Lukukuu-kampanja innostaa alakoululaiset lukemaan

Ola Kjelbye

Lukeminen, kansainvälisyys ja apu lapselta toiselle yhdistyvät äidinkieleen ja kirjallisuuteen liittyvässä Lukukuu -kampanjassa. Mitä enemmän oppilaat lukevat, sitä enemmän he auttavat katastrofien uhreja.

Tilaa koulujen uutiskirje!

 

Ota yhteyttä ja kysy Lukukuusta

Varainhankinnan koordinaattori Markus Högmander, 040 757 5601, markus.hogmander(a)punainenristi.fi.

Ilmastonmuutos ja Punainen Risti

Maapallon lämpötilan nousu lisää äärimmäisiä sääilmiöitä ja luonnonkatastrofeja. Niistä kärsivät eniten maailman köyhimmät ja heikoimmassa asemassa olevat ihmiset, jotka vaikuttavat ilmastonmuutoksen syntymiseen kaikkein vähiten. Lukukuun tuotot ohjataan Suomen Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta niitä voidaan käytää siellä, missä hätä on suurin.
 
Punainen Risti asettaa heikoimmassa asemassa olevat ihmiset etusijalle ilmastonmuutokseen liittyvässä työssä. Tunnuslauseemme ilmastonmuutostyössä on ”ketään ei jätetä”.  
 
Autamme ihmisiä ja yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen pitkäkestoisiin vaikutuksiin sekä äkillisiin luonnonkatastrofeihin ja selviytymään niistä mahdollisimman hyvin.  
 

Mitä Punainen Risti tekee? 

Toimimme siellä, missä ihmiset konkreettisesti kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset. Autamme paikallisia yhteisöjä: 
kehittämään katastrofivalmiutta ja vähentämään äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamia tuhoja. 
ehkäisemään ilmastonmuutoksen vaikutuksia varoitusjärjestelmien avulla. 
kehittämään ja monipuolistamaan ravinnontuotantoaan. 
Tarjoamme yhteisöille terveyspalveluita ja parannamme puhtaan veden saantia.   
Suurissa katastrofitilanteissa lähetämme nopeasti paikan päälle avustustarvikkeita ja avustustyöntekijöitä.   
Suomessa vapaaehtoiset auttavat talvimyrskyistä ja helleaalloista kärsiviä vierailemalla vanhusten luona ja jakamalla avustustarvikkeita sähkökatkojen aikana. 
 

Näin toimii Lukukuu

Lukukuussa oppilaat lukevat kuukauden aikana vapaa-ajallaan mahdollisimman monta kirjaa. He saavat joka kirjasta passiin hauskaan kuvan tai leiman.

Oppilaan lähipiiristä hankitut lukukummit maksavat haluamansa summan jokaisesta luetusta kirjasta. Luokka lahjoittaa lukemalla ansaitsemansa rahat katastrofirahastoon. Lukukuu-kampanja toteutetaan Punaisen Ristin keräyslupaa käyttäen, koulu/luokka ei tarvitse omaa keräyslupaa.

Lukukuun idea on nerokkaan yksinkertainen: Se on helppo, hauska, äidinkielen opetukseen sopiva ja pelinomainen. Lapset lukevat monta kirjaa kuin huomaamattaan.

Luettavaksi käy mikä tahansa kirjallisuus: lastenkirjat, sarjakuvat, nuortenkirjat, sadut, runot, e-kirjat... Ota yhteyttä paikkakuntasi kirjastoon ja kysy kirjasuosituksia!

Pohtikaa kampanjan aikana miksi lukutaidosta on iloa ja hyötyä. Millaista elämä olisi, jos emme osaisi lukea?

Hyödynnä sivun alalaidan materiaalipaketissa olevaa valmista esitystä lukutaidosta maailmalla ja Timo Parvelan mainiota kolumnia.

Lukukuun ajankohdan voi valita vapaasti

Lukukuun ajankohdan koulu voi valita vapaasti, mutta lukeminen sopii varsin hyvin esim. syksyn pimeisiin kuukausiin. Syksyllä on myös monta äidinkieleen ja globaalikasvatukseen liittyvää teemapäivää:

 • YK:n lukutaidon päivä (8.9.),
 • Suomalaisen kirjallisuuden päivä (10.10.) ja 
 • Ihmisoikeuksien päivä (10.12.).

