12.03.2024

"Kuuntele ja yritä ymmärtää toista"

Ali Saberi tummassa takissa kaupunkimaisemassa.
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Kun oikeaa tietoa puuttuu, tilalle tulevat ennakkoluulot.

– Isä sanoi aina, että lapsi pitää opettaa syömään, jotta se osaa etsiä itselleen ruokaa. Samalla tavalla ihminen pitää opettaa lukemaan ja etsimään tietoa, jotta voi muodostaa käsityksen asioista, sanoo Ali Saberi, 21. 

Alin mielestä isän opetus pätee hyvin rasismin kitkemiseen: kun hankkii tietoa asioista, on helpompi ymmärtää asioita. Kun oikeaa tietoa puuttuu, tilalle astuvat usein ennakkoluulot. Ja silloin saattaa esiintyä myös rasismia.  

Ali ottaa esimerkin ennakkoluuloista omasta elämästään: hänelle kerrottiin usein kuultu klisee, että suomalaiset ovat kylmiä ihmisiä, eivätkä puhu paljon. 

Kun tutustuin suomalaisiin, huomasin, että kyllä he haluavat puhua, mutta eivät välttämättä saman tien. Kun heille menee juttelemaan, he puhuvat tosi mielellään

Rasisminvastainen kirja nuorille

Ali opiskelee ammatilliseen koulutukseen valmentavalla luokalla ja aikoo pyrkiä opiskelemaan tuotantotalouden insinööriksi. Hän tekee keikkatöitä helsinkiläisen tavaratalon kassalla ja harrastaa nyrkkeilyä ja kirjoittamista.  

Tekeillä on myös 7-14 –vuotiaille tarkoitettu kirja, jonka punainen lanka on rasismin vastustaminen.  

– Kirjassa ei sanota ääneen sanaa rasismi, vaan se on fiktiivinen tarina, jonka sanoman jokainen voi tulkita itse, Ali kertoo. 

Muutenkin Alin mielestä on turha takertua rasistisiin kokemuksiin. Esimerkkejä huonosta kohtelusta ja ongelmista on pilvin pimein. Tärkeämpää on kuunteleminen ja se, että yrittää ymmärtää toista. 

Stop, haluan kuulla mitä hän haluaa sanoa.

Ali kuuluu Punaisen Ristin nuorten vaikuttajatiimiin, jonka kanssa hän on käynyt monissa tilaisuuksissa puhumassa maahanmuuttajista. Kerran sisään tuli ihminen, joka oli selvästi “vähän sekaisin”.  

– Vartija oli poistamassa häntä tilasta, mutta sanoin, stop, haluan kuulla, mitä hän haluaa sanoa. 

Ihminen kysyi Alilta, miksi et mene omaa maatasi rakentamaan, miksi olet täällä?  

– Kerroin hänelle, että omassa maassani ei ole turvaa. Se on ensimmäinen asia, jota ihminen tarvitsee, sitten vasta ruokaa. Ja sen jälkeen tulevat koti ja hyvinvointi.

Ali kertoo saaneensa ihmisen kuuntelemaan häntä, ja pitää sitä jo saavutuksena.  

– Emme voi vain istua hiljaa ja työntää päätä pensaaseen. Meidän pitää kuunnella toisiamme ja ratkaista asiat puhumalla.

Ali nostaa yhdeksi ongelmaksi sosiaalisen median ja sen, että mitä enemmän katsoo tietynlaista sisältöä, sitä enemmän sitä tarjotaan. 

– Jos luet rasismista, sinulle tarjotaan sitä lisää. Jos on tyhmä, tulee entistä tyhmemmäksi.

Tutustu uuteen, erilaiseen ihmiseen 

Suurin osa ihmisistä haluaa kuulua johonkin porukkaan, hyvin usein valtaporukkaan. Moni ei uskalla kuunnella soraääniä. Vaikkei olisikaan samaa mieltä. 

– Entä jos menisi joskus johonkin uuteen porukkaan? Tutustuisi ennakkoluulottomasti vieraaseen tai erilaiseen ihmiseen, Ali heittää.  

Tämä on myös Punaisen Ristin rasisminvastaisten toimintaohjeiden ensimmäinen kohta. Ali silmäilee ohjeita.

– Minusta nämä ovat tosi hienot, tykkään! Nostaisin kuitenkin viimeisen ohjeen kakkoseksi. Kuunteleminen, kouluttautuminen ja oppiminen ovat avainasemassa rasismin kitkemisessä.