19.12.2023

Punaisen Ristin vuosi 2023 kuvina

Iloisia Punaisen Ristin vapaaehtoisia pulkkamäessä.
Kuva: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti

Miltä avustustoimintamme näytti kuluneen vuoden aikana? Autoimme kriisien ja onnettomuuksien keskellä, ja pidimme huolta kaikkein heikoimpaan asemaan joutuneista.

Suuri kiitos kuluneesta vuodesta kaikille vapaaehtoisille, lahjoittajille, työntekijöille, kumppaneille ja Punaisen Ristin ystäville! Nyt on hyvä aika katsoa, mitä kaikkea saimme yhdessä aikaan.

Työmme Ukrainan kriisistä kärsivien ihmisten auttamiseksi jatkui. Avun tarve on edelleen kova ja tulee jatkumaan vielä pitkään.

Vuonna 2023 jatkoimme Ukrainan terveydenhuollon tukemista sekä käteisavustuksia, joilla autetaan haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

"Liikkuvien terveysyksiköiden toiminnan ovat mahdollistaneet Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoittaneet ihmiset. Siitä iso kiitos kaikille", sanoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen. Kuva: Marko Korhonen, taustalla Punaisen Ristin liikkuvan terveysklinikan auto.

Autoimme myös Ukrainasta Suomeen paenneita tarjoamalla muun muassa ruoka-apua ja henkistä tukea.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike on tarjonnut monipuolista apua miljoonille Ukrainan kriisistä kärsineille ihmisille – esimerkiksi vastaamalla yli 15 miljoonan ihmisen perustarpeisiin.

Ukrainan Punaisen Ristin vapaaehtoinen auttaa iäkästä henkilöä kävelemään.
Ukrainan Punaisen Ristin avustustyöntekijät ja vapaaehtoiset olivat heti alusta asti paikalla auttamassa ihmisiä, jotka kärsivät Kahovkan padon sortumisen seurauksista. Kuva: Ukrainan Punainen Risti

Kotimaassa tuhannet ystävävapaaehtoisemme toivat iloa yksinäisten arkeen.

Hymyilevä Punaisen Ristin vapaaehtoinen ulkoiluttaa iäkkäitä palvelutalon asukkaita.
Ystävätoiminnan vapaaehtoisemme veivät vanhuksia ulkoilemaan, ja ilo oli molemminpuolista. Kuva: Sirpa Lundgren / Suomen Punainen Risti

Vuoden aikana järjestimme vapaaehtoisille noin 10 000 tuntia koulutuksia ja harjoituksia, jotta olemme valmiina auttamaan kotimaan poikkeuksellisissa tilanteissa nopeasti ja tehokkaasti.

Punaisen Ristin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoiset teknisessä tilassa laitteiden keskellä. Toinen vapaaehtoisista puhuu puhelimeen.
Kauniaisissa järjestettiin 1.4.-2.4.2023 Suomen Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutustapahtuma. Kuva: Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti

Etelä- ja Itä-Afrikassa kärsitään vakavasta ja pitkittyneestä ruokaturvakriisistä. Ilmastonmuutoksen voimistamat sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, mutta toisaalta myös tulvat, ovat vahingoittaneet satokausia ja tehneet karjanhoidosta haastavampaa.

Autoimme esimerkiksi Eswatinissa parantamalla ruokaturvaa ja torjumalla epidemiariskejä. Somaliassa tuimme sekä pysyviä että liikkuvia terveysklinikoita, jotka tarjoavat perusterveydenhuoltoa, rokotuksia sekä seulontaa aliravitsemuksen varalta ja lisäävät tietoisuutta terveellisestä ravinnosta ja ruokavaliosta.

Kaksi hymyilevää ihmistä kotitalonsa edessä Eswatinissa.
”Olen ostanut saamallani rahalla ruokaa, kuten sipuleita, perunoita ja porkkanoita. Punaisen Ristin apu on tällä alueella todella tärkeää, sillä monet ovat köyhiä”, kertoo eswatinilainen Momsa Mhlanga. Kuva: Eija Palosuo / Suomen Punainen Risti

Jotta Punainen Risti voi auttaa, suurta kansalaisjärjestöä täytyy myös johtaa. Sadat jäsenemme kokoontuivat kesäkuussa Joensuussa iloisissa tunnelmissa. Kolmen vuoden välein kokoontuva yleiskokous on järjestömme ylin päättävä elin.

