12.10.2023

Suomen Punainen Risti lähettää katastrofirahastostaan apua Afganistanin maanjäristysalueelle

Kolme vapaaehtoista Punaisen Puolikuun liiveissä nostaa laatikoita, joissa on Punaisen Puolikuun tunnus.
Kuva: Meer Abdullah Rasikh / IFRC

Suomen Punainen Risti ohjaa katastrofirahastostaan 200 000 euroa hätäapuun Afganistanissa, jota on koetellut viikon aikana jo kaksi tuhoisaa maanjäristystä. Samaan maakuntaan osuneet järistykset ovat tuhonneet kokonaisia kyliä maan tasalle.

Afganistanin läntistä Heratin maakuntaa koetelleet maanjäristykset lauantaina ja keskiviikon vastaisena yönä ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa. Suomen Punaisen Ristin lähettämällä avulla tuetaan paikallisen Punaisen Puolikuun työtä maanjäristyksessä loukkaantuneiden ja kotinsa menettäneiden auttamiseksi.

– Uusimman järistyksen aiheuttamien tuhojen laajuutta yhä arvioidaan, mutta jo ensimmäinen järistys tuhosi monista kylistä kaikki rakennukset kokonaan maan tasalle, sanoo kansainvälisen avun tuki- ja koordinaatioyksikön päällikkö Toni Jokinen Suomen Punaisesta Rististä.

– Kaksi perättäistä maanjäristystä on aiheuttanut valtavaa inhimillistä kärsimystä yhteisöissä, jotka elävät jo valmiiksi vaikean humanitaarisen kriisin keskellä. Talven lähestyessä lämpötilat laskevat nopeasti, ja tuhannet perheet ovat vailla suojaa.

Apu nopeasti liikkeelle valmiusvarastojen turvin

Afganistanin Punainen Puolikuu käynnisti avustusoperaationsa Heratissa välittömästi ensimmäisten järistysten jälkeen. Punaisen Puolikuun hätäaputiimit ovat pelastaneet ihmisiä murskautuneista raunioista, ja terveystiimit ovat tarjonneet loukkaantuneille ensiapua.

Vaikeassa katastrofissa on erityisen tärkeää, että apua on saatavilla nopeasti ja läheltä.
Toni Jokinen

Kotinsa menettäneille on jaettu Punaisen Puolikuun valmiusvarastoista avustustarvikkeita, kuten majoitustarvikkeita ja ruuanlaittovälineitä. Ihmiset saavat vapaaehtoisilta myös henkistä tukea.

– Vaikeassa katastrofissa on erityisen tärkeää, että apua on saatavilla nopeasti ja läheltä. Lisäksi on oleellista, että apu tavoittaa kaikkein haavoittuvimmat. Afganistanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoisista maanlaajuisesti neljännes on naisia, ja heidän työnsä naisten ja heidän perheidensä auttamiseksi on elintärkeää, Jokinen toteaa.

Kansainvälinen Punainen Risti tukee Afganistanin Punaisen Puolikuun työtä maanjäristyksestä ja maan mittavasta humanitaarisesta kriisistä kärsivien auttamiseksi. Maan väestöstä kolmasosa, lähes 29 miljoonaa ihmistä, elää välittömän humanitaarisen avun tarpeessa.

Suomen Punainen Risti on ohjannut elokuun 2021 jälkeen avustustyöhön Afganistanissa yhteensä noin 3,9 miljoonaa euroa katastrofirahastosta ja ulkoministeriöltä saatuja varoja.

Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon