Nuorten kotimaan toiminta

Johannes Wiehn
Jukka-Pekka Moilanen
Laura Kotila
Heidi Tamminen

Auttamisesta tulee hyvä mieli. Nuori voi osallistua Punaisen Ristin kotimaan toimintaan Reddie Kids - kerholaisena tai kerhon ohjaajana, nuorisoryhmissä tai nuorten leireillä. Vapaaehtoisena voi toimia säännöllisesti tai hetken kerrallaan monissa muissakin Punaisen Ristin toimintamuodoissa.

Reddie Kids -kerhot

Reddie Kids on Suomen Punaisen Ristin varhaisnuorten kerho joka on suunnattu 7-12-vuotiaille. Kerhotoiminnan tarkoituksena on tarjota nuorille hauska ja turvallinen ympäristö jossa voi tutustua Punaisen Ristin arvomaailmaan sekä esimerkiksi ensiaputaitoihin leikkien ja pelien avulla.  Kerhoissa käsiteltäviä teemoja ohjaa yleensä valmiiksi suunniteltu vuosikello.

Reddie Kids -kerhon teemoja ovat käytännöllisten perus ensiaputaitojen ja turvallisuuden lisäksi muun muassa ystävyys, pakolaisuus, suvaitsevaisuus sekä vieraiden kulttuureiden ymmärtäminen ja arvostaminen.  Kerho tarjoaa varhaisnuorelle loistavan mahdollisuuden tutustua Punaiseen Ristin toimintaan ja periaatteisiin. Tarjolla on lisäksi tietysti paljon hauskanpitoa ja uusia kavereita.

Alkavista kerhoista on usein tietoa paikallisissa lehdissä tai ilmoitustauluilla. Voit myös aina soittaa paikalliseen osastoon tai piirin nuorisotyöntekijälle ja kysyä onko jokin kerho jo käynnistynyt.

Oletko kiinnostunut Reddie Kids -kerhon ohjaamisesta?

Jos olet yli 15-vuotias ja haluat ryhtyä Reddie Kids -kerhon ohjaajaksi, tule mukaan!

Lue myös Suvin ja Hannan kokemuksista Reddie Kids -kerhon ohjaamisesta!

Nuorisoryhmätoiminta

Nuorisoryhmätoiminta tarjoaa nuorelle mahdollisuuden näyttää, että hän uskaltaa välittää. Ryhmätoiminta antaa 13–17 -vuotiaille mahdollisuuden vaikuttaa lähiympäristössään ja ottaa kantaa paremman arjen ja heikompien puolesta.

Nuorisoryhmä kokoontuu tyypillisesti kerran viikossa tunniksi tai kahdeksi. Ryhmässä käsitellään Punaisen Ristin toiminnan aihepiirejä, tehdään vierailuja ja osallistutaan kampanjoihin. Myös peli- ja elokuvaillat ovat osa ryhmätoimintaa. 

Ole yhteydessä piirisi nuorisotyöntekijään tai lähimpään osastoon löytääksesi sinua lähimpänä toimivan nuorisoryhmän! Jos osastossasi ei vielä ole nuorten tai varhaisnuorten ryhmää, kokoa kiva porukka ja perustakaa sellainen! Ohjeita ja apua tähän voit kysyä piirisi nuorisotyöntekijältä.

Täältä löydät piirien ja osastojen yhteystiedot.

Leirit

Punaisen Ristin osastot järjestävät lapsille ja nuorille kesäleirejä eri puolella Suomea. Leireillä tutustutaan Punaisen Ristin eri toimintamuotoihin kuten ensiapu- ja ystävätoimintaan, kansainväliseen työhön tai humanitaariseen oikeuteen. Leirit tarjoavat myös oivallisen paikan toimia vapaaehtoisena leirinohjaajan tai leirihenkilökunnan tehtävissä. Suomen Punainen Risti tarjoaa perehdytyksen ja koulutuksen tehtävään. 

Lisää tietoa piirisi alueella järjestettävistä leireistä saat tapahtumakalenterista tai piirisi nuorisotyöntekijältä!

Täältä löydät piirien ja osastojen yhteystiedot.

 

Myös näissä tehtävissä voit toimia Punaisen Ristin vapaaehtoisena:

  • Reddie Kids -kerhon ohjaajana. 7–12 -vuotiaille koululaisille tarkoitetun kerhon ohjaajaksi pääsevät yli 15-vuotiaat, jotka haluavat työskennellä lasten kanssa ja ovat innostuneita Punaisesta Rististä.
  • Lipaskerääjänä. Haluatko kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen esimerkiksi Nälkäpäivä-keräyksessä? Yläkoululaiset voivat osallistua keräyksiin pareittain ja sitä vanhemmat yksin.
  • Ystävänä. Ystävänä voit toimia yksin tai ryhmässä.
  • Humanitaarisen oikeuden toiminnassa. Humanitaarisen oikeuden toiminnan tarkoituksena on kertoa sodan oikeussäännöistä ja Punaisen Ristin erityisasemasta sodan uhrien auttamisessa.
  • Festaripäivystäjänä. Festarityöhön kuuluu ensiapupäivystys, hiv- ja päihdetyö. Päivystäjältä vaaditaan 18 vuoden ikää.
  • Hiv- ja aids-työssä. Punaisen Ristin vapaaehtoiset levittävät tietoa hiv:stä ja turvaseksistä esimerkiksi festareilla ja kouluissa.
  • Ensiaputoiminnassa. Ensiapukursseja järjestetään kaikenikäisille, mutta ensiapupäivystäjiltä vaaditaan 18 vuoden ikää.
  • Rinnepäivystäjänä. Rinnepäivystäjänä voi hyödyntää ensiaputaitoja laskettelurinteissä. Täysi-ikäisille.
  • Monikulttuurisuustoiminnassa. Monikulttuurisuustyötä voit tehdä esimerkiksi osallistumalla Punaisen Ristin rasisminvastaiseen kampanjaan.