Viisi hyvää asiaa, joita ystävyys saa meissä aikaan – tunnistatko nämä?

Tunnistatko nämä?
Kuva: Ville Salminen / Suomen Punainen Risti

Tiesitkö, että säännöllinen yhteydenpito ystävien kanssa voi jopa pidentää elinikää.

Ystävillä on tärkeä merkitys hyvinvointimme kannalta, mutta mitä kaikkea ystävyys meille tekee?

1) Ymmärrämme paremmin itseämme

Olemme sellaisia, millaisia olemme suhteessa toisiin. Kun saamme jutella toisen kanssa, opimme tuntemaan paremmin itsemme. Tapahtumille ja asioille löytyy merkitys elämässämme.

2) Vahvistaa luottamustamme elämään

Ystävän kanssa voi jakaa ilot ja surut. Häneen voi olla yhteydessä myös silloin, kun ei ole mitään asiaa ja kaipaa juttuseuraa.

Hän on saanut minut lähtemään ihmisten ilmoille.

Ystävä auttaa myös sanoittamaan tunteita. Onni tuntuu sata kertaa paremmalta, kun sen saa jakaa toisen kanssa. Negatiiviset asiat eivät paisu mielessä, kun ne saa kerrottua.

3) Saamme asioihin toisen näkökulman

Kun kiipeää korkealle, näkee kauas. Tutut paikat ja rakennukset näyttävät ihan toiselta. Ystävä voi tarjota meille saman.

Ystävä on antanut tilaa uusille ajatuksille.

Saat toisen näkökulman asioihin ja asioiden syy-seuraus-suhteet selkiytyvät. Ehkä hän sanoo ääneen sen, mitä itse et uskalla. Yhdessä voitte keksiä ratkaisun, jota et olisi osannut edes ajatella.

4) Voimme olla oma itsemme

Hyvä ystävä hyväksyy meidät juuri sellaisena kuin olemme. Kun ei tarvitse esittää mitään, ajatukset virtaavat ja mieli on vapaa.

Iällä ei ole väliä, kunhan jutut menee yksiin.

Mukava ja rento yhdessäolo ystävän kanssa lievittää stressiä ja vaikuttaa mieleen positiivisesti. Mikään ei ole niin ihanaa, kun nauraa vedet silmissä ystävän kanssa ”ihan pöhköille jutuille.”

5) Tunnemme yhteenkuuluvuutta

Olemme sosiaalisia olentoja ja tarvitsemme toisiamme. Syntymästä lähtien luemme eleitä ja ilmeitä. Kaipaamme syliä ja huolenpitoa. Rakennamme kuvaa itsestämme matkimalla ja peilaamalla.

Koen itseni tärkeäksi, kun saan aikaa toiselta.

Tämä tarve ei katoa aikuisena. Päinvastoin. Ystävien merkitys vahvistuu ja muuttaa muotoa. Haluamme kuulua johonkin, tuntea yhteyttä. 

Mutta kaikilla ei ole ystävää

Onneksi asialle voi tehdä jotain. Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta moni on saanut elämäänsä ihmisen, jota muuten ei olisi koskaan tavannut. Myös sinä voit auttaa.

Jutussa esiintyvät sitaatit on poimittu Punaisen Ristin ystävätoiminnan vaikuttavuuskyselystä 2023.

Tule ystävävapaaehtoiseksi

Hetki aikaasi voi merkitä käännekohtaa jonkun toisen elämässä. Jätä yhteystietosi alle ja klikkaa Lähetä-painiketta, niin saat lisätietoa ystävätoiminnasta sähköpostiisi.