Nälkäpäivä-keräys 14.-16.9.2017 sopii kaikille koululaisille

Kaikenikäiset koululaiset voivat osallistua Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa ilmaiset materiaalit!

Tilaa Opettajan uutiskirje

Tilaa sähköpostiisi 6-8 kertaa vuodessa ilmestyvä Opettajan uutiskirje.

Saat tuoreet tiedot opetusta tukemaan suunnitelluista materiaaleista, tapahtumista ja ajankohtaisista puheenaiheista.

Klikkaa ja tilaa Opettajan uutiskirje >>

Ota yhteyttä ja kysy Nälkäpäivästä

Varainhankinta, projektipäällikkö Eeva Arrajoki, 020 701 2274, eeva.arrajoki(a)punainenristi.fi.

Mikä on Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä-keräyksessä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kun rahaa ei ole korvamerkitty tiettyyn kohteeseen, sitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä eniten tarvitaan.

Suomessa katastrofirahaston varoilla autetaan mm. tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea, kotoutetaan turvapaikanhakijoita ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa.

Ulkomailla toimimme katastrofeissa ja konflikteissa. Käytännössä työ on ihmisten pelastamista, hoitamista, avustamista ja kuntoutusta.

Nälkäpäivä-ohjelmaa alakouluille

Askartele hauska Apupossu 

Roskasta rahaksi - tuunaa oppilaiden kanssa tyhjistä maitopurkeista värikkäät Apupossut. Talleta niihin kotijoukoilta saadut lahjoitukset. Askartelu kannattaa aloittaa jo elokuussa.

Syyskuun alussa Apupossut lähetetään koteihin tekemään työtään. Ne palaavat hyvin syötettyinä koululle Nälkäpäivän yhteydessä. Lahjoituksista kertyy luokan keräyspotti.

Apupossun tekemiseen tarvitaan tyhjiä maitotölkkejä ja askartelutarvikkeita. Lopputulos voi näyttää possulta, peikolta, autolta, talolta, kuuraketilta tai ihan miltä vain!

Tilaa helpot ohjeet Apupossu-askarteluun Punaisen Ristin verkkokaupasta 1.8.2017 alkaen >>

HUOM! Apupossu ei ole keräyslipas, vaan kotona pidettävä säästöpossu. Lue ohjeet lipaskeräykseen alta.

 
Hirvaan koulun viitos-kuutosluokkalaiset askartelivat maitopurkeista Apupossut.
Kuva: Kaisa Sirén

Laita Nälkäpäivä-keräyslippaat liikkeelle

Tilaa koululle pahvisia keräyslippaita ja kierrätä niitä luokissa. Lippaat ja oheismateriaalit saat maksutta Punaisen Ristin verkkokaupasta 1.8.2017 alkaen >>

Voit kerätä myös netissä koulun tai luokan omalla nettikeräyksellä. Sitä jaetaan netissä, Facebookissa ja sähköpostilla. Jos et halua aloittaa omaa keräystä, jaa Punaisen Ristin Nälkäpäivä-nettikeräystä ja pyydä lahjoituksia siihen.

Jos lähdette lipaskerääjiksi koulun ulkopuolelle (alakoululaiset aina yhdessä aikuisen kanssa), saatte muoviset keräyslippaat, nimikortit ja keräysliivit Punaisen Ristin piiritoimistoista.

Nälkäpäivä-vinkkejä isommille koululaisille

Kierros kylillä ja keräys koulussa

Kiertäkää paikalliset kuppilat keräyslippaat kourassa. Hassut asut ja kiitoksena kajautetut laulut saavat lahjoitukset tulvimaan. Baarikierros-ohjeen löydät sivun alareunan materiaalipaketista. Muoviset keräyslippaat ja keräysliivit saat lainaksi Punaisen Ristin piiritoimistoista. Yläkouluikäiset kerääjät liikkuvat aina pareittain, täysi-ikäiset oppilaat voivat kerätä myös itsekseen.

Koulun sisällä keräys tapahtuu esim. pahvisia keräyslippaita luokissa kierrättäen. Lippaat ja oheismateriaalit tilaat maksutta Punaisen Ristin verkkokaupasta 1.8.2017 alkaen >>

Lipas liikkeelle netissä

Kerätä voi myös verkossa. Silloin tarvitaan luokan tai koulun oma nettikeräys. Sitä jaetaan netissä, Facebookissa ja sähköpostilla. Jos et halua perustaa omaa keräystä, ota käyttöön Punaisen Ristin Nälkäpäivä-nettikeräys.

Tiedota keräyksesta oppilaiden vanhemmille

Elokuun alkuun mennessä sivun alalaidan materiaalipakettiin päivittyy valmis teksti, jonka voit kopioida koulun sähköiseen järjestelmään (Wilma, Helmi, ym.), kun tiedotat keräyksestä koteihin. Samasta paikasta voit käydä lataamassa myös tulostettavan info-kirjeen.

