18.01.2024

Punainen Risti auttaa 2 200 ruokakriisistä kärsivää perhettä Swazimaassa

Punaisen Ristin avustustyöntekijä keskustelee henkilön kanssa käteisavustuspisteellä.
Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti vastaa eteläistä Afrikkaa piinaavaan ruokakriisiin Euroopan Unionin ja lahjoittajien tuella.

Eteläistä Afrikkaa piinaa hitaasti kehittynyt ruokakriisi. Kriisi sai alkunsa vuonna 2016, kun El Niño -ilmiö vahingoitti seuraavan vuoden satokautta ja heikensi ihmisten ruokaturvaa.

Seuraavina vuosina ilmastonmuutoksen voimistamat sääilmiöt, kuten epäsäännölliset sateet, tulvat ja kuivuuskaudet ovat pahentaneet tilannetta eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Swazimaassa.

Ahdinkoa syventävät koronan vaikutukset. Monen perheen toimeentulomahdollisuudet ovat nyt entistä rajallisemmat ja tulot pienemmät samaan aikaan, kun kulutustuotteiden hinnat ovat nousseet.

Monella perheellä ei ole riittävästi ruokaa.

Tilanne on vaikein Shiselwenin alueella, jossa joka neljännen ihmisen arvioidaan kärsivän vakavasta ruokapulasta.

Euroopan Unioni tukee avustustyötä

Euroopan Unioni on myöntänyt Suomen Punaiselle Ristille 500 000 euroa ruokaturvan parantamiseen Swazimaassa ja lisäksi osa avusta rahoitetaan katastrofirahastosta. Apu viedään perille yhdessä Swazimaan ja Iso-Britannian Punaisen Ristin kanssa.

EU:n tuen ansiosta pystymme jakamaan Shiselwenin alueella käteisavustuksia yhteensä 2 200:lle haavoittuvimmassa asemassa olevalle perheelle.

– Swazimaan Punainen Risti jakaa avustukset perheille kerran kuussa syys-joulukuun aikana. Avustukset jaetaan mobiilirahan muodossa, ja summa auttaa perheitä kattamaan kuukauden ruokatarpeet, Suomen Punaisen Ristin ohjelmasuunnittelija Sari Autio kertoo.

Käteisavustusten jakamisen ohella Swazimaan Punaisen Ristin vapaaehtoiset tarjoavat ihmisille ravitsemusneuvontaa.

Suomen Punainen Risti lähettää maahan käteisavustuksiin erikoistuneen avustustyöntekijän tukemaan Swazimaan Punaisen Ristin työtä. Tukea tarjoavat myös muut alueella toimivat avustustyöntekijät.

Suomen Punainen Risti on auttanut parantamaan Swazimaan heikkoa ruokaturvatilannetta jakamalla käteisavustuksia Euroopan unionin, ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella vuodesta 2016 alkaen.

Apua on tähän mennessä saanut jo yli 125 000 ihmistä. Avun jatkuminen on mahdollista esimerkiksi viime vuonna Nälkäpäivänä kerättyjen lahjoitusten ansiosta.