25.05.2023

Suomen Punainen Risti auttaa Myanmarin hirmumyrskyssä kotinsa menettäneitä

Myanmarin Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat puhdasta vettä ja tarjoavat tietoa tartuntatautien ehkäisemisestä hirmumyrsky Mochan koettelemalla alueella Rakhinessa. Kuva: Myanmarin Punainen Risti
Kuva: Myanmarin Punainen Risti

Suomen Punainen Risti ohjaa katastrofirahastostaan 150 000 euroa hätäapuun Myanmarissa, jonne iskenyt Mocha-sykloni on aiheuttanut valtavaa tuhoa. Kotinsa menettäneet tarvitsevat terveydenhuoltoa, puhdasta vettä ja suojaa.

Suomen Punaisen Ristin apu ohjataan kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuoperaatioon katastrofista eniten kärsineiden auttamiseksi. Myanmarin Punainen Risti on osallistunut muun muassa evakuointeihin, hätäavun jakamiseen sekä kadonneiden etsimiseen ja pelastamiseen.

– Myanmarin Punainen Risti on ollut liikkeellä satojen vapaaehtoisten ja työntekijöiden voimin jo ennen syklonin rantautumista, mutta tuhot ovat niin massiivisia, että ulkopuolinen apu on välttämätöntä, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Sari Autio.

– Tartuntataudit uhkaavat levitä, ja tulvavesien mukana miinat ja muut räjähteet siirtyvät arvaamattomiin paikkoihin. Kotinsa menettäneet tarvitsevat juuri nyt suojaa, puhdasta vettä, terveydenhuoltoa ja psykososiaalista tukea.

Tämänhetkisten tietojen mukaan myrskyissä on menehtynyt ainakin 145 ihmistä ja loukkaantunut satoja. Syklonin tuhot ovat vaikuttaneet arviolta 2,2 miljoonan ihmisen elämään. Kovat tuulet, sateet ja tulvat ovat tuhonneet kotien lisäksi sairaaloita, siltoja, teitä ja viljelyksiä sekä katkoneet sähkölinjoja. Rikkoutuneet tietoliikenne- ja puhelinyhteydet hankaloittavat arviointitiimien työtä.

Tilanne on erityisen vaikea Rakhinessa ja Myanmarin luoteisosissa, joissa arviolta kuusi miljoonaa ihmistä oli jo ennestään humanitaarisen avun tarpeessa. Alueella asuu 1,2 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa maan sisäisten väkivaltaisuuksien vuoksi.

Monet kodit on tehty bambusta ja muista kevyistä materiaaleista, ja ne kestävät huonosti voimakasta tuulta ja sadetta.

Katastrofirahastosta apua myös tulevien katastrofien varalle

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton avustusoperaation tavoitteena on auttaa 37 500 ihmistä niillä alueilla, joilla myrskyn tuhot ovat pahimmat. Välittömän hätäavun jälkeen Punainen Risti auttaa yhteisöjä vahvistamaan katastrofivalmiuttaan ja kykyään löytää uusia elinkeinoja menetettyjen tilalle. Apu kohdistetaan haavoittuvimmassa asemassa oleville, kuten raskaana oleville, vammaisille ja ikääntyneille, pienten lasten perheille sekä kotitalouksille, joissa ei ole huoltajaa.

Suomen Punaisen Ristin antama tuki rahoitetaan katastrofirahaston lahjoitusten turvin. Rahaston varoja ei ole ennalta korvamerkitty tiettyyn kohteeseen, ja siksi niiden avulla pystytään auttamaan nopeasti katastrofin sattuessa Suomessa tai maailmalla. 

Lisäksi Punainen Risti ohjaa avustusoperaatioon ulkoministeriön aiemmin tänä vuonna Myanmariin myöntämiä varoja.