Tule mukaan hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiseksi

Jussi Tuokkola
Kuvaaja: Jussi Tuokkola

Hiv-/seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset kertovat seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä esimerkiksi festareilla ja kouluissa. Vapaaehtoiseksi pääset suorittamalla hiv-/seksuaaliterveystyön peruskurssin.

Vapaaehtoiseksi koulu- ja festarityöhön

Hiv-/seksuaaliterveystyön vapaaehtoinen kertoo seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista esimerksi kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Nuorilla on mahdollisuus suorittaa esimerkiksi kondomiajokortti. Festareilla vapaaehtoiset jakavat Kesäkumeja ja keskustelevat juhlijoiden kanssa turvallisesta seksistä. Lisätietoa toiminnallisista menetelmistä yläkoululaisille täältä.

Vapaaehtoiseksi Pluspisteeseen

Punaisen Ristin Pluspisteellä voi keskustella turvaseksiin ja tartuntoihin liittyvistä asioista sekä käydä hiv-testissä anonyymisti, maksutta ja ilman ajanvarausta. Halukkaat voivat saada Pluspisteestä henkilökohtaisen tukihenkilön, joka auttaa tartuntaa pelkäävää, tartunnan saanutta tai hänen perhettään. Pluspisteiden vapaaehtoiset ovat terveydenhuollon ammattilaisia, sillä heillä tulee olla verinäytteiden ottamiseen vaadittava osaaminen. Lue lisää täältä.

Pluspisteiden yhteystiedot

Miten pääsen mukaan hiv- ja seksuaaliterveystyöhön?
 
Vapaaehtoiseksi pääset suorittamalla hiv- ja seksuaaliterveystyön peruskurssin.

Vuonna 2018 hiv- ja seksuaaliterveystyön peruskurssi koostuu verkko-opetuksesta sekä lähiopetuksena toteutettavista koulutuksista. Verkko-opetusjakso suoritetaan Moodle-oppimisalustalla. Verkkokurssilla tutustutaan eri tehtävien avulla mm. Punaisen Ristin periaatteisiin ja vapaaehtoistoimintaan Punaisessa Ristissä. Kurssiin liittyy videoita, luettavaa materiaalia, monivalintakysymyksiä sekä keskustelu- ja pohdintatehtäviä. Lisäksi saat tietoa hiv-infektiosta ja yleisimmistä seksiteitse tarttuvista taudeista Suomessa sekä niiden hoidosta. Seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden ymmärtäminen on myös osa verkkokurssia.

Seuraava hiv- ja seksuaaliterveystyön verkkokurssi on mahdollista suorittaa tammi-helmikuussa 2019. Ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin. 

Verkkokurssin jälkeen vapaaehtoinen voi suorittaa oman kiinnostuksensa mukaan lyhyitä moduulikoulutuksia festarityöstä, pluspistetyöstä, chat-neuvonnasta tai toiminnallisista menetelmistä koulu- ja nuorisoyhteistyössä. Tulevista moduulikoulutuksista löytyy tietoa RedNetin tapahtumahausta. Koulutuksia on tarkoitus järjestää alueellisten tarpeiden ja kysynnän mukaan loppuvuodesta 2018 lähtien. Suositeltavaa on, että vapaaehtoinen käy verkkokurssin lisäksi vähintään kaksi eri moduulikoulutusta.

Vaihtoehtoisesti syksyllä järjestetään yksi lähipäivä Kuopiossa 27.10. Lähipäivän aikana esitellään hiv- ja seksuaaliterveystyön eri vapaaehtoistoiminnan muotoja (eri moduulit) sekä syvennetään asiakkaan kohtaamiseen liittyvää osaamista. Imoittautuminen https://www.lyyti.fi/reg/Hiv_ja_seksuaalitervestyon_verkkokurssin_lahipaiva_0335

Ajankohtaista

Vuoden 2018 täydennyskoulutusviikonloppu alkaa perjantaina 16.11 seminaarilla Helsingissä hotelli Haagassa, jossa lisäksi juhlistamme Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyön 30-vuotista taivalta. Tarkempaa tietoa tilaisuudesta on tulossa myöhemmin.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi

Jussi Tuokkola

Pluspisteissä tarjotaan ilmaista neuvontaa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Pluspisteet tarjoavat myös maksutonta hiv-testausta nimettömänä.

Kampanjat