Äiti pitää lämpimästi puettua vauvaa sylissä pakolaisleirillä.

Lahjoita vaatteita ja tavaraa

Kuva: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

Toimitamme apua maailman kriisialueille ja kotimaahan vankan kokemuksen voimin ja luotettavasti.

Vaate- ja tavaralahjoituksilla tuotetaan varoja avustustyöhön, mutta niitä myös lähetetään suoraan haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten avuksi. Punaisen Ristin periaatteiden mukaan apua ja ammattihenkilökuntaa lähetetään vain pyydettäessä: maan paikallinen Punainen Risti siis pyytää apua silloin, kun sitä omassa maassa ei ole saatavilla.

Suomen Punaisen Ristin lähettämillä vaatteilla on hyvä maine: ne ovat hyvälaatuisia sekä hyvin lajiteltuja ja pakattuja, joten ne on helppo jakaa vaikeissakin olosuhteissa.

Lämpimät kiitokset kaikille lahjoittajille!

Näin lahjoitat vaatteita ja tavaraa

Kontti-kierrätystavaratalot eri puolilla Suomea ottavat vastaan hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita.

Kontin tuloksesta 2/3 ohjataan auttamistoimintaan Suomessa, ja 1/3 katastrofirahastoon, josta autetaan äkillisissä kriiseissä ja onnettomuuksissa Suomessa ja maailmalla.

Katso Kontin sivuilta:

 • verkkokauppa
 • myymälöiden sijainnit
 • ohjeet tavaralahjoituksiin
 • noutopalvelu
 • keräyslaatikot

Punainen Risti ottaa jatkuvasti vastaan ehjiä ja puhtaita arkivaatteita, jotka lähetetään hätäapuna esimerkiksi maanjäristys- ja tulva-alueille. Logistiikkakeskuksemme lajittelee ja pakkaa lahjoitukset katastrofiapua varten.

 • Voit lähettää vaatelahjoituksesi postin tai Matkahuollon välityksellä suoraan Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereelle (Kalkun kehätie 4, 33330 Tampere). Käytä tarvittaessa vastaanottajan puhelinnumeroa 040 700 2148. Lähettäjä maksaa rahdin.
 • Voit myös itse tuoda vaatelahjoituksesi perille logistiikkakeskukseen. Keskus on avoinna arkisin klo 7.30-15.30. Muina aikoina voit jättää lahjoituksesi pääoven katoksen alta löytyvälle pisteelle.

Mitä katastrofiapuun voi lahjoittaa?

Punaisella Ristillä ei ole mahdollisuutta pestä tai korjata vaatteita. Tarkistathan siis nämä:

 • vaate on puhdas, kuiva, siisti myös sisäpuolelta ja ehdottomasti ehjä – tarkista kaulus, hihansuut, saumat, vuori ja taskut
 • vetoketjut toimivat, napit ja kuminauhat ovat paikallaan
 • tarkista vielä, ettei mukaan lähde vahingossa mitään tärkeää, sillä kaikkien saapuneiden lahjoitusten joukosta niiden löytäminen on miltei mahdotonta.

Avustuskohteisiin ei lähetetä

 • likaisia, haisevia ja rikkinäisiä vaatteita
 • aikuisten käytettyjä alusvaatteita hygieniasyistä
 • nahka- ja turkisvaatteita (ne keräävät hyönteisiä ja homehtuvat helposti)
 • juhlavaatteita tai uimapukuja (avustettavat tarvitsevat arkivaatetta)
 • minihameita ja muita hyvin paljastavia vaatteita (kunnioitamme kulttuureja ja uskontoja)
 • armeijan vaatteita (tai niitä muistuttavia)
 • yöpaitoja tai saunatakkeja
 • liinavaatteita
 • käytettyjä kenkiä.

Huomioithan, että likainen ja rikkinäinen vaate on meille jätekustannus ja pois avustustyöstä. 

Muut tavarat?

Saamme yhteydenottoja myös muiden tavaroiden lahjoittamisesta. Kansainvälinen vaateapu on kuitenkin kokonaisuus, joka vaatii erityisosaamista aina tiiviiden vaatepaalien pakkaamisesta erityisolosuhteissa kuljettamiseen ja kohdemaan kulttuurin tuntemukseen. Olethan siis yhteydessä alla olevalla lomakkeella, jos haluat tiedustella muiden tavaroiden lahjoittamisesta, kiitos!