Mukavaa tekemistä keräyksen oheen

Katso Nälkäpäivä-videot

Valmistaudu keräykseen katsomalla oppilaiden kanssa Nälkäpäivään ja auttamiseen liittyvät videot:

Lahjoita Nälkäpäivänä
Nälkäpäiväkerääjän ABC
Auta Amalin perhettä kuivuuden keskellä

Auta Syyrian sodassa vammautuneita lapsia

Reddie ja Crossien löytävät tavan auttaa

Osallistu FB-liveen

Perjantaina 15.9. klo 10 voit seurata Punaisen Ristin Facebook-sivujen kautta livelähetystä Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereelta. Sieltä lähtevät liikkeelle kaikki järjestön avustustarvikkeet. Liveen kannattaa myös osallistua: Mieti oppilaiden kanssa etukäteen kysymyksiä ja lähetä ne Facebookin kommenttikentän kautta ohjelmaan.

Pidä Nälkäpäivä-aiheinen aamunavaus

Lataa Nälkäpäivän aamunavaukset ja niihin liittyvä kuvapaketti käyttöösi sivun alalaidassa olevasta materiaalipaketista tai verkkokaupasta 1.8.2017 alkaen. HUOM! Voit hyödyntää myös aiempien vuosien aamunavauksia.

Keräysvarojen tilittäminen

Saat yksityiskohtaiset tilitysohjeet ja tilityksessä tarvittavan viitenumeron tilaamiesi materiaalien mukana.

Tilitysvaihtoehdot ovat:

  • Sovi paikallisen SPR-vapaaehtoisen kanssa rahojen hakemisesta koululta ja niiden tilittämisestä.
  • Talleta rahat Talletusautomaatin avulla omalle tai koulun tilille. Siirrä ne sieltä katastrofirahaston tilille koulukohtaista viitenumeroa käyttäen.
  • Perusta koulullesi nettikeräys ja kerää lahjoitukset sinne. Näin rahat siirtyvät suoraan katastrofirahaston tilille, erillistä tilitystä ei tarvita.

Nälkäpäivä 2017 -kisa

Jokainen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuva koulu on mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen käytännön katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. Voittajakouluun otetaan yhteyttä Nälkäpäivä-keräyksen päätyttyä ja sovitaan matkajärjestelyistä.

Näin vuoden 2016 voittajan, Kaarinan Kotimäen koulun, opettaja Jussi Hirsikoski tiivisti tunnelmia matkan jälkeen:

Reissuun lähti 8.-9. -luokkalaisia tukioppilaita sekä oppilaskunnan hallituksen edustajia. Ammattitaitoisen ja nuoret huomioivan oppaan johdolla oli hyvä kierrellä ja tutustua logistiikkakeskuksen varastoihin sekä tarvikkeisiin.

Monelle nuorelle tuli yllätyksenä, että kaikkeen SPR varautuu myös Suomessa. Maailmalle lähetettävät kenttäsairaalat, terveyskeskukset ja niiden henkilökunta herättivät myös kysymyksiä. Uskomatonta, miten nopeasti on saatava selville kuka lähtee ja miten paljon materiaalia on saatava liikkeelle. Avartavaa oli myös kuulla miten monenlaisia ammattilaisia avustustyössä tarvitaan. Kaikki eivät siis olekaan lääkäreitä - kuten oletettiin.

Uskon, että vierailumme lisäsi oppilaiden tiedonhalua ja myös empatiaa esim. maahanmuuttajia kohtaan. Ymmärrettiin, että lähtökohdat monilla kriisialueilla todella ovat kurjat. Hyvin kuvaavaa on se, että oppilaat (14-15-vuotiaat) jaksoivat hyvin kuunnella oppaan esittelykierrosta ja tehdä kysymyksiä.

Vierailukohde oli kiinnostava  ja se esiteltiin meille ammattitaidolla. Reissu oli tosi onnistunut. Kiitos!
 

 

Avun tarinoita

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila

Syed Mujahid Hussain

Lipaskerääjä, Helsinki
Oli murheellistä nähdä, kuinka miljoonat pakistanilaiset elävät ilman ruokaa ja suojaa. Monet olivat menettäneet tulvan myötä kaiken. Koin velvollisuudekseni auttaa heitä hädän hetkellä.

Outi Oinoinen ja Pekka Lehtinen

Lipaskerääjät, Jyväskylän Kuokkala
Jokainen lahjoitus on tärkeä. Muistutamme lahjoittajia siitä, että Haitin maanjäristysalueella apua tarvitaan pitkän. Monet lahjoittajat ovat sujauttaneet lippaisiin myös seteleitä.
Mauri Ratilainen
Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Tom Henriksson

Lipaskerääjä ja partiolainen, Helsinki
Partiolaiset olivat heti valmiita avustustoimiin Pakistanin maanjäristyksen tapahduttua. Kerääjiemme mukaan suomalaiset ovat selvästi järkyttyneitä tuhoista ja haluavat auttaa kaukaisen valtion kansalaisia.
Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen

Sanna Nieminen ja Maija Nousiainen

Nälkäpäivän lipaskerääjät, Tampere
Ihmiset ottivat meidät hyvin vastaan, näimme paljon iloisia katseita. Eräältä mieheltä saimme 20 euroa liikennevaloissa. Kun ajattelee, miten paljon rahalla saa vaikkapa puhdasta vettä, niin tulihan tässä jotakin tehtyä.

Kampanjat