Tule mukaan verenluovuttajaksi

Joka päivä sairastuneet ja loukkaantuneet tarvitsevat luovutettua verta. Yhdestä veripussista annetaan apua usealle potilaalle, joten verta luovuttamalla voit auttaa montaa ihmistä yhdellä kertaa.

Luovutettua verta annetaan sairaaloissa esimerkiksi leikkauspotilaille ja onnettomuuden uhreille. Myös verenvuototautia ja anemiaa sairastavat potilaat tarvitsevat luovutettua verta.

Verestä voidaan valmistaa käsityönä erilaisia erikoisvalmisteita sairaaloiden tilausten mukaisesti. Näitä erikoisvalmisteita tarvitsevat esimerkiksi pienet lapset, potilaat, joilla on huono vastustuskyky sekä keskoset tai sytostaattihoitoja saaneet potilaat. Luovutettu veri saattaa pelastaa potilaan hengen.

Kaikkien veriryhmien verta tarvitaan joka arkipäivä. Veripalvelun veribarometristä voit tarkistaa, mikä sinun veriryhmäsi tarve on juuri nyt.

Varaa aika verenluovutukseen

Verta voi luovuttaa joka arkipäivä veripalvelutoimistoissa ja verenluovutustilaisuuksissa ympäri Suomen. HUOM! Koronapandemia on muuttanut joitakin käytäntöjä verenluovutuksessa, lue lisää: https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/sinua-tarvitaan/koronaepidemia-ja-verenluovutus

Veripalvelu palvelee ensisijaisesti ajanvarauksella. Ajan voi varata joko veripalvelutoimistoon tai verenluovutustilaisuuteen Veripalvelun verkkosivuilla

Sovinko verenluovuttajaksi?

Verenluovutus ei saa vaarantaa luovuttajan tai verta saavan potilaan terveyttä. Siksi kaikki eivät sovi verenluovuttajiksi. Suurin osa suomalaisista voi kuitenkin luovuttaa. Jos suunnittelet luovuttavasi verta ensimmäistä kertaa, tee nopea testi ennen ajan varaamista: sovinkoluovuttajaksi.fi

Täytä sähköinen terveyskysely jo etukäteen

Ennen verenluovutusta tulee täyttää sähköinen terveyskysely. Sen voi täyttää joko luovutusta edeltävänä tai samana päivänä osoitteessa terveyskysely.fi.
 
Kun täytät kyselyn etukäteen, saat tietoa luovutussoveltuvuudestasi ja voit välttyä turhalta käynniltä. Tiedot poistuvat Veripalvelun järjestelmästä mikäli et menekään luovuttamaan.
 
Tervetuloa ojentamaan auttava kätesi!