Tietomurto ICRC:n tietokantaan vaikeuttaa perheyhteyksien palauttamista

Punainen Risti yhdistää päivittäin 12 sodan tai katastrofin erottamaa ihmistä läheisiinsä.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) tietokantaan on tehty tietomurto, joka koskee maailmanlaajuisesti noin 515 000 henkilön tietoja. Kyseessä ovat tiedot haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä, kuten konfliktien ja katastrofien yhteydessä kadonneista ja vangituista ihmisistä ja heidän läheisistään. 

Tietokannan avulla Punainen Risti auttaa toisistaan eksyneitä perheenjäseniä yhteen esimerkiksi silloin, kun lapsi tai nuori on sotaa paetessaan joutunut eroon vanhemmistaan. 

Tietomurto koskee kaikkiaan yli 50 maan Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun yhdistyksen perheyhteyksien palauttamiseen liittyviä tietoja. Myös Suomen Punainen Risti käyttää tietokantaa perheyhteyksien palauttamisessa, ja Suomen osalta tietokannassa ovat noin 3000:n läheistään etsivän tai heidän omaisensa tiedot. Tietomurto ei koske muuta Suomen Punaisen Ristin avustustoimintaa. 

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että tietomurron kohteena olleita tietoja olisi vuodettu tai jaettu julkisesti.  

Tietomurto hidastaa merkittävästi haavoittuvimpien auttamista

Punainen Risti yhdistää päivittäin keskimäärin 12 sodan, luonnonkatastrofien tai siirtolaisuuden erottamaa ihmistä läheisiinsä. Tietomurto vaikeuttaa tätä työtä merkittävästi kaikkialla maailmassa, sillä lisähaittojen estämiseksi Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on joutunut katkaisemaan kaikki yhteydet perheyhteyksien palauttamisessa käytettävään tietokantaan.

Komitea tekee tiiviisti työtä tilanteen selvittämiseksi ja pyrkii varmistamaan, että työ perheiden auttamiseksi voi jatkua mahdollisimman pian. 

Suomessa Suomen Punainen Risti on ilmoittanut asiasta Kyberturvallisuuskeskukselle ja tehnyt ilmoituksen tietoturvaloukkauksesta tietosuojavaltuutetulle.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea toimii konfliktien keskellä elävien ihmisten auttamiseksi ympäri maailmaa. Komitea on osa maailmanlaajuista Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikettä.

Punainen Risti –  Apua kadonneen perheenjäsenen löytämiseen
Apua kadonneen perheenjäsenen löytämiseen
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu