19.11.2021

Arkistot ja tietopyynnöt

Vanha mustavalkoinen kuva henkilöstä työskentelemässä sairaanhoitajakortiston parissa.
Kuva: Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto

Punaisen Ristin toiminnasta on kertynyt mittava arkisto.

Arkistot vuosilta 1877-1958 sekä hallituksen pöytäkirja-arkisto vuoteen 2004 säilytetään Kansallisarkistossa. Aineistot haettavissa Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelun kautta.

Aineisto sisältää myös yksittäisten piirien ja osastojen aineistoja, mutta ei ole niiden osalta kattava. Voit selata arkistosarjoja täältä. Jos piirien ja osastojen aineistoja ei löydy haulla, voit kysyä niistä piiritoimistoista.

Kansallisarkisto edellyttää usein aineiston käyttäjältä tutkimuslupaa, joita myönnetään harkinnanvaraisesti Suomen Punaisen Ristin keskustoimistosta. Aineistoa ei löydy toistaiseksi digitaalisessa muodossa.

Voit kysyä arkisto-aineistoja 1950-luvun lopulta alkaen tai valokuvia suoraan keskustoimistosta. Osa valokuvista löytyy myös Suomen Punaisen Ristin aineistopankista, johon voi rekisteröityä kuka tahansa.

Mikäli tarvitset aineistoa tai vanhoja valokuvia, ole yhteydessä keskustoimiston tietoasiantuntijaan pekka.turtiainen@redcross.fi.

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttaminen on ollut Suomen Punaisen Ristin tärkein tehtävä järjestön alkuvuosista lähtien. Video: Suomen Punainen Risti