21.12.2023

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustukset on jaettu

Ilmapalloja rasisminvastaisella logolla.
Kuva: Kiia Etelävuori / Suomen Punainen Risti

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 21.-27.3. Punainen Risti myöntää viikon aikana Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia henkilöille, ryhmille tai yhteisöille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta. 

Vuoden 2022 kampanjan ydinviesti on "Tunnista, tiedosta, toimi". On tärkeää tunnistaa rasismi arjessa ja rakenteissa, tiedostaa omat ennakkoluulot ja oppia lisää, sekä toimia aktiivisesti rasismia vastaan. Kampanjalla halutaan tänä vuonna erityisesti lisätä tietoisuutta nuorten kokemasta rakenteellisesta rasismista.

Haastamme kaikki ottamaan rasisminvastaiset toimintaohjeet osaksi omaa arkea. Ohjeet löytyvät täältä.

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus annetaan Punaisen Ristin ulkopuoliselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka on toiminut esimerkillisesti sosiaalisen osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden puolesta riippumatta kielestä, kansallisuudesta tai kulttuurista. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tunnustuksista päättävät Punaisen Ristin piirit ympäri Suomen.

Nuorten hyvinvoinnin tukeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen yhdistää palkittuja

Nuorten parissa työskenteleviä tahoja halutaan palkita useilla paikkakunnilla.

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri myöntää ennakkoluuloton edelläkävijä tunnustuksen turkulaiselle HangFlow ry:lle. HangFlow toimii aktiivisesti yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta, muun muassa mahdollistamalla kaikille yhdenvertaista vapaa-ajan viettoa sekä turvallisia tiloja. Järjestössä on myös perehdytty erityisesti nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyden tukemiseen.

Varsinais-Suomen piirissä palkittiin HangFlow ry. Kuvassa HangFlow ry:n hallituksen edustajat ottamassa vastaan Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustusta SPR Varsinais-Suomen piiriltä.
Varsinais-Suomen piirissä palkittiin HangFlow ry. Kuvassa HangFlow ry:n hallituksen edustajat ottamassa vastaan Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustusta SPR Varsinais-Suomen piiriltä. Kuva: Ronja Nummela / Suomen Punainen Risti

Helsingissä palkitaan Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry:n Mentoring for Future -hanke.

Rauhan ja hyvinvoinnin järjestön Salaado Qasim ja Faisa Qasim Mentoring for Future -hankkeen valokuvanäyttelyssä.
Rauhan ja hyvinvoinnin järjestön Salaado Qasim ja Faisa Qasim Mentoring for Future -hankkeen valokuvanäyttelyssä. Kuva: Eeva Anundi

Mentoring for Future -hankkeen vapaaehtoiset mentorit kannustavat eri taustoista tulevia nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan. Vapaaehtoiset järjestävät muun muassa työpajoja, seminaareja ja webinaareja yläkouluikäisille ja lukiolaisille. Tavoitteena on yhdessä opinto-ohjaajien kanssa tarjota nuorille kattava kuva eri koulutusmahdollisuuksista. Hankkeen tiimoilta on myös järjestetty valokuvanäyttely, jossa eri taustaiset julkisuuden henkilöt kertovat uratarinoistaan. Tarinat taas innostavat nuoria omien unelmiensa tavoitteluun.

Länsi-Suomen piiri on valinnut tunnustuksen saajaksi Erityishuoltojärjestöjen liitto Ehjä ry:n Kokkolan toimipisteen ja maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnatun avoimen tukitoiminnan.

Länsi Suomen piirissä palkittiin Ehjä ry:n Kokkolain toimipiste.
Länsi Suomen piirissä palkittiin Ehjä ry:n Kokkolain toimipiste. Kuva: Punaisen Ristin Länsi Suomen piiri

Kokkolan toimipisteen maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnattu avoin toiminta tarjoaa matalan kynnyksen toimintamahdollisuuksia ja kohtaamispaikkoja ja on merkittävä paikallinen toimija onnistuneen kotoutumisen tukena. Ehjä ry:n kautta nuorille tarjotaan esimerkiksi erilaisia leirejä, kursseja ja retkiä, joiden avulla edistetään yhdenvertaisuutta. Samalla tunnistetaan nuorten tarpeita ja haasteita heidän arkielämässään ja annetaan näihin tukea ja ohjausta. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä lasten, nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymistä.

Tampereella ja Oulussa halutaan palkita yksityishenkilöitä uraauurtavasta työstä yhdenvertaisuuden eteen

Punaisen Ristin Hämeen piiri haluaa antaa ennakkoluuloton edelläkävijä tunnustuksen Joonas Kivirannalle Tampereelle, joka on aktiivisesti kehittänyt Hervannan yhteisökeskus L8:aa.

Joonas Kiviranta kehittää aktiivisesti Yhteisökeskus L8:n toimintaa Tampereella.
Joonas Kiviranta kehittää aktiivisesti Yhteisökeskus L8:n toimintaa Tampereella. Kuva: Emma Peura

Yhteisökeskus L8 kokoaa saman katon alle Tampereen aikuissosiaalityön ja kolmannen sektorin matalan kynnyksen palveluita sekä kansalaistoimintaa. Yhteisökeskus tarjoaa ennaltaehkäisevää tukea sosiaalisten ongelmien kohtaamiseen monipuolisen ja monikielisen neuvonnan, ohjauksen ja toiminnan kautta sekä kehittää julkisten sosiaalipalvelujen ja yhdistystoimijoiden yhteistyötä.

Kiviranta ajaa rohkeasti eteenpäin tärkeäksi kokemiaan asioita ja on toiminnallaan edistänyt eritaustaisten ihmisten kohtaamismahdollisuuksia ja vuoropuhelua.

Oulussa palkitaan Monikulttuurikeskus Villa Victorin suunnittelija Mia Lindbergin. Lindberg on koordinoinut Oulun Rasisminvastaisen viikon suunnitteluverkostoa sekä Oulu loves me -tapahtumaa vuodesta 2020. Mia on myös yksi Oulu loves me -tapahtuman kehittäjistä ja hän on osallistunut aktiivisesti viikon suunnitteluun sekä toteutukseen vuodesta 2011 lähtien.

Pohjanmaalla palkittiin Bengt Häggblom. Bengt on pyörittänyt työpajaa, jossa maahanmuuttajat voivat ajoneuvojaan korjatessa samalla oppia kieltä ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin.

Rasisminvastainen kampanja näkyy monenlaisissa tapahtumissa ja tempauksissa eri puolilla maata sekä erityisesti sosiaalisen median kanavissa. Seuraa somessa Punaisen Ristin kanavia ja aihetunnistetta #RasisminvastainenViikko!