Pelasta tuntematon potilas – liity Kantasolurekisteriin!

Fotolia
Kuvaaja: Fotolia

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa. Usein kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut hoitokeinot on käytetty.

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista. Monille potilaista ei kuitenkaan löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa omasta perheestä, jolloin auttajaa etsitään kansainvälisestä rekisteristä.
 
Veripalvelu ylläpitää Suomen Kantasolurekisteriä, jossa on sellaisten vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille.
 

Kantasolujen luovutus

Kantasoluja voi kerätä kahdella eri tavalla: verenkierrosta tai luuytimestä. Keräystavan valinnan ratkaisee ensisijaisesti potilaan tila. Pääosin kantasoluja kerätään verenkierrosta.
 
Kantasolujen luovutuksesta ei makseta palkkiota. Kaikki luovutuksesta aiheutuvat välittömät kustannukset, kuten asumis- ja matkakustannukset sekä ansiomenetykset päätoimesta, korvataan. Luovuttaja on sairauslomalla noin viikon.
 
Suurimmalle osalle Kantasolurekisterin jäsenistä ei tule koskaan kutsua luovutukseen, mutta jokainen jäsen antaa mahdollisuuden elämään. Mitä enemmän rekisterissä on jäseniä, sitä useammalla potilaalla on mahdollisuus parantua. Vuosittain noin 30 suomalaista luovuttaa veren kantasoluja.
 

Vapaaehtoista auttamishalua

Kantasolurekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät. 
 
Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. 
 
 
Liittymiskriteerien ja mahdollisen myöhemmän terveystarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei luovutuksesta aiheudu haittaa luovuttajalle eikä potilaalle.
 
Voit kysyä lisätietoja numerosta 029 300 1515 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kantasolurekisteri(at)veripalvelu.fi.