Materiaalin ja palvelujen lahjoittaminen

Tällä lomakkeella voit tarjota Suomen Punaiselle Ristille tietoja tavaralahjoituksista ja palveluista sekä muista mahdollisista lahjoituksista.

Ilmoitusten perusteella valitsemme tuotteet ja palvelut, joille kullakin hetkellä on tarvetta. Otamme yhteyttä ja sovimme yhteistyön yksityiskohdista.

Vastaanotamme vain ehjiä, toimivia ja hyväkuntoisia tuotteita ja vaatteita.

Voitte myös lahjoittaa Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavarataloihin, jossa ne myydään SPR:n katastrofirahaston ja kotimaantyön tukemiseksi. Konttien toiminnasta voi lukea lisää sivulta kontti.punainenristi.fi.

Kiitämme lämpimästi halustanne auttaa!

Täytä lomake ja klikkaa Lähetä-painiketta.

Lahjoittajan yhteystiedot

Mitä tahdot lahjoittaa?

Lahjoitettavan materiaalin sijainti

Kiitos!

Auta lapsia ja kylmien alueiden asukkaita neulomalla ja ompelemalla: lastenvaatteita, sukkia ja lapasia tarvitaan aina! Jos tarvitset lastenvaatteisiin kaavoja, voit tilata niitä maksutta keskustoimistoltamme osoitteesta info@punainenristi.fi.

Neulo sukkia ja lapasia kylmiin maihin

Villasukille, lapasille ja muille villavaatteille on jatkuvasti suurta kysyntää. Villavaatteita on lähetetty mm. Mongoliaan, Tadžikistaniin ja Kazakstaniin. Toivomme, että kutojat tekisivät sukkia, pipoja ja lapasia sekä aikuisille että eri-ikäisille lapsille ja käyttäisivät perinteisiä sukkalankoja. 

Sukat ja lapaset kannattaa kiinnittää pareittain yhteen, jotta lajittelijoiden ei tarvitse etsiä toisistaan eksyneitä pareja.

Tee Äiti Teresa -tilkkupeitto

Äiti Teresa -peittoja on tehty lapsille lämmikkeeksi jo 30 vuotta. Peittoja tehtiin alun perin Äiti Teresan lastenkotiin Intiaan. Otathan huomioon, että peitot lähtevät monenlaisille alueille, joten uskonnolliset symbolit (esim. ristit) eivät sovi peittoon.

 • Kudo villalangasta (mielellään vähintään 50 % villaa) samankokoisia lappuja, esim. 18 cm x 18 cm (apuna on hyvä olla pahvinen mallipala).
 • Yleisimmät peittojen koot: aikuisten peitto 7 x 9 = 63 palaa, lasten peitto 6 x 8 = 48 palaa. Peitot voivat olla myös muun kokoisia.
 • Yhdistä laput vuoroin vaaka- ja vuoroin pystysuunnassa. Peiton ulkoreunan voi huolitella virkkaamalla.

Minne valmiit vaatteet ja peitot voi viedä?

Voit lähettää vaatelahjoituksesi postin tai Matkahuollon välityksellä suoraan Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereelle (Kalkun kehätie 4, 33330 Tampere). Käytä tarvittaessa vastaanottajan puhelinnumeroa 040 700 2148. Lähettäjä maksaa rahdin.

Voit myös itse tuoda vaatelahjoituksesi perille logistiikkakeskukseen. Keskus on avoinna arkisin klo 7.30-15.30. Muina aikoina voit jättää lahjoituksesi pääoven katoksen alta löytyvälle pisteelle.

Villasukille ja -vaatteille on jatkuvasti suurta kysyntää. Niitä on lähetetty mm. Mongoliaan, Tadžikistaniin ja Kazakstaniin.
Villasukille ja -vaatteille on jatkuvasti suurta kysyntää. Niitä on lähetetty mm. Mongoliaan, Tadžikistaniin ja Kazakstaniin. Kuva: Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti

Kysy lähiseutusi paikallisosastolta tai piiritoimistosta, onko heillä tulossa keräyksiä, kirppistapahtumia tai vaikkapa yhteiskuljetuksia Konttiin tai logistiikkakeskukseemme.

Lisäksi lähialueesi paikallisosastolla saattaa olla omaakin kierrätysmyymälätoimintaa, pienempää tai isompaa. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin SPR-Kirppikset ovat toimineet jo vuodesta 1994.

Kuva: Niklas Meltio / Suomen Punainen Risti
516 905
lahjoitettua vaatetta Suomen Punaiselta Ristiltä ulkomaanapuun 2020