoitteena oli saada palkkaa noin 10 euroa per henkilö. Myös lisälahjoitukset olivat mahdollisia.

Itse kerääminen toteutettiin kätevästi digikeräyksellä. Taksvärkki-keräys onnistui mahtavasti ja tuotti Nälkäpäivään yli 2000 euroa.

Kuva: Tero Älli

 

Munkkiniemen yhteiskoulussa jätettiin koronan vuoksi perinteinen lipaskeräys toteuttamatta. Sen sijaan perustettiin kätevä digikeräys.

Oppilaat toivat keräystä esiin monin tavoin:

 • pitämällä päivänavauksen keskusradiossa 
 • haastamalla koulun henkilökunnan mukaan keräykseen
 • tekemällä koulun some-kanaviin keräyksestä kertovia julkaisuja
 • laittamalla koulun seinille keräyksestä kertovia julisteita
 • luomalla Nälkäpäivä-aiheisen Kahoot-pelin, jota pelattiin oppituntien alussa
 • pyörittämällä koulun ruokalassa Nälkäpäivästä kertovaa diaesitystä

Keräyksen suosio oli iloinen yllätys. Tavoitteeksi asetettu 1000 euroa saavutettiin reilussa viikossa.

Lahjoittajien mukaan keräykseen helppoa osallistua. Munkan koulu aikoo jatkossakin käyttää digikeräystä lippaiden rinnalla.

 

Toteuta Nälkäpäivä-keräys koulussasi niin, etteivät oppilaat joudu sen vuoksi eriarvoiseen asemaan. Keräyspiste on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa halukkaat voivat osallistua keräykseen esteettä ja turvallisesti.

Keräyslippaat ja muut keräysvälineet ovat aina opettajien tai koulun muun henkilökunnan vastuulla. Mikäli lähdette keräämään koulun ulkopuolelle, alakoululaiset liikkuvat aina aikuisen kanssa. Yläkoululaiset voiva kerätä pareittain.

Koulu tekee Nälkäpäivä-keräyksen Punaisen Ristin keräysluvan alaisena ja kaikki kerätyt varat on tilitettävä järjestölle.

Kun keräys on ohi, muista kiittää kerääjiä ja lahjoittajia.

Valmiit diplomit, infokirjeet ja Wilma-viestit löydät voit ladata aineistopankista.

Kiittäessä on hyvä tilaisuus myös kertoa, millaisen tuloksen keräys tuotti.

 • Digikeräyksen tuloksen näet reaaliaikaisesti keräyssivulta.
 • Muovisiin lippaisiin kerätyn rahamäärän saat tietoosi vapaaehtoiselta, jolta lainasit lippaat. Huom! Muista sopia tuloksen ilmoittamisesta etukäteen vapaaehtoisen kanssa.

Jokainen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuva koulu on mukana arvonnassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen käytännön katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan.

Voittajakouluun otetaan yhteyttä Nälkäpäivä-keräyksen päätyttyä ja sovitaan matkajärjestelyistä.

Tutustu kisaohjeisiin

Näin Nälkäpäivän lahjoitukset auttavat ulkomailla
”Puuroateriat ovat minulle suuri helpotus"

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia.

Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 3 €: Neljä kiloa riisiä perheelle Somaliassa
 • 6 €: Kymmenen lautasellista maissipuuroa lapsille ja heidän hoitajilleen päiväkodissa Malawissa.
 • 10 €: Monipuolinen ateria kuuden hengen perheelle Somaliassa
 • 20 €: Kaksi hygieniapakettia tytöille Malawissa. Paketit mahdollistavat koulunkäynnin myös kuukautisten aikana.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 180 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäivänä on kerätty yli 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteys piiritoimistoon, niin saat tietää kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.

Mikäli mieleesi nousee yleistä kysyttävää Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, keskustoimisto auttaa sinua sähköpostitse.