01.12.2023

Omaishoitajat saavat vertaistukiryhmistä voimaa

Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin tukitoimintaan osallistuvat omaishoitajat saavat vertaistuesta ja vapaaehtoisista ystävistä voimaa jaksaa arkeaan. Yhteisöön kuuluminen tuo turvaa.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset tukevat omaishoitajien arkea muun muassa ystävätoiminnan kautta. Ystäväparitoiminnan lisäksi vapaaehtoiset järjestävät omaishoitajille myös ryhmätapaamisia muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten vetämät vertaistukiryhmät ovatkin tärkeitä omaishoitajille: Syksyllä 2023 toteutettuun kyselyyn vastanneista Punaisen Ristin toiminnassa mukana olevista omaishoitajista lähes kaikki oli joko jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä siitä, että he kuuluvat itselleen tärkeään ryhmään tai yhteisöön.

Kyselyyn vastanneista yli puolet oli täysin samaa mieltä siitä, että he tuntevat olevansa tarpeellisia muille ihmisille ja heidän elämällään on tarkoitus. Lähes puolet vastaajista tunsi vahvasti, että heidän päivittäiset tekemisensä ovat merkityksellisiä.

– Pidän hienona tuloksena sitä, että omaishoitajilla on näin vahva kokemus työnsä merkityksellisyydestä ja tärkeydestä. Erityisen ilahduttava tulos on se, että niin moni kokee kuuluvansa osaksi itselleen tärkeää ryhmää. Yhteisö tuo turvaa, kuten tämän vuoden omaishoitajien viikon teemanakin on, sanoo Suomen Punaisen Ristin omaishoidon koordinaattori Elisa Vesterinen.

Vertaistukiryhmät ovat tärkeitä omaishoitajille. Yhteisöön kuuluminen tuo turvaa. Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Ystävätoiminnan vapaaehtoiset tukevat omaishoitajaperheiden jaksamista

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten ystävien vierailut tuovat kaivatun hengähdyshetken omaishoitoperheiden arkeen ja piristävät päivästä toiseen toistuvien hoitorutiinien keskellä. Myös kokemus kuulumisesta osaksi vertaistukiryhmän yhteisöä auttaa jaksamaan ja lisää toiveikkuutta.

– Moni omaishoitajista elää hyvin kuormittavaa elämää. Vapaaehtoisen tuoma sosiaalinen kontakti ja tarjoama hengähdyshetki lisää jaksamista ja hyvinvointia vaativissakin tilanteissa, Vesterinen kertoo.
 
Suomen Punainen Risti tukee omaishoitajia vapaaehtoistoiminnan avulla. Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tekevät päivittäin työtä ihmisten auttamiseksi ja inhimillisyyden puolesta.
 
Kuka tahansa voi ryhtyä vapaaehtoiseksi, mitään erityistaitoja ei tarvita. Mukaan pääsee käymällä ystävätoiminnan peruskurssin: Etsi ystävätoiminnan peruskurssi.

Suomessa vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa 26.11.–3.12.2023 ja teemana on tänä vuonna yhteisö tuo turvaa.