Yhteisöllisyyttä joulupuhelusta, turvataloilta ja joulukahvilasta

Kaksi ihmistä seisoo ulkona lapaset kädessä. Molemmat pitävät käsissään kahvikuppia.
Kuva: Joonas Brandt

Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi, myös jouluna.

Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta voivat syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin. 

Jokainen meistä haluaa kuulua yhteisöön ja tulla nähdyksi. Kokemus näkymättömyydestä vaikuttaa kielteisesti niin yksilöihin kuin koko yhteiskuntaankin. Yksinäisyys heikentää hyvinvointia ja on jopa suurempi riski ennenaikaiselle kuolemalle kuin sydän- ja verisuonitaudit. 

Yksin jäämisestä voi olla vaikea puhua edes lähiomaisille, sillä se koetaan omaksi viaksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Yksinäisyys on hyvin tavallista.
Maaret Alaranta

– Yksinäisyys on kuitenkin hyvin tavallista: joka kolmas kokee itsensä yksinäiseksi. Koronapandemia on lisännyt itsensä yksinäiseksi tuntevien määrää ja tartuntariskin vuoksi moni viettää tänäkin vuonna joulua erillään perheestään, vaikka välittäviä läheisiä olisi olemassa, Alaranta toteaa.

Joulupuhelu katkaisee yksinäisyyden

Punainen Risti kannustaa ottamaan kontaktia ja huomioimaan heidät, jotka viettävät joulua tahtomattaan yksin. Jo pienellä teolla voi osoittaa välittävänsä: kuulumisten kysyminen naapurilta tai puhelu sukulaiselle voi olla toiselle iso asia. 

– Meistä jokaisella on varmasti mielessä sukulainen tai tuttava, johon yhteydenpito on arjen pyörteissä jäänyt. Joulun pyhinä tai välipäivinä kannattaa rohkeasti tarttua puhelimeen ja kysyä kuulumiset. Joulupuhelun voi ottaa uudeksi perinteeksi vanhojen rinnalle, Alaranta kannustaa.

Joulukahviloihin ovat tervetulleita kaikki 

Punaisen Ristin paikallisosastot järjestävät useilla paikkakunnilla ympäri maata joulukahviloita. Kahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kohtaamispaikkoja kaikille juttuseuraa kaipaaville. 

Joulunpyhinä auki olevat kohtaamispaikat toivottavat kaikki tervetulleiksi maksuttoman kahvikupposen äärelle ja seurustelemaan ystävätoiminnan vapaaehtoisten kanssa. Joulukahviloita järjestetään myös virtuaalisesti verkossa.

Sivuiltamme löydät tiedot eri paikkakuntien joulukahviloista.

Nuorten turvatalot ja Sekasin-chat auki jouluna

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot päivystävät myös jouluna ja uutenavuotena. Nuori voi tulla turvatalolle, jos joulun vietto yksin tai perheen kanssa ahdistaa. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa myös turvallinen yöpaikka.

Apua on saatavilla myös Sekasin-chatista, joka päivystää myös juhlapyhinä normaalisti maanantaista perjantaihin kello 9–24 sekä lauantaista sunnuntaihin kello 15–24. Sekasin Gaming -verkkoyhteisö on avoinna ympäri vuorokauden.

Punaisen Ristin joulukahvilat vuonna 2021
Punaisen Ristin joulukahviloita järjestetään useilla paikkakunnilla