Symboleita: korva, jossa on salamoita, tiiliseinä, puhekupla ja käsi, puhekupla, jossa on silmiä, kädenpuristus, jossa sininen ja punainen käsi ovat yhdessä

Puutu rasismiin

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 18.–24.3.2024. Tänä vuonna teemana on rasismiin puuttuminen.

Kampanjaviikko rohkaisee meitä tunnistamaan rasismin ja toimimaan sitä vastaan. Rasismiin puuttumisella näytämme, että välitämme.

Viikon aikana ääneen pääsevät rasismia kokeneet. Aidot tarinat ja tilanteet tekevät näkyväksi rasismin moninaisuutta. Kokemukset tuovat esiin myös konkreettisia keinoja, joilla rasismiin voi puuttua.

”Kerran kaupassa mies haukkui minua huivin takia. Tuntui hyvälle, että ystäväni puuttui miehen käytökseen, eikä ollut vain hiljaa.”

Näin voit osallistua

Se, että asioista puhutaan, on jo iso askel ja auttaa toimimaan eri tilanteissa. Voit osallistua esimerkiksi jakamalla kampanjan viestiä somessa tai nostamalla aihetta esiin kahvipöytäkeskusteluissa. Pienikin teko tai ele voi merkitä isoa käännettä rasismia kokeneen elämässä.

Toimintaideoita ja kampanjan materiaaleja löydät täältä.

Testaa miten sinä toimisit

Miltä sinusta tuntuisi, jos vieras ihminen huutaisi sinulle ja pienelle lapsellesi kauppakeskuksessa? Tai joutuisit jatkuvasti selittämään, miksi näytät siltä, miltä näytät?

Miten toivoisit, että muut toimisivat näissä tilanteissa?

Tunnista & toimi –navigaattorilla voit testata, miten sinä toimisit eri tilanteissa. Suunnannäyttäjinä toimivat aidot kokemukset rasismista.

Siirry navigaattoriin.

Tunnista ja toimi -navigaattori
Tunnista ja toimi -navigaattori

Toimintaideat

Jaa kampanjan viestiä somessa. Lataa somekuvat ja kampanjavideot aineistopankista.

Testaa, miten toimisit erilaisissa tilanteissa, joissa ihmiset kohtaavat rasismia.

Tilaa jakomateriaalit maksutta Punaisen Ristin kaupasta. Tilattavissa on tarroja, pöytäpuhujia sekä julisteita.

Tutustu rasisminvastaisiin toimintaohjeisiin.

Tule vapaaehtoiseksi

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit toimia eri tavoin inhimillisemmän maailman puolesta. Voit toimia vapaaehtoisena esimerkiksi maahanmuuttajille suunnatuissa kielikahviloissa. Tutustu paikkakuntasi vaihtoehtoihin.