24.10.2023

Aineellisen avun maksukortteja helpottamaan taloudellisessa ahdingossa olevia

Kuva: Suvi Elo / Suomen Punainen Risti

Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa tuetaan haastavassa taloudellisessa tilanteessa olevia kokonaisvaltaisesti. Apua ja tukea on tarjolla yli 100 paikkakunnalla. Maksukorttien jakelu käynnistyy lokakuussa 2023 ensimmäisillä paikkakunnilla.

Suomen Punaisen Ristin Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa on mukana 1 100 vapaaehtoistamme eri puolilla Suomea. Hankkeen aikana tullaan antamaan kokonaisvaltaista tukea taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleville yli 100 eri paikkakunnalla. Punaisen Ristin hanke kestää vuoden 2024 loppuun.

– Jaettavan aineellisen avun ohella on tärkeää vahvistaa ihmisten osallisuutta ja toimijuutta, sanoo Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputoiminnan suunnittelija ja hankkeesta vastaava Riikka Kaukonen Lindholm

Aineellisen avun maksukorttien lisäksi avunsaajille on tarjolla paikkakunnittain vaihdellen osallisuutta vahvistavaa toimintaa ja tukea, kuten yhteisöllisiä ruokailuja, talous- ja terveysneuvontaa, henkistä tukea, mahdollisuutta keskusteluun ja ohjausta eri palvelujen ja toimijoiden pariin. 

– Akuutissa tai pitkittyneessä taloudellisessa ahdingossa olevaa autetaan esimerkiksi löytämään hänelle kuuluvat sosiaaliturvaetuudet ja työllisyyspalvelut, Kaukonen Lindholm avaa. 

Tiivistä yhteistyötä järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa 

Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeen toteutuksessa on mukana Suomen Punaisen Ristin 104 vapaaehtoisosaston lisäksi yli 200 paikallista yhteistyökumppania. Kumppaneina ovat esimerkiksi sosiaalitoimi, TE-toimisto ja lukuisat järjestöt. 

Aineellisen avun maksukortteja tullaan jakamaan Suomen Punaisen Ristin hankkeessa vuosien 2023–2024 aikana yhteensä 65 000 kappaletta. Maksukorteilla avunsaajat voivat hankkia elintarvikkeita sekä muita perushyödykkeitä pärjätäkseen akuutissa tai pitkittyneessä taloudellisesti haastavassa tilanteessa. 

Maksukorttien jakelu käynnistyy lokakuussa 2023 ensimmäisillä paikkakunnilla. Avunsaajat kartoitetaan paikallisesti Suomen Punaisen Ristin osastojen ja yhteistyökumppanien toimesta. Maksukortteja jaetaan yhteistyössä kumppanien, kuten sosiaalitoimen ja muiden järjestöjen kanssa sekä osana Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputoimintaa.  

Jakelukäytännöissä ja -aikatauluissa on vaihtelua paikkakunnittain. Voit tutustua tarkemmin hankkeessa mukana oleviin paikkakuntiin täällä. Lisätietoa Suomen Punaisen Ristin järjestämistä ruoka-aputapahtumista paikkakunnallasi saat ruoka-apu.fi-sivustolta.

Suomen Punaisen Ristin osastot mainostavat hankkeen tapahtumia myös omilla kanavillaan ja paikallismedioissa, jos paikkakunnalla ei ole ennestään Suomen Punaisen Ristin järjestämää ruoka-aputoimintaa. 

Maksukortit ovat yksi uusi tuen muoto muun annettavan ruoka-avun ohella 

Aineellisen avun maksukortit ovat uudenlainen avunmuoto Suomessa, eikä siihen sen vuoksi ole olemassa valmiita käytäntöjä.  

– Vaikka avuntarve on suuri, uudenlaisen tukimuodon kysyntää ei voi tarkkaan ennakoida. Mikäli kysyntä on suurta, toiminnan järjestämisessä voi esiintyä haasteita, sillä jaettava apu on rajallinen. Tunnistamme riskiksi myös sen, että tuki ei tavoita riittävän hyvin kaikista eniten avun tarpeessa olevia. Riskien tunnistaminen, seuraaminen ja minimointi onkin uuden avustusmuodon käynnistämisessä erityisen tärkeää, Kaukonen Lindholm toteaa. 

Riskien minimoimiseksi Suomen Punaisen Ristin paikalliset osastot kartoittavat avuntarvitsijat yhdessä yhteistyökumppaneiden, kuten sosiaalitoimen kanssa. 

– Avunsaajat kohdataan aina, jotta heille voidaan tarjota heidän tarpeisiinsa sopivaa tukea ja ohjausta, ja samalla varmistutaan heidän avuntarpeestaan, Kaukonen Lindholm sanoo. 

Koronapandemia, Ukrainan kriisi ja hintojen nousu ovat kasvattaneet avuntarvetta ruoka-apukentällä. Samaan aikaan jaettavan hävikkiruoan määrä on vähentynyt. Aineellisen avun maksukortit paikkaavat kasvanutta tarvetta vain osittain ja ovat yksi uusi tuen muoto muun annettavan ruoka-avun ja tuen rinnalla.  

– Suomessa on arviolta yli 200 000 ihmistä, jotka turvautuvat ruoka-apuun. Valitettavasti avuntarve on suuri ja jaettavien korttien määrä rajallinen. Suomen Punainen Risti tarjoaa kuitenkin myös muuta ruoka-aputoimintaa tukeakseen ihmisten osallisuutta ja selviytymistä. 

Vähävaraisille tarkoitetut aineellisen avun maksukortit rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta. Aineellinen apu on osa Suomen Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman toimenpiteitä. Suomen Punaisen Ristin hankkeelle myönnetty avustussumma on 2 964 000 euroa. Avustussummasta 2 600 000 euroa menee maksukortteihin vähävaraisten auttamiseksi. 182 000 euroa käytetään hankkeen osallistavan toiminnan järjestämiseen ja 182 000 euroa hallintokuluihin hankepäätöksen mukaisesti. 

Suomen Punainen Risti tarjoaa myös muuta ruoka-aputoimintaa. Ruoka-aputapahtumia löydät kootusti osoitteessa ruoka-apu.fi

Usein kysytyt kysymykset 

Kuka maksukortin voi saada? 

Aineellisen avun maksukortit on tarkoitettu vähävaraisille, akuutissa tai pitkittyneessä taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleville.  

Maksukortteja on rajallinen määrä, joten valitettavasti vain osa apua tarvitsevista voi saada kortin. Tilanteessa, jossa apua tarvitsevia on enemmän kuin kortteja, priorisoimme periaatteidemme mukaisesti apua henkilöille, jotka ovat kaikista heikoimmassa ja haavoittuvimmassa tilanteessa. 

Suomen Punainen Risti tarjoaa kuitenkin myös muuta ruoka-aputoimintaa tukeakseen ihmisten selviytymistä. Lisätietoa Suomen Punaisen Ristin järjestämistä ruoka-aputapahtumista paikkakunnallasi löydät osoitteesta ruoka-apu.fi

Mistä maksukorttia voi hakea? 

Jakelukäytännöt ja -aikataulut vaihtelevat paikkakunnittain. Voit tutustua tarkemmin hankkeessa mukana oleviin paikkakuntiin täällä. Maksukortteja jaetaan osana Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputoimintaa sekä yhteistyössä kumppanien, kuten sosiaalitoimen kanssa. Avunsaajat kartoitetaan ja kohdataan paikallisesti Suomen Punaisen Ristin osastojen ja yhteistyökumppanien toimesta. 

Maksukortteja on rajallinen määrä, joten valitettavasti vain osa apua tarvitsevista voi saada kortin. Tilanteessa, jossa apua tarvitsevia on enemmän kuin kortteja, priorisoimme periaatteidemme mukaisesti apua henkilöille, jotka ovat kaikista heikoimmassa ja haavoittuvimmassa tilanteessa. 

Suomen Punainen Risti tarjoaa myös muuta ruoka-aputoimintaa, kuten ruokajakeluja. Ruoka-aputapahtumia löydät kootusti osoitteessa ruoka-apu.fi. 

Missä maksukortteja jaetaan?  

Suomen Punaisen Ristin Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa jaetaan ensimmäiset maksukortit lokakuussa 2023. Jakelukäytännöissä ja -aikatauluissa on vaihtelua paikkakunnittain. Voit tutustua tarkemmin hankkeessa mukana oleviin paikkakuntiin täällä

Minkä arvoinen maksukortti on?  

40 euron arvoinen.  

Mitä tuotteita maksukortilla voi ostaa?  

Aineellisen avun maksukorttia käytetään elintarvikkeiden ja perustuotteiden maksamiseen päivittäistavarakaupassa. Kortilla ei pysty ostamaan veikkaus-, alkoholi- tai tupakkatuotteita, eikä lahjakortteja. Sitä ei voi myöskään vaihtaa rahaksi.  

Perustuotteita ovat esimerkiksi hygieniatuotteet, kuten vaipat, pesuaineet ja pehmopaperit.