21.12.2023

Ympäristövastuu ja ilmastokestävyys

Punaisen Ristin lippuja sinistä taivasta vasten.
Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti edistää toiminnassaan kestävää kehitystä ja ilmastonsuojelua.

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia globaaleja haasteita,ja samalla myös suuri humanitaarinen kriisi. Sen vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa.

Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita, tulvia ja myrskyjä, poikkeuksellisia helleaaltoja sekä kuivuutta ja metsäpaloja.

Ilmastonmuutos vaikuttaa monilla tavoilla muun muassa terveyteen, ruoan tuotantoon, maanviljelyyn, ekosysteemeihin ja elinkeinojen harjoittamiseen.

Se vaikeuttaa jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevien ihmisten selviytymistä ja pakottaa ihmisiä liikkeelle. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sen seurauksiin vastaamiseksi ja vahinkojen korjaamiseksi vaaditaan huomattavia resursseja.

Merkittävänä maailmanlaajuisena humanitaarisena toimijana Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike vastaailmastonmuutoksen vaikutuksiin ja kasvaviin humanitaarisiin tarpeisiin sekä pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta muuttamalla omaa toimintaansa.

Lue Suomen Punaisen Ristin ilmastokestävyyden linjaus (pdf)

Ympäristövastuu

Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristötyötä toteutetaan ympäristöohjelmalla, joka perustuu WWF Suomen Green Office -ympäristöjärjestelmään. Lähdimme mukaan toimintaan vuonna 2018. Toteutamme vuosittain ympäristötyömme itsearvioinnin.

Toteutamme myös systemaattisella tavalla kehitysohjelmaa, jonka tavoitteena on vähentää toiminnan ympäristövaikutuksia sekä valmentaa henkilökuntaa myös henkilökohtaisella tasolla ympäristötietoisuuteen päivittäisessä työssään.

Olemme asettaneet kolme seurattavaa ja WWF:lle raportoitavaa indikaattoria keskustoimiston Green Office -työhön. Nämä tavoitteemme ovat jätemäärien, sähkönkulutuksen ja paperinkulutuksen vähentäminen. Valintaperusteina käytettiin seurattavuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja vaikuttavuutta.

Toukokuun lopussa 2023 nämä Punaisen Ristin toimipaikat ovat saaneet Green Office -merkin käyttöoikeuden:

 • Punaisen Ristin keskustoimisto
 • Veripalvelu
 • Helsingin ja Uudenmaan piiri, piiritoimisto
 • Kaakkois-Suomen piiri, piiritoimisto
 • Lapin piiri, piiritoimisto
 • Oulun piiri, piiritoimisto
 • Savo-Karjalan piiri, piiritoimisto
 • Turunmaan piiri (Åboland), piiritoimisto
 • Varsinais-Suomen piiri, piiritoimisto
 • Nuorten turvatalot
 • Punainen Risti Ensiapu

Tämän lisäksi aloitamme koko järjestön hiilijalanjäljen laskennan vuonna 2023, laajentaen sitä keskustoimistosta ja kansainvälisistä avustusoperaatioista piireihin, laitoksiin ja osastoihin vuosien 2024-2026 aikana.

Tässä prosessissa identifioimme suurimmat päästöjen aiheuttajat, teemme suunnitelmat niiden vähentämiseksi ja teemme aktiivista päästöjen vähentämistyötä.

Punainen Risti edistää myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista maailmalla ja kotimaassa.
Tutustu kestävän kehityksen tavoitteisiin

Eettinen ja vastuullinen Punainen Risti
Eettinen ja vastuullinen Punainen Risti