Nälkäpäivä-keräys - keskustele auttamisesta ja tee hyvää

Ville Palonen
Nälkäpäivä-oppimateriaalien kautta oppilaat pääsevät tutustumaan Swazimaassa asuvaan 16-vuotiaaseen Thabileen. Hän hoitaa yksin kahta veljeään ja pientä vauvaansa. Huonoina aikoina ruokaa riittää vain yhteen ateriaan päivässä.
Kuvaaja: Ville Palonen
Nälkäpäivä-kisa

Nälkäpäivään osallistuvat koulut ovat mukana arvonnassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. 

Nälkäpäivän koulumateriaalit löytyvät oppimateriaalipalvelustamme >>

Nälkäpäivän lipaskeräys toteutetaan taas 24.-26.9.2020.
Viime vuonna keräys tuotti noin 2 430 000 euroa Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Miten järjestän on Nälkäpäivä-keräyksen turvallisesti?

Nälkäpäivässä kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota hygieniaan. Tutustuthan siis huolellisesti kouluille laadittuihin turvaohjeisiin sivun alareunan materiaalipaketissa.

Jos et halua toteuttaa lipaskeräystä, nettikeräys on oivallinen vaihtoehto. Sen avulla Nälkäpäivä-lahjoitukset siirtyvät turvallisesti ja käsin koskematta suoraan katastrofirahastoon. Vinkit ja ohjevideot netissä keräämiseen löydät täältä.

Mikä on Nälkäpäivä-keräys?

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” 40 vuotta sitten, vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Mitä Nälkäpäivä antaa oppilaille?

Nälkäpäivä tukee opetussuunnitelmaa avartamalla oppilaiden käsitystä maailmasta ja sen asukkaista. Keräykseen liittyvät materiaalit havainnollistavat, miten ja minkälaisissa oloissa ihmiset elävät eri puolilla maapalloa.

Nälkäpäivä onkin hyvä hetki keskustella oppilaiden kanssa auttamisen merkityksestä ja siitä, että kaikkialla maailmassa asiat eivät ole yhtä hyvin kuin meillä. Oppilaat havaitsevat, että vaikka elämä toisaalla näyttää varsin erilaiselta kuin Suomessa, ihmisten ilonaiheet, toiveet ja unelmat ovat hyvin samanlaisia.

Nälkäpäivässä mukana oleminen vahvistaa oppilaiden aktiivista kansalaisuutta, tuo koulupäivään toiminnallisuutta ja tukee vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Oppilaat pääsevät osaksi maanlaajuista tapahtumaa ja voivat teoillaan vaikuttaa asioihin sekä Suomessa että maailmalla. He ovat omalla toiminnallaan osa kestävän tulevaisuuden rakentamista.

Nälkäpäivä-keräys tuo vaihtelua oppimisympäristöihin. Siihen voi osallistua tekemällä digitaalisia tehtäviä luokkahuoneessa (myös etäopetus on mahdollista), toteuttamalla keräyksen koulussa tai liittymällä osaksi Punaisen Ristin kerääjäjoukkoa koulun ulkopuolella.

Miten Nälkäpäivä toteutetaan koulussa?

Lue vinkit eri kouluasteiden Nälkäpäivään:
Nälkäpäivä alakouluissa
Nälkäpäivä yläkouluissa ja toisella asteella

Tänä vuonna olemme tehneet paljon uutta ja helppokäyttöistä digimateriaalia. Niiden avulla voitte yhdessä pohdiskella auttamisen ja avun saamisen merkitystä. Materiaalit löydät oppimateriaalipalvelustamme.

Ymmärryksen ja auttamishalun kasvattamisen lisäsi Nälkäpäivänä kerätään myös rahaa heikoimmassa asemassa olevien hyväksi. Se on helppoa: laita liikkeelle luokan tai koulun oma nettikeräys. Lue vinkit ja ohjeet täältä.

Jos haluat toteuttaa perinteisen lipaskeräyksen, lainaa keräysvälineet lähimmältä Punaisen Ristin vapaaehtoiselta. Tarkista alueesi piiritoimistosta tai kouluusi lähetetystä Nälkäpäivä-kirjeestä kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.

Ketä Nälkäpäivä auttaa ja mitä lahjoituksilla hankitaan?

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon. Sitomattomat varat tarkoittavat sitä, että rahoja ei etukäteen korvamerkitä tiettyyn kohteeseen. Näin niitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä eniten tarvitaan.

Katastrofirahaston varojen avulla autamme maailmalla luonnonmullistusten, ilmastonmuutoksen ja konfliktien uhreja. Kotimaassa pidämme vapaaehtoistoiminnan kautta yllä kriisivalmiutta ja tuemme äkillisen onnettomuuden kohdanneita.

Näin keräysvarat auttavat:

  • 1,00 €: hengityssuojain vapaaehtoiselle Suomessa
  • 1,20 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle
  • 3,80 €: ruokaa perheelle kolmeksi päiväksi
  • 15 €: hedelmäpuita omavaraiseen ravinnonsaantiin
  • 50 €: henkisen tuen koulutus vapaaehtoiselle Suomessa
  • 160 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle Suomessa

Ota yhteyttä ja kysy Nälkäpäivästä

Jos sinulla on yleistä kysyttävää Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, ota yhteys keskustoimistoon: Eeva Arrajoki puh. 040 181 3920, [email protected]

Jos tarvitset käytännön apua keräyksen järjestämisessä, tarkista alueesi piiritoimistosta kuka organisoi keräyksen paikkakunnallasi.

Avun tarinoita

Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti

Lotta Lehtovirta (oik.)

Haukilahden lukion lipaskerääjät, Espoo
Lipaskerääjäksi ryhtyminen tuntui helpolta tavalta tehdä jotain hyvää.
Laura Vesa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Matti Packalen

Lipaskeräys sujuu kuin tanssi, Tampere
Ketään ei tarvitse vetää hihasta, vaan ihmiset tuntevat Punaisen Ristin ja lahjoittavat mielellään.
Laura Vesa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Suvi Putkonen

Lipaskerääjä, Helsinki
Oli niin tärkeää, että sai apua, kun oli vaikeaa. Haluan, että muutkin saavat apua, kun sitä tarvitsevat.
Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti

Laura Koskinen

Lipaskerääjä, Helsinki
Ihmiset ovat ilahtuneita, että nyt saa auttaa ja osallistua.
Mikko Vähäniitty

Nälkäpäivä tulee taas! Lipaskeräys järjestetään 24.-26.9.2020

Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä tulee taas! Lipaskeräys järjestetään 24.–26.9.2020