Nuoria, hymyileviä Punaisen Ristin vapaaehtoisia ottaa vastaan tunnustusta esiintymislavalla.
Yleiskokouksessa Punaisen Ristin Janakkalan osaston vapaaehtoisille myönnettiin Tulevaisuuden tekijät -tunnustus. Kuva: Harri Mäenpää / Suomen Punainen Risti

Avustustyöntekijämme Johanna Arvo tapasi maanjäristyksestä kärsineitä ihmisiä ja arvioi tuhoja Syyriassa. Hän tapasi myös Huda-vauvan perheen, joka sai apua Syyrian Punaiselta Puolikuulta.

Johanna Arvo sylissään pieni vauva.
Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu

Jaoimme kymmenille tuhansille ihmisille ruokaa kotimaassa. Kolminkertaistimme ruoka-apua jakavien vapaaehtoistemme määrän viime vuonna, joten tänä vuonna meillä oli monta auttavaa kättä jakamassa ruokaa.

Hymyilevä vapaahtoinen edessään ruoka-astioita.
”Ruokajakelu on ollut hyvä vapaaehtoistehtävä! Olen tutustunut uusiin ihmisiin ja auttaminen on itsessään mahtava tunne”, kertoo Raisiossa ruoka-avun vapaaehtoisena toimiva Sirpa Lundgren. Kuva: Miika Norro / Suomen Punainen Risti

Vapaaehtoisemme päivystivät sadoissa tapahtumissa ympäri Suomen. He antoivat tapahtumien yleisölle monenlaista tukea, kuten ensiapua ja tietoa terveydestä sekä turvallisuudesta.

Neljä hymyilevää Punaisen Ristin vapaaehtoista päivystäjää aurinkoisella festivaalialueella.
Päivystäjiä Ilosaarirockissa. Kuva: Harri Mäenpää / Suomen Punainen Risti

Logistiikkakeskuksessamme Tampereella paiskittiin töitä monien tarvikelähetysten kanssa. Vuoden aikana lähetimme materiaaliapua esimerkiksi Turkin ja Marokon maanjäristyksistä kärsiville.

Kolme ihmistä työskentelee varastotilassa avustustarvikehyllyjen keskellä.
Lähetimme helmikuussa Turkkiin 4000 huopaa ja makuualustaa, lähes 1500 patjaa, noin 80 kenttäsänkyä ja 200 makuupussia. Kuva: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Nälkäpäivä-keräys järjestettiin aurinkoisissa tunnelmissa syyskuussa. Keräämme varoja katastrofirahastoon, jotta voimme auttaa hädänalaisia ihmisiä myös tulevina vuosina.

Hymyilevä Nälkäpäivä-lipaskerääjä ojentaa lipasta hymyilevälle lahjoittajalle.
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Erilaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin valmistautuminen on osa Punaisen Ristin valmiutta. Loppuvuodesta Rajavartiolaitos pyysi Punaiselta Ristiltä tukea ihmisten perustarpeiden turvaamiseksi itärajalla.

Kaksi Punaisen Ristin ja kaksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoista kävelee talvisessa maisemassa rajan läheisyydessä.
”Vaikka itärajan tilanne on poikkeuksellinen, meidän toimintamme täällä on oikeastaan aika tavallista. Teemme pyynnöstä ja suunnitelmallisesti sitä, mihin olemme järjestönä varautuneet”, kertoi eräs vapaaehtoisista Raja-Joosepin asemalla marraskuun lopussa. Kuva: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

Järjestimme yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa Hyvä Joulumieli- keräyksen jo 27. kerran. Lahjoituksilla hankimme 22 000 vähävaraiselle lapsiperheelle 70 euron arvoisen ruokalahjakortin, jolla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään.

Äiti ja lapsi leipovat piparkakkuja kotinsa keittiössä.
Kuva: Ville Salminen / Suomen Punainen Risti

... Tässä oli tietenkin vain pieni katsaus Punaisen Ristin vuoteen! Tutustu työhömme tällä sivulla ja seuraamalla somekanaviamme Facebookissa, X:ssä, Instagramissa tai LinkedInissä.

Auttaminen jatkuu vuonna 2024. Tule mukaan vapaaehtoiseksi tai jäseneksi, tai auta lahjoittamalla. Kiitos!

 

Mitä Punainen Risti tekee?
Mitä Punainen Risti tekee?
Tervetuloa vapaaehtoiseksi
Tervetuloa vapaaehtoiseksi
Hae apua ja tukea
Hae apua ja tukea