Jotkut koulut ovat käyttäneet slogania "Lokakuu on lukukuu".

Lukukuun materiaalit ovat maksuttomia ja helppo tilata

Tilaa materiaalit vähintään kaksi viikkoa ennen kampanjan alkua Punaisen Ristin verkkokaupasta.

Ideoita Lukukuun toteuttamiseen

Yhdistä Lukukuuhun myös muita äidinkielen ja kirjallisuuden harjoituksia, kuten

 • parilukeminen
 • vuorolukeminen
 • lukeminen yhdessä vanhemman kanssa
 • kirjaesitelmät
 • kirja-arvostelut
 • kirjablogin pitäminen
 • video-esityksen, valokuvakoosteen tai animaation tekeminen luetusta kirjasta
 • kirjasto- ja kirjailijavierailut

Marja-Leena Paananen, erityisopettaja, Haapaniemen koulu, Viitasaari: Olemme kovin tyytyväisiä Lukukuuhun. Kampanja on hieno materiaaleja myöten, oppilaat ja vanhemmat innostuivat asiasta.

Kati Heikkilä, erityisluokanopettaja, Sääksjärven koulu Lempäälä: "Lukukuu oli koulussamme positiivinen kokemus. Oppilaita saatiin innostettua lukemiseen ja samalla voitiin osallistua hyväntekeväisyyteen. Yhteinen kampanja antoi myös mahdollisuuden keskusteluille oppilaiden kanssa auttamisesta ja katastrofeista sekä niiden vaikutuksista. Valmis materiaali oli hyvä ja kampanja oli helppo toteuttaa. Keräyssummaksi saimme upeasti lähes 2000 euroa. Lukukuusta ja oppilaiden tunnelmista tehtiin myös juttu paikallislehteen."

Vehmasmäen koulu, Kuopio: Janna 8 vuotta, keräsi lähipiiristään kahdeksan lukukummia ja hankki heiltä kirjoja lukemalla 427,80 € Punaiselle Ristille. Janna luki kuukauden aikana 31 kirjaa, eli käytännössä kirjan per päivä. Eikä Janna suinkaan ollut ainoa Vehmasmäen innokas lukija: 2. luokan oppilaista moni toi Lukukuun lopussa 10-20 € rahaa tilitettäväksi eteenpäin Punaiselle Ristille.

Jyväskylässä koulun kirjastoa kiersi lukutoukka. Joka luokka-asteella oli oma tunnusvärinsä ja oppilas sai käydä lisäämässä uuden pallukan toukkaan, kun kirja oli luettu. Toukasta tuli 46 metriä pitkä ja oppilaat kävivät monesti ihmettelemässä sitä koulupäivien aikana.

Helsingissä lukemiseen pyrittiin innostamaan erityisesti poikia. Koululle oli mm. kutsuttu miespuolisia urheilijoita puhumaan lukemisen tärkeydestä.

Lukukuu askel askeleelta

1.    Valitse kampanja-ajankohta. Voit toteuttaa Lukukuun äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen yhteydessä mihin vuodenaikaan tahansa.

2.    Tilaa tarvittavat materiaalit Punaisen Ristin verkkokaupasta. Saat tilauksestasi vahvistuksen sähköpostiisi. Sähköiset materiaalit ovat tilausvahvistuksen liitteenä. Jos tilaat kirjekuoria, tilaa ne vähintään kaksi viikkoa ennen kuin tarvitsette niitä.

3.    Materiaalitilauksen jälkeen saat Lukukuu-tilitysohjeet ja koulukohtaisen viitenumeron sähköpostilla Punaiselta Ristiltä.

4.    Esittele Lukukuun idea kampanjan alussa oppilaillesi. Voit hyödyntää sivun alalaidasta löytyvää valmista esitystä.

5.    Tulosta ja jaa kullekin passi ja pyydä kirjaamaan siihen lukukummien nimet sekä teosta kohti luvatut tukisummat. (Lukukuuhun voi toki osallistua myös ilman kummeja.) Pyydä passit takaisin tietyn ajan sisällä.

6.    Anna kotiin/kummeille vietäväksi kirje (löytyy sähköisenä verkkokaupasta), jossa Lukukuu esitellään ja tiedota kampanjasta sähköistä reissuvihkoa (Wilma, Helmi ym.) käyttäen.

