Kuvassa ryhmä nuoria istuu penkillä ja käyttää kännyköitään.

Digiraati

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Digiraati on toimintaa, jonka tarkoituksena on nostaa yhdenvertaisesti esille nuorten ääntä heitä koskevissa asioissa sekä vahvistaa nuorten ja päättäjien välistä vuoropuhelua. 

Digiraadissa nuoret pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan turvallisissa ja ohjatuissa verkkokeskusteluissa. Vaikuttamaan rohkaistaan erityisesti nuoria, joiden osallistumisella on haasteita tai joille rakenteissa olevat vaikuttamisen paikat eivät ole tuttuja. 

Mitä Digiraadissa tapahtuu?

Raadeissa keskustellaan nuorten valitsemista tai erilaisten tahojen ehdottamista aiheista.

Keskusteluihin voivat nuorten lisäksi osallistua esimerkiksi päättäjät, järjestötyöntekijät, tutkijat tai viranhaltijat.

Keskustelu kestää yleensä noin 1-2 viikkoa. Lopuksi Digiraadin vapaaehtoiset kokoavat keskustelusta yhteenvedon eli loppulausuman, jota voidaan käyttää päätöksenteon tukena.

Punaisen Ristin työntekijät myös vievät nuorten viestejä eteenpäin: keskusteluja on hyödynnetty esimerkiksi tutkimuksissa, Punaisen Ristin viestinnässä sidosryhmilleen ja viety eteenpäin hyvinvointialueiden päättäjille. 

Nuorten osallistuminen

Digiraatiin osallistuminen on tehty nuorille mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi. Keskusteluissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita ja nuoret voivat osallistua raateihin nimettömästi. Punaisen Ristin raadeissa on aina mukana myös koulutettuja vapaaehtoisia, jotka tukevat keskustelussa.

Antoisa, turvallinen kokemus, josta sain toivoa tulevaan.
Digiraatiin osallistunut nuori

Nuoret voivat osallistua kulloinkin käynnissä olevaan keskusteluun omien voimavarojensa ja aikataulujensa mukaan silloin, kun se heille parhaiten sopii. Raateihin osallistumisesta nuoret saavat todistuksen.

Vuoden 2023 Digiraatien suunnittelu on nyt käynnissä! Talvella ja keväällä 2023 keskustellaan seuraavista teemoista aiheista: 

  • Mikä luo sulle toivoa? Keskustelu on käynnissä 11.-20.1. Raati järjestetään yhdessä Lastensuojelun keskusliiton ja Anna ääni lapselle -kampanjan kanssa. 
  • Paljon toivottu Mielenterveys-teemainen Digiraati alkaa tammikuun 2023 lopulla. Raadissa keskustellaan muun muassa seuraavista aiheista: Yksinäisyys (näkökulma tarkentuu), Uupumus (näkökulma tarkentuu).

Tiedätkö nuoren, joka on kiinnostunut teemasta? Nuoret voivat ilmoittautua keskusteluihin täällä.

Digiraatien suunnitteluun ja toteuttamiseen pääsee myös osallistumaan vapaaehtoisena.

Haluatko mukaan järjestämään Digiraati-keskustelua?

Digiraati on loistava tapa kuulla nuoria, teitpä sitten kehittämistyötä tai yhteiskunnallisia päätöksiä. 

Onko sinulla tulevaan teemaan liittyvä aihe, josta haluaisit keskustella nuorten kanssa?

Ota meihin yhteyttä, niin ryhdytään töihin!

Henriika Lassinharju

Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen Digiraadin koordinaattori. 

henriika.lassinharju@redcross.fi

040 168 5728

Voit olla yhteydessä Henriikaan kaikissa Digiraatiin liittyvissä asioissa

Digiraati on tuotettu yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, kansallisen lapsistrategian, Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-tutkimushankkeen, nuorisoalan osallisuuden osaamiskeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa.

Osallistu ja vaikuta Digiraadissa
Osallistu Digiraatiin