Suomen Punainen Risti auttoi Kaakkois-Aasian tsunamin uhreja

Kolme hymyilevää lasta parevekkeella
Kuva: Suomen Punainen Risti

Varhain tapaninpäivänä vuonna 2004 Suomen Punaisen Ristin päivystäjät saivat ensimmäiset tekstiviestit ja puhelut siitä, että Aasiassa oli tapahtunut mittava maanjäristys. Muutamassa tunnissa Punainen Risti käynnisti avustusoperaation, josta hetki hetkeltä kasvoi yksi Punaisen Ristin historian suurimmista avustusoperaatioista.

Miljoonat ihmiset Aasiassa menettivät kotinsa, sadattuhannet loukkaantuivat ja yli 200 000 ihmistä kuoli. Poikkeuksellisinta oli se, että katastrofialueen
lomakohteissa oli lähes 4000 suomalaista viettämässä joulua.

Pääministeri Matti Vanhasen johtama Suomen hallitus pyysi Punaiselta Ristiltä apua, jotta katastrofialueella olleet suomalaiset saataisiin pelastettua ja evakuoitua Suomeen.

Sadat Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijät ja vapaaehtoiset osallistuivat suomalaisten evakuointiin. Vaikeimmin loukkaantuneiden evakuoiminen vaati oman erikoislennon, jota varten Finnair muutti muutamassa tunnissa ison matkustajakoneensa sairaalatasoiseksi tehohoitoa tarjonneeksi erikoislennoksi.

Punaisen Ristin henkilöstöä Phuketin lentokentällä, taustalla Finnairin kone.
Finnairin kone saapuu Phuketiin. Kuva: Suomen Punainen Risti

Suomen hallituksen käynnistämästä avustusoperaatiosta muodostui joulun ja uudenvuoden välillä valtava pelastustoimi, johon osallistuivat Punaisen Ristin lisäksi muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Finnair, matkatoimistot sekä Ilmailulaitos, valtioneuvoston kanslian johdolla useimmat ministeriöt, evankelisluterilainen kirkko ja monet muut organisaatiot.

Suuri avustusprojekti kesti seitsemän vuotta

Katastrofialueella olleet suomalaiset saatiin poikkeuksellisen nopeasti kotimaahan. 179 suomalaista kuoli Thaimaan lomakeskuksissa ja kymmenet loukkaantuivat pysyvästi.

Aasian tsunami kosketti syvästi kaikkia Suomessa. Ihmiset halusivat auttaa suomalaisia, mutta myös muun muassa Thaimaassa, Indonesissa ja Sri Lankassa hädässä olevia ihmisiä.

Avustusoperaation akuutin vaiheen jälkeen Suomen Punainen Risti käynnisti poikkeuksellisen mittavan avustusprojektin, joka kesti kaikkiaan seitsemän vuotta.

Thaimaan Phuketiin rakennettiin Aasian nykyaikaisin veripalvelukeskus, joka on jo nyt auttanut tuhansia ihmisiä. Suomen Punaisen Ristin toteuttamaa veripalvelukeskuskonseptia on monistettu muuallekin Thaimaahan ja samaa toimintamallia käytetään uusissa projekteissa myös muualla Aasiassa.

Kolme thaimaalaista naista työasuissa käsittelee veripusseja.
Suomen Punaisen Ristin mittavin avustushanke Thaimaassa oli veripalvelun kehittäminen. Kuva: Hannu-Pekka Laiho / Suomen Punainen Risti

Sri Lanka oli Suomen Punaisen Ristin tsunamiohjelman toinen pääkohdemaa. Suomalaisten antaman tsumaniavun tuella toteutettuja mittavia hankkeita pidetään niin Thaimaassa kuin Sri Lankassakin eräinä parhaina projekteina, jotka vaikuttavat ihmisten elämään vielä pitkään.

Suuri avustusprojekti oli mahdollinen suomalaisilta saatujen lahjoitusten ansiosta. Suomalaiset lahjoittivat ennätykselliset 27,2 miljoonaa euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Summa käytettiin tsunamista kärsineiden ihmisten auttamiseen. Valtava kiitos kaikille lahjoittaneille.

Suomen Punaisen Ristin varojen käyttö tsunamiavussa

Sri Lanka 19,7 miljoonaa euroa

 • Ensivaiheen terveyspalvelut tuhansille: SPR lähetti klinikan, henkilökuntaa ja tarvikkeita
 • Kerrostaloasunnot yli 400 perheelle. Tukea yli 200 perheelle asunnon rakentamiseen
 • 3 sairaalan rakentaminen ja 1 klinikan remontti
 • Terveysvalistusta ja katastrofivalmiuden koulutusta

Thaimaa 6,5 miljoonaa euroa

 • Ensivaiheen apu: SPR lähetti ensiaputarvikkeita, lääkintälaitteita, vaatteita, kenkiä ja vettä
 • Veripalvelujärjestelmän perustaminen
 • Meripelastustoiminnan ja ensiavun kouluttaminen
 • 7 sairaalan peruskunnostus. 9 sairaalalle ambulansseja, veneitä, kylmäkontteja ja muita tarvikkeita. Lisäksi sairaaloiden henkilökunnan koulutus

Indonesia 650 000 euroa

 • SPR:n avustustyöntekijä vastasi noin 70 terveyshankkeen koordinoinnista. Mm. terveysasemien korjausta, klinikoiden rakentamista, tukea orpokodeille ja ambulansseille,
  rokotuskampanjoita ja ensiapuopetusta sekä henkistä tukea tuhosta toipumiseksi
 • Koulun ja kahden asuntolan rakentamisen tukeminen

Suomi 1,6 miljoonaa euroa

 • Ensivaiheen apu: avustustyöntekijät etsivät ja auttoivat suomalaisia sekä koordinoivat evakuointia. Lisäksi lähetettiin vettä, vaatteita, kenkiä ja ensiaputarvikkeita
 • Ensiapu / ensihuolto
 • Puhelinpäivystys
 • Kriisitapaamisia
 • Vertaistuen ohjelma

Katastrofi kehitti valmiutta toimia

Kotimaassa kymmenen vuotta sitten toteutettu tsunamioperaatio on lisännyt viranomaisten ja avustusjärjestöjen yhteistoimintaa.

Tällä hetkellä katastrofivalmiuden käytössä on useita sellaisia malleja, jotka on kehitetty tsunamin kokemusten perusteella. Punainen Risti on muun muassa rakentanut yhdessä HUS:n ja Finnairin kanssa evakuointisairaalan, jota voidaan tarvittaessa käyttää myös Suomessa.

Katso videosarjamme, jossa haastatellaan sekä tsunamista selvinneitä ihmisiä että auttajia ja päättäjiä.

Artikkeli on julkaistu alunperin punainenristi.fi -sivustolla 2015 otsikolla "10 vuotta tsunamista".

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Video: Suomen Punainen Risti
Mikä on tsunami
Tsunamit
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Kansainvälinen apu