Raitiovaunussa tangosta kiinni pitävä käsi, jossa on Ei rasismille -logotarra.

Toimitaan yhdessä rasismia vastaan

Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Rasisminvastainen viikko haastaa kaikki toimimaan rasismia vastaan! Joka vuosi maaliskuussa järjestettävän viikon aikana Punainen Risti kannustaa tunnistamaan rasismia ja syrjintää. Rasismin vastustaminen ja antirasismi kuuluu meille kaikille – ja jatkuu vuoden jokaisena päivänä.

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi yksilönä. Ensi vuonna 18.–24.3.2024 vietettävä Rasisminvastainen viikko syventyy erityisesti rasismiin puuttumisen keinoihin.

Kansalaisuuden, ihonvärin, etnisen taustan, uskonnon tai muiden tekijöiden ei tulisi koskaan vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa yhteiskunnassa.

On aika tehdä elämästä yhdenvertaista meille kaikille. Matkaa on paljon, mutta tässä muutoksessa voi olla mukana ihan jokainen! 

Näin osallistut rasisminvastaiseen viikkoon:

  1. Jaa tietoa työelämän rasismista, syrjinnästä ja ennakkoluuloista. Osallistu somessa 18.–24.3.2024 käyttämällä aihetunnistetta #RasisminvastainenViikko. Somejulkaisujen materiaaleja voit ladata täältä. Lisäämme materiaaleja maaliskuun aikana. 
  2. Pohdi, millaisia ennakkoluuloja tai syrjiviä käytäntöjä tärkeässä yhteisössäsi on. Haastamme sinut kysymään nämä kolme kysymystä! Tuo kysymykset yhteisöön tilaamalla ilmaisia pöytäpuhujia ja viemällä ne esimerkiksi kahvihuoneeseen tai kokoustiloihin. Pyri herättämään keskustelua.
  3. Puutu rasismiin arjessa omien mahdollisuuksien mukaan tai ilmoita asiasta sopivalle taholle, kuten esihenkilölle. Jatka rasismin purkamista yhteisöissäsi myös viikon päätyttyä.  

 

Lue lisää:

Valtioneuvoston Tavoitteena syrjimätön työelämä -julkaisu 2022 
Oikeusministeriön Perusoikeusbarometri 2021 
FinMonik-tutkimus 2020, Ulkomaalaistaustaisten terveys ja hyvinvointi Suomessa
Valtioneuvoston Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2019. Tutkimusartikkeleita kotoutumisesta.

Punaisen Ristin toimintaa ohjaa seitsemän periaatetta
Punaisen Ristin toimintaa ohjaa seitsemän periaatetta
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Katso Punaisen Ristin ja Sakke Kingin yhteistyövideo rasisminvastaisella viikolla 2022. Video: Sakke King

Rasisminvastaiset toimintaohjeet PDF-tiedostoina