16.10.2024

Unirytmityksestä apua arkeen

Kuva: Joonas Brandt

Autamme arkea ja nukkumista tukevan päivärytmin ja rutiinien luomisessa.

Unirytmityksessä autamme sinua saamaan paremman otteen päivärytmistäsi ja arjesta. Unirytmitys voi olla tarpeen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Kun vuorokausirytmisi on sekaisin, eli nukut päivisin ja valvot öisin.
  • Kun päivärytmi vaikeuttaa opiskelua, työssäkäyntiä päivittäisiä rutiineja ja aiheuttaa sinulle stressiä ja ahdistusta.
  • Voit hakea apua, jos olet nuori, nuori aikuinen, nuoren perheenjäsen tai muu läheinen tai nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen.

Unirytmityksessä sinua auttavat Nuorten turvatalon työntekijät, joilla on kokemusta nuorten, nuorten aikuisten sekä perheiden tukemisesta. Unirytmityksessä tukena ovat myös Nuorten turvatalon vapaaehtoiset.

Unirytmitys on maksutonta ja sitä on tarjolla kaikilla Nuorten turvataloilla vuoden jokaisena päivänä.

Mitä unirytmityksessä tapahtuu?

Unirytmitys auttaa palauttamaan päivärutiinin ja parantaa elämänlaatua. Unirytmityksen tavoitteena on:

  • Auttaa kehittämään terveellisiä ja hyödyllisiä unirutiineja.
  • Tukea hyvinvointiasi ja arjen hallintaa.
  • Vahvistaa kykyäsi selviytyä päivittäisistä haasteista ja arjesta.

Unirytmitys alkaa tutustumiskäynnillä, jossa asetamme yhteisiä tavoitteita avun onnistumiseksi. Unirytmityksessä voit yöpyä Nuorten turvatalolla tai kotona. Unirytmitystä on tarjolla myös etänä Nettiturviksen kautta.

Jos yövyt turvatalolla osana unirytmitystä, pääset sitä ennen tutustumaan meihin ja tapaamaan työntekijöitä. Jos olet alaikäinen, sovimme majoituksesta myös huoltajiesi kanssa.

Unirytmityksessä opettelemme terveitä ja hyödyllisiä unirutiineja omien tarpeidesi ja motivaatiosi mukaisesti: yöpyessäsi majoituksessa voimme esimerkiksi sopia rajoituksista puhelimen ja muiden laitteiden käyttöön liittyen. Pohdimme yhdessä syitä huonolle unirytmille ja keinoja tilanteen korjaamiseksi säännöllisissä tapaamisissa työntekijän kanssa.

Säännöllisen päivärytmin tukemisessa auttavat myös Nuorten turvatalon majoituksen vapaaehtoiset, jotka tarjoavat keskusteluapua ja esimerkiksi lämmintä ruokaa.

Unirytmityksessä teemme yhteistyötä myös perheesi, läheistesi ja oppilaitoksen kanssa, jotta löydämme toimivia tapoja rytmin tukemiseksi. Kaikilla on tärkeä rooli, jotta unirytmitys onnistuu.

Miten voit saada apua?

Unirytmitystä on tarjolla vuoden jokaisena päivänä. Unirytmitystä tarjoavat talot sijaitsevat viidellä eri paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Autamme kuitenkin myös muiden paikkakuntien asukkaita.

Vastaamme yhteydenottoihin joka päivä, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Voit ottaa yhteyttä myös, jos olet nuoren perheenjäsen, läheinen tai nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen.

Ensimmäisessä yhteydenotossa keskustelemme siitä, miten voimme auttaa sinua parhaiten. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Voit ottaa yhteyttä yhteyttä puhelimitse, Whatsappilla tai sähköpostitse. Talojen yhteystiedot löydät alta.

Olen saanut unirytmini kuntoon ja mun on helpompi lähteä kouluun aamuisin.
Unirytmityksestä apua saanut nuori