Kolme eri ikäistä henkilöä juttelee hymyillen kahvilapöydän ääressä.

Auta vähentämään yksinäisyyttä

Kuva: JOONAS BRANDT / SUOMEN PUNAINEN RISTI

Korona on lisännyt yksinäisyyttä. Sinä voit auttaa!

Tue Punaisen Ristin työtä Suomessa tai ryhdy vapaaehtoiseksi ystäväksi. Pienetkin teot vaikuttavat.

Yhdessä voimme lopettaa yksinäisyyden. Nähdään – toisemme. 

Kynnys lähteä kodin ulkopuolelle kasvoi järkyttävän suureksi. Mä pelkäsin sitä, mitä muut ajattelee musta.
Ville
YouTube-upotuksen esikatselukuva
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Murskaavin asia yksinäisyydessä on näkymättömyyden tunne.
Ella
Kokemuksia ystävätoiminnasta koronakriisissä
”Kyllä pystyy olemaan yhteydessä, kun ossaa vaan puhua ja tietää kelle soittaa”
Nämä viisi pientä tekoa vähentävät yksinäisyyttä
5 vinkkiä: näin vähennät yksinäisyyttä
Älä usko näihin kolmeen myyttiin yksinäisyydestä
Älä usko näihin kolmeen myyttiin yksinäisyydestä
Tukikummi on nuorelle se turvallinen aikuinen
"Alusta asti tuntui siltä, kuin olisimme tavanneet jo aiemmin"
Ystävä on elämän suola
"Olen saanut uuden ihmisen elämääni"
Ystävätoiminta lievittää yksinäisyyttä
Ystäväksi yksinäiselle

Monia tapoja olla ystävä

Ikääntyneelle yksin asuvalle vapaaehtoisen ystävän säännölliset vierailut tuovat turvallisuuden tunnetta ja iloa yksinäiseen arkeen. Usein pelkkä läsnäolo riittää, mutta vapaaehtoisen ystävän seura usein rohkaisee ikäihmistä lähtemään liikkeelle kodin ulkopuolellekin.

Voit lähteä ikääntyneen avuksi myös vaikkapa yksittäiselle lääkäri- tai kauppareissulle. Tämänkaltainen asiointiapu on lyhytkestoista ja kertaluonteista.

Nuoren kaveria kaipaavan ja vapaaehtoisen ystävän yhdistämme ottaen erityisesti huomioon molempien osapuolten mielenkiinnon kohteet ja toiveet yhteisestä tekemisestä. Ystävän kanssa voi myös viettää aktiivista aikaa, esimerkiksi harrastaa, käydä elokuvissa, kahvilla, matseissa tai keikoilla. 

Maahan muuttaneelle vapaaehtoinen ystävä voi olla korvaamaton tuki. Ystäväksi maahan muuttaneelle ihmiselle tai perheelle voi ryhtyä yksin, yhdessä puolison, perheen tai ystävän kanssa. Voitte tehdä yhdessä arkisia asioita kuten käydä kävelyllä, laittaa ruokaa tai vaikka tutustua lähiympäristön nähtävyyksiin.

Etsi lähin ystäväkurssi tai ota yhteyttä paikallisosastoon

Omaishoitajan arki, läheisestä ihmisestä täyspäiväisesti tai oman työn ohella huolehtiminen on vaativaa ja se voi usein olla raskastakin. Omaishoitajan tukena ja Punaisen Ristin vapaaehtoisena olet tärkeä osa omaishoitajan arkea. Vierailu omaishoitoperheen luona, järjestämäsi ryhmätapaaminen tai virkistävä retki voi olla kuukauden odotetuin tapahtuma. 

Ystävätoiminnan peruskurssin lisäksi omaishoitajien tukijoiksi haluaville on tarjolla täydentävää koulutusta omaishoitoperheitä tukevaan toimintaan. 

Etsi lähin ystäväkurssi tai ota yhteyttä paikallisosastoon

Lue lisää omaishoitajatoiminnasta

Tykkäätkö viestitellä ja vaihtaa ajatuksia kirjoittamalla? Verkkoystävänä voit käydä kahdenkeskisiä, anonyymejä keskusteluja yhdessä ystäväsi kanssa valitsemallanne tavalla, sähköpostiviestein tai keskustelusovelluksissa. Verkkoystävyys ei katso aikaa tai paikkaa.

Verkkoystäväksi pääset käymällä verkkoystävätoiminnan koulutuksen tai ystävätoiminnan peruskurssin sekä verkkoystävän nettiperehdytyksen.

Etsi lähin verkkoystävä- tai ystäväkurssi.

Mikäli haluat suorittaa verkkoystävän nettiperehdytyksen ota yhteyttä: varpu.salmenrinne@punainenristi.fi

Sairaalassa, palvelutalossa ja hoivakodissa asuvalle vapaaehtoisten ystävän vierailu tai virkistyshetki tuo kaivattua vaihtelua ja piristystä arkeen. Vapaaehtoisena voit vierailla säännöllisesti vaikka juttuseurana tai auttaa esimerkiksi ulkoilussa, järjestää tilaisuuksia ja ryhmätoimintaa – yksin tai yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Vankilavierailijana viet muurien taakse tuulahduksen vankilan ulkopuolelta. Arkeen paluu on vangille helpompaa, kun yhteys siviilielämään ei ole katkennut kokonaan. Vankilavierailijana voit vierailla saman vangin luona pari kertaa kuukaudessa tai järjestää muiden vierailijoiden kanssa ryhmätoimintaa. Ryhmän teemat ja tavoitteet päätätte yhdessä. Vankilavierailijan tulee olla 25 vuotta täyttänyt.

Etsi lähin ystäväkurssi tai ota yhteyttä paikallisosastoon

Vapaaehtoisena voit ohjata erilaisia ryhmiä ja kerhoja tai auttaa vaikka erilaisten tapahtumien ja retkien järjestämisessä.

Ryhmät voivat olla virkistystoimintaa palvelutaloissa tai muissa laitoksissa, mutta myös esimerkiksi avoimia asuinalueiden korttelikerhoja tai vertaiskokoontumisia, joissa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat kokoontuvat yhteen keskustelun tai toiminnan merkeissä. Myös maahan muuttaneille ja mielenterveyskuntoutujille järjestetään ryhmätoimintaa.

Etsi lähin ystäväkurssi tai ota yhteyttä paikallisosastoon