19.04.2023

Mielenterveyskysymykset koskettavat Digiraatien nuoria

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot toteuttivat alkuvuodesta 2023 kolme Digiraati-keskustelua mielenterveys-teemasta. Raadit käsittelivät uupumusta, yksinäisyyttä sekä siitä, minkälaista tukea nuoret kaipaavat mielenterveyteen. Lue nuorten ajatuksista! 

Paha olo näkyy ja tuntuu arjessa

Sekä Digiraati-keskusteluihin osallistuneista että kyselyyn vastanneista nuorista valtaosa kertoi erilaisista haasteista mielenterveyden suhteen. Esimerkiksi kyselyyn vastanneista yli puolet arvioi mielenterveytensä tilan kohtalaiseksi tai heikoksi.

Mielenterveyteen negatiivisesti vaikuttavia seikkoja oli useita: esimerkiksi yksinäisyys, uupumus, suorittamisen kulttuuri ja maailmantilanne olivat asioita, jotka vaikuttivat nuorten oloon.

Syyt mielenterveyteen liittyvissä haasteissa eivät kuitenkaan ole nuoren, vaan ne nähtiin usein rakenteellisena tai yhteiskunnan ruokkimana ongelmana. Yksinäisyyttä voitaisiin vähentää, jos kaikki hyväksyttäisiin omana itsenään ja heikommassa asemassa olevia huomioitaisiin enemmän. Esimerkiksi yksinäisyyttä kokenut nuori kommentoi asiaa näin:

Ongelma on selkeästi rakenteellinen. Erilaisuutta edelleen karsastetaan, kyse voi olla niinkin pienestä kuin kiinnostuksen kohteet tai isosta kuten rasismi tai syrjintä.
Yksinäisyys-raadin osallistuja

Nuoriin kohdistuvat vaatimukset taas uuvuttavat ja vähitellen vievät myös elämänilon tai uupumiseen asti. Uupumus-raadin nuorilla oli vaikeaa suoriutua arjesta tai edes mielekkäiksi koetuista asioista, kun taas yksinäisyys vaikutti koko nuoren maailmankuvan synkistymiseen.

Tuntuu usein voimattomalta ja siltä ettei jaksaisi tehdä asioita, mitkä normaalisti jaksaisi tehdä.
Uupumus-raatiin osallistunut nuori

Nuoret kaipaavat matalan kynnyksen apua ja aikuisten tukea mielenterveyden vahvistamiseksi

Tilanteen parantamiseksi tarvitaan toimenpiteitä: ensinnäkin nuorille tulisi turvata matalan kynnyksen palveluita, joista nuori voi hakea apua. Tämän avun pitäisi myös palvella nuoria, eli olla helposti saatavilla ja tarjolla nuorten ympäristöissä sekä nuorten tarvitsemina aikoina, kuten yöaikaan. Tässä avainroolissa ovat päättäjät, jotka voivat turvata nuorten palvelut.

Päättäjille tiedoksi: ehkä te olette mieleltänne terveitä, olette ehkä aina olleet... mutta ymmärtäkää, kaikilla asia ei ole näin! Ettehän te ymmärrä mitä se on, jos/kun ette ole sitä kokeneet... joten nyt silmät auki, ja apua mielenterveysongelmista kärsiville.
Kyselyyn vastannut nuori

Matalan kynnyksen rinnalle tarvitaan tietoa siitä, mistä apua saa. Vaikka avun piiriin pääsisikin, ei sekään takaa onnea: vaikka nuori olisi päässyt esimerkiksi Kelan tukeman terapian piiriin, pitää sen jälkeen vielä osata löytää terapeutti, mikä voi kuormittaa entisestään.

Olen henkisesti ja fyysisesti uupunut. Olen yksin. En jaksa. Mistä apua.
Uupumus-raadin osallistuja

Päättäjien lisäksi myös muilla aikuisilla nuorten elämässä on tärkeä rooli siinä, että nuoret voisivat paremmin. Erityisesti yksinäisyyttä voi nuorten mielestä ehkäistä sillä, että aikuiset pitäisivät huolta nuorten ryhmäytymisestä ja siitä, että kaikki pääsevät mukaan porukkaan. Aikuisilla on myös tärkeä rooli siinä, että nuoret kasvavat suvaitsemaan erilaisuutta.

Nuoret kaipaavat sitä, että hätä otetaan vakavasti ja että nuoria tuetaan. Erityisesti Millaista tukea nuoret kaipaavat mielenterveyteen -keskusteluun osallistuneet nuoret nostivat esiin, että aikuisten tulisi uskaltaa kohdata nuoren hätä. Erityisesti siinä vaiheessa, kun nuori on päässyt avun piiriin, tulisi panostaa siihen että kohtaamiset terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ovat hyviä.

Mikä tukee nuorten mielenterveyttä?

Nuorten hyvinvointia tukevat ihan tavalliset asiat: kyselyn vastauksissa tärkeimmiksi voimavaroja antaviksi asioiksi nostettiin ystävät, perhe ja saatu apu, esimerkiksi terapia. Myös mielekäs tekeminen, kuten harrastusmahdollisuudet, nousivat esiin raadeissa ja kyselyssä. Osa keskusteluihin osallistuneista oli saanut osallisuuden kokemuksia myös vapaaehtoistoiminnan kautta.

Olen tosiaan lähes vuoden ollut Punaisen Ristin toiminnassa verkkoystävänä, koska minusta on upeaa auttaa niitä, jotka ovat kokeneet juuri yksinäisyyttä.
Yksinäisyys-raadin osallistuja

Nuorten ehdottamia toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi:

  • Enemmän keskustelua mielenterveyteen liittyvistä asioista ja teemoista, kuten uupumuksesta tai yksinäisyydestä. 
  • Lisää tietoa siitä, mistä apua saa. 
  • Enemmän suvaitsevaisuutta erilaisuutta ja kaikenlaisia ihmisiä kohtaan.
  • Helposti saavutettavaa, matalan kynnyksen apua. Apua tulisi olla tarjolla myös nuorten suosimissa ympäristöissä ja ympäri vuorokauden!
  • Aikuisten tulee ottaa vastuuta nuorten ryhmäyttämisessä, tutustuttamisessa sekä esimerkiksi kiusaamisen ehkäisemisessä. 
  • Aikuisilta toivotaan myös nuorten tukemista ja apua vaikeiden tunteiden käsittelyyn.

Tutustu mielenterveys-teeman loppulausumiin täällä: