17.10.2024

Itsenäistymisen tuki auttaa oman elämän aloittamiseen

Kuva: Joonas Brandt

Autamme nuoria ja nuoria aikuisia aloittamaan itsenäisen elämän ja selviytymään siihen liittyvistä kysymyksistä.

Nuorten turvatalolla voimme auttaa sinua itsenäisen elämän aloittamisessa. Itsenäistymisen tuki on tarkoitettu nuorille ja nuorille aikuisille. Voit hakea apua, jos olet nuori, nuoren perheenjäsen tai läheinen tai nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen.

Itsenäistymisessä sinua auttavat Nuorten turvatalon työntekijät, joilla on kokemusta nuorten sekä nuorten aikuisten tukemisesta. Sinun on myös mahdollista saada vapaaehtoinen tukikummi, joka auttaa sinua arjen taitojen, hyvinvoinnin ja sosiaalisten suhteiden vahvistumisessa.

Itsenäistymisen tuessa voimme auttaa esimerkiksi seuraavissa kysymyksissä:

  • Jos tarvitset apua arjen tai talouden hallintaan tai elämän perustaitojen opetteluun, kuten siivoamiseen ja kodinhoitoon.
  • Muutostilanteissa, kuten asunnon hankkimisessa, opiskelun aloittamisessa tai työelämään siirtymisessä.
  • Asumisen haasteissa tai arjesta selviytymisessä.

Itsenäistymisen tuki on maksutonta ja tapaamisissa voi käydä monta kertaa. Autamme viidellä Nuorten turvatalolla sekä Nettiturvis-palvelussa. YTYÄ-hankkeen kautta voit saada apua, jos olet tullut Suomeen alaikäisenä ilman huoltajaa tai jos olet tällaisen nuoren läheinen. Voit saada apua omalla äidinkielellä, tarvittaessa tulkin avustuksella.

Miten itsenäistymisen tuki auttaa?

Itsenäistymisen tuki auttaa sinua ottamaan ensimmäisiä askeleita kohti itsenäistä elämää turvallisessa ympäristössä. Etsimme keskustelun avulla ratkaisuja ja vahvuuksiasi itsenäistymisen tueksi.

Itsenäistymisen tuen tavoitteena on:

  • Auttaa elämänhallinnan taidoissa ja helpottaa itsenäistä selviytymistä.
  • Tarjota tukea arjen haasteiden ratkaisemiseen.
  • Vahvistaa itsetuntoasi ja rohkeutta kohdata tulevaisuuden haasteet.

Itsenäistymisen tuessa teemme myös yhteistyötä perheenjäsenten, läheisten sekä muiden tukiverkostojen kanssa. Läheisillä on tärkeä rooli siinä, että itsenäistyminen onnistuu. Voimme tarvittaessa vierailla myös kotonasi.

Vapaaehtoisen tukikummin kanssa voitte keksiä yhteistä tekemistä, joka kiinnostaa sinua tai on sinulle avuksi. Voitte esimerkiksi opetella ruoanlaittoa tai käydä yhdessä kahvittelemassa, leffassa, syömässä tai taidenäyttelyissä.

Miten voit saada apua?

Itsenäistymisen tukea tarjoavat talot sijaitsevat viidellä eri paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Autamme kuitenkin myös muiden paikkakuntien asukkaita. Osassa Nuorten turvataloja ja Nettiturviksella itsenäistymisen tukea tarjotaan osana keskusteluapua.

Voit ottaa yhteyttä myös, jos olet nuoren perheenjäsen, läheinen tai nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen. Vastaamme yhteydenottoihin joka päivä, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Voit ottaa yhteyttä Nuorten turvataloille yhteyttä puhelimitse, WhatsAppilla tai sähköpostitse. Talojen yhteystiedot löydät alta.

Voit tavata työntekijää Nuorten turvatalolla, etänä Teamsissa tai jutella puhelimitse.

Kun muutin omilleni, sain apua kaikissa käytännön jutuissa. Myös se auttoi, että oli joku, joka kuunteli ihan arkisiakin asioita.
Itsenäistymisen tuesta apua saanut nuori