Ympäristövastuu ja ilmastokestävyys

Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti edistää toiminnassaan kestävää kehitystä ja ilmastonsuojelua.

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia globaaleja haasteita,ja samalla myös suuri humanitaarinen kriisi. Sen vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa.

Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita, tulvia ja myrskyjä, poikkeuksellisia helleaaltoja sekä kuivuutta ja metsäpaloja.

Ilmastonmuutos vaikuttaa monilla tavoilla muun muassa terveyteen, ruoan tuotantoon, maanviljelyyn, ekosysteemeihin ja elinkeinojen harjoittamiseen.

Se vaikeuttaa jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevien ihmisten selviytymistä ja pakottaa ihmisiä liikkeelle. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sen seurauksiin vastaamiseksi ja vahinkojen korjaamiseksi vaaditaan huomattavia resursseja.

Merkittävänä maailmanlaajuisena humanitaarisena toimijana Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike vastaailmastonmuutoksen vaikutuksiin ja kasvaviin humanitaarisiin tarpeisiin sekä pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta muuttamalla omaa toimintaansa.

Lue Suomen Punaisen Ristin ilmastokestävyyden linjaus (pdf)

Ympäristövastuu

Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristötyötä toteutetaan ympäristöohjelmalla, joka perustuu WWF Suomen Green Office -ympäristöjärjestelmään. Toteutamme vuosittain ympäristötyömme itsearvioinnin.

Toteutamme myös systemaattisella tavalla kehitysohjelmaa, jonka tavoitteena on vähentää toiminnan ympäristövaikutuksia sekä valmentaa henkilökuntaa myös henkilökohtaisella tasolla ympäristötietoisuuteen päivittäisessä työssään.

Ensimmäisenä toimintavuotena asetimme alkukartoituksen perusteella kolme seurattavaa ja WWF:lle raportoitavaa indikaattoria keskustoimiston Green Office -työhön.

Nämä tavoitteemme olivat jätemäärien, sähkönkulutuksen ja paperinkulutuksen vähentäminen. Valintaperusteina käytettiin seurattavuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja vaikuttavuutta.

Kesäkuun lopussa 2021 nämä Punaisen Ristin toimipaikat läpäisivät tarkastuksen ja saivat Green Office -merkinkäyttöoikeuden:

 • Punaisen Ristin keskustoimisto
 • Veripalvelu
 • Helsingin ja uudenmaan piiri, piiritoimisto
 • Kaakkois-Suomen piiri, piiritoimisto
 • Lapin piiri, piiritoimisto
 • Oulun piiri, piiritoimisto
 • Savo-Karjalan piiri, piiritoimisto
 • Turunmaan piiri (Åboland), piiritoimisto
 • Varsinais-Suomen piiri, piiritoimisto
 • Nuorten turvatalot
 • Punainen Risti Ensiapu

Punainen Risti edistää myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista maailmalla ja kotimaassa. Tutustu kestävän kehityksen tavoitteisiin

Eettinen ja vastuullinen Punainen Risti
Eettinen ja vastuullinen Punainen Risti
Kestävän kehityksen tavoitteet
Punainen Risti ja kestävän kehityksen tavoitteet