Tee itse avustustarvikkeita

Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen

Jos pidät käsitöistä, voit auttaa Punaisen Ristin kautta lapsia ja kylmien maiden asukkaita neulomalla ja ompelemalla vaatteita. Lastenvaatteita, sukkia ja lapasia tarvitaan aina.

Ompele lastenvaatteita

Lastenvaatteita tarvitaan jatkuvasti. Suomalaisten ompelemia lastenvaatteita on lähetetty avustuskohteisiin ja niistä on suurta apua.

Maksuttomia kaavoja lastenvaatteiden ompeluun voit tilata
Outi Sanmarkilta, [email protected], p. 0400 261 529.

Neulo sukkia ja lapasia kylmiin maihin

Villasukille, lapasille ja muille villavaatteille on jatkuvasti suurta kysyntää. Villavaatteita on lähetetty muun muassa Mongoliaan, Tadžikistaniin ja Kazakstaniin.

Punainen Risti toivoo, että neulojat tekisivät neljän kokoisia sukkia (pienten lasten, kouluikäisten, naisten ja miesten) ja käyttäísivät perinteisiä sukkalankoja. Myös pipoja ja lapasia toivotaan eri-ikäisille. Sukat ja lapaset kannattaa kiinnittää pareittain yhteen, jotta lajittelijoiden ei tarvitse etsiä yksinäisille sukille ja lapasille pareja.

Tee Äiti Teresa -peittoja lapsille

Äiti Teresa -peittoja on tehty lapsille lämmikkeeksi jo 30 vuotta. Peittojen nimi tulee Äiti Teresasta, jonka lastenkotiin Intiaan niitä ensimmäisenä tehtiin. Otathan huomioon, että peitot lähtevät monenlaisille alueille: uskonnolliset symbolit, kuten ristit, eivät täten sovi peittoon.

Tilkkupeiton ohjeet:
Käytä lankaa, jossa on mielellään vähintään 50 % villaa. Kudo villalangasta saman kokoisia lappuja, esim. 18 cm x 18 cm. Apuna on hyvä olla mallipala pahvista (esim. 18 cm x 18 cm), jotta laput pysyisivät samankokoisina. Yhdistä laput vuoroin vaaka- ja vuoroin pystysuunnassa.

Peitot voivat olla eri kokoisia, mutta yleisimmät koot ovat:

  • aikuisten peitto 7 x 9 = 63 palaa
  • lasten peitto 6 x 8 = 48 palaa

Peiton ulkoreunan voi huolitella virkkaamalla.

Minne valmiit vaatteet ja peitot voi viedä?

Voit lähettää vaatelahjoituksesi postin tai Matkahuollon välityksellä suoraan Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereen Kalkussa, Kalkun kehätie 4, 33330 Tampere. Käytä tarvittaessa vastaanottajan puhelinnumeroa 040 700 2148. Lähettäjä maksaa rahdin.

Voit myös kysyä lähimmästä Punaisen Ristin piiritoimistosta mahdollisia yhteiskuljetuksia tai tuoda itse lahjoituksesi perille.