Tule mukaan verenluovuttajaksi

Joka päivä sairastuneet ja loukkaantuneet tarvitsevat luovutettua verta. Yhdestä veripussista annetaan apua usealle potilaalle, joten verta luovuttamalla voit auttaa montaa ihmistä yhdellä kertaa.

Luovutettua verta annetaan sairaaloissa esimerkiksi leikkauspotilaille ja onnettomuuden uhreille. Myös verenvuototautia ja anemiaa sairastavat potilaat tarvitsevat luovutettua verta.

Verestä voidaan valmistaa käsityönä erilaisia erikoisvalmisteita sairaaloiden tilausten mukaisesti. Näitä erikoisvalmisteita tarvitsevat esimerkiksi pienet lapset, potilaat, joilla on huono vastustuskyky sekä keskoset tai sytostaattihoitoja saaneet potilaat. Luovutettu veri saattaa pelastaa potilaan hengen.

Kaikkien veriryhmien verta tarvitaan joka arkipäivä. Veripalvelun veribarometristä voit tarkistaa, mikä sinun veriryhmäsi tarve on juuri nyt.

Missä verta voi luovuttaa?

Verta voi luovuttaa joka arkipäivä veripalvelutoimistoissa ja verenluovutustilaisuuksissa ympäri Suomen. Eri paikkakunnilla pidettävien verenluovutustilaisuuksien lisäksi tilaisuuksia järjestetään esimerkiksi työpaikoilla, varuskunnissa ja oppilaitoksissa.

Sovinko verenluovuttajaksi?

Verenluovutus ei saa vaarantaa luovuttajan tai verta saavan potilaan terveyttä. Siksi kaikki eivät sovi verenluovuttajiksi. Suurin osa suomalaisista voi kuitenkin luovuttaa verta.