10.10.2023

Punaisen Ristin viesti – Red Cross Message

Kaksi Punaisen Ristin vapaaehtoista ja kolmas henkilö lohduttavat surevaa ihmistä.
Kuva: Varney Bawn / ICRC

Punaisen Ristin viesti on tarkoitettu viestivälineeksi silloin kun Punainen Risti on aloittanut postipalvelun alueella, jossa perheenjäsenten kirjeenvaihtoa ei voida muilla keinoin toimittaa perille.

Punaisen Ristin viestien lähettämisessä käytetään kaavaketta, jonka muoto on sovittu yhteistyössä Kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa. Viestit on tarkoitettu ensisijaisesti ja pääasiassa perheenjäsenten väliseksi. Tästä säännöstä voidaan kuitenkin poiketa.

Viestit eivät saa sisältää minkäänlaisia poliittisia, sotilaallisia tai mitään ryhmää syrjiviä kannanottoja.

Koska vastaanottavan maan siviili- tai sotilasviranomaiset saattavat sensuroida Punaisen Ristin postia, on tärkeää, ettei viesti sisällä edellä mainittuja asioita ja näin viestin perille meno ei esty.

Punaisen Ristin viestejä välittävät Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijöiden ohessa usein myös vastaanottajamaan kansallisen yhdistyksen työntekijät. Viestiin voi liitteeksi liittää lisäsivun ja/tai valokuvan.

Viestiä ei tule sulkea kirjekuoreen vaan kaikkien viestien tulee olla avonaisia käsittelyn helpottamiseksi.

Punaisen Ristin kautta ei voi lähettää rahaa, lääkettä tai mitään muuta vastaavaa. Punainen Risti pyrkii toimittamaan viestinne perille aina kun se on mahdollista, mutta tilanteet esim. konfliktialueilla saattavat muuttua odottamattomasti.

Kaavake tulisi täyttää mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti. Osoitetiedot tulisi merkitä niin tarkasti ja selkeästi kuin mahdollista.

Mikäli alueella, johon viesti lähetetään ei ole kadun nimiä, voitte piirtää kartan perheenjäsenienne sijainnista ja liittää sen viestin mukaan.

Mitä tarkemmin osoitetiedot on viestiin merkitty, sen suurempi todennäköisyys viestinne perille löytämisellä on.

Vastausviestinne pyydämme toimittamaan Suomen Punaisen Ristin keskustoimistoon, josta toimitamme sen eteenpäin mahdollisimman pikaisesti.

Tulosta viesti tästä:
Punaisen Ristin viesti

Osoitteemme on SPR Henkilötiedustelut, PL 168, 00141 Helsinki.

Jos tarvitset lisätietoja, pyydämme ottamaan yhteyttä Suomen Punaisen Ristin keskustoimistoon:
vaihde, 020 701 2000 (arkisin klo 8.30–16.00)
tracing@redcross.fi

Henkilötiedustelun ohjeet ja lomakkeet

Punainen Risti on paikalla konfliktien keskellä
Punainen Risti on paikalla konfliktien keskellä