7.    Pyydä oppilaita kirjaamaan Lukukuun aikana lukemiensa kirjojen nimet passiinsa ja piirrä heille jokaisesta luetusta kirjasta pieni kuva passiin (vaikka hymiö), tai lyö leima.

8.    Esittele kampanja-aikana Punaisen Ristin auttamistyötä oppilaille hyödyntämällä valmiita aamunavauksia tai Punaisen Ristin työstä kertovia videoita. Tsemppausviestintä sähköisen reissuvihkon kautta pitää asian oppilaiden ja vanhempien mielissä koko kuukauden ajan.

9.    Pyydä oppilaita Lukukuun lopussa näyttämään passinsa lukukummeilleen ja laskemaan lahjoitussummat. Passit jäävät oppilaille muistoksi

10.    Anna oppilaille kirjekuoret rahojen tuomiseksi kouluun, tai ohjeista kummit maksamaan lahjoituksensa suoraan Punaisen Ristin tilille koulukohtaista viitenumeroa käyttäen.

11.    Jos rahat on koottu kouluun, tilitä lahjoitukset koulukohtaisella viitenumerolla Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

12.    Kun tilitys on tehty, saat Lukukuu-diplomin ottamalla yhteyttä [email protected]

Toimithan huomaavaisesti

Kaikilla perheillä ei ole mahdollisuutta osallistua Lukukuun varainhankinnalliseen osuuteen. Muistathan siis nämä seikat, jos rahat tuodaan kuorissa kouluun:

 • Ohjeista lapsia ja vanhempia sulkemaan rahakuoret ennen kuin ne tuodaan kouluun. Näin muut oppilaat eivät näe minkä suuruinen kunkin lapsen keräämä lahjoitus on.
 • Mikäli perhe ei halua tai voi osallistua keräykseen, lapsi voi palauttaa kirjekuoren koululle myös tyhjänä menettämättä kasvojaan.
 • Avaa kirjekuoret ja laske rahat opettajanhuoneessa tai muualla lasten näkymättömissä.
 • Kommunikoi luokan keräystulos oppilaille ja lukukummeille kokonaissummana. Älä nosta esiin yksittäisiä lahjoitussummia tai lahjoitusten kappalemäärää.

Lukukuu syntyi opettajien ideasta Oulussa

Lukukuun idea syntyi Paulaharjun koulussa Oulussa vuonna 2010. Oppilaille heräsi halu auttaa, kun alkuvuonna tapahtui Haitin tuhoisa maanjäristys. Koulun monikulttuurisuustiimi ideoi keväisen avustusteemapäivän, jota oli toteuttamassa myös Punaisen Ristin Oulun piiri. Oppilaat lähtivät lipaskerääjiksi auttaakseen maanjäristyksen uhreja.

- Syksyllä halusimme jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa. Päätimme kytkeä yhteistyöhön syksyn muut tärkeät teemapäivät, esimerkiksi YK:n lukutaitopäivän ja ihmisoikeuksien päivän sekä suomalaisen kirjallisuuden päivän, kertoo Anna Talonen, joka toimii Paulaharjun koulussa suomi toisena kielenä - ja kulttuuriopettajana.

- Toteutimme "Lokakuu on lukukuu" -kampanjan, jossa oppilaat auttoivat lukemalla. Kampanja onnistui yli odotusten. Kouluissa ja kotona luettiin paljon kirjoja sekä keskusteltiin niistä ja auttamisen merkityksestä. Koulumme keräsi sponsorien avulla yli tuhat euroa, Talonen kertoo.

Talosen mukaan on hienoa, että kampanjassa korostuu auttamisen lisäksi lukemisen tärkeys. Sitä ei voi Talosen mielestä kyllin korostaa. Lukutaito on myös keskeinen tekijä köyhyyden poistamisessa, mikä linkittää sen hienosti auttamiseen. Koulu on toteuttanut kampanjan nyt jo kahdesti ja kirjannut sen myös toimintasuunnitelmaansa.

- Oppilaat kokivat oman panoksensa tärkeäksi. Kaksi koulumme oppilasta kertoi keväällä ilmestyvässä Oulun koulun kohinaa -lehdessä kampanjastamme. Oppilaiden teksti päättyi sanoihin: "Meistä tuntui ihanalta, kun voi auttaa ihmisiä!".