19.10.2021

Haitin maanjäristys on aiheuttanut laajaa tuhoa

Kuva: IFRC

Punainen Risti tarjoaa katastrofiapua ja arvioi avun tarpeen laajuutta.

Haitin maanjäristyksessä on kuollut yli 300 ihmistä ja loukkaantunut yli 1 800 ihmistä. Maanjäristyksen arvioidaan vaikuttaneen satojen tuhansien ihmisten elämään.

– Haitin Punainen Risti ja kansainvälinen Punainen Risti ovat paikalla pelastamassa ihmishenkiä, tukemassa etsintä- ja pelastustyötä sekä tarjoamassa ensiapua, sairaanhoitoa ja suojaa. Myös psykososiaalinen tuki on keskeistä, sillä monella on mielessä vuoden 2010 tuhoisa maanjäristys, kuvailee Tiina Saarikoski, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja.

Punainen Risti arvioi avun tarpeen laajuutta. Maanjäristys on aiheuttanut tuhoja muun muassa sairaaloille, teille ja silloille. Avustustyötä vaikeuttavat lisäksi maan turvallisuustilanne, viimeaikaiset levottomuudet ja korona.

– Nyt on erittäin tärkeää ehkäistä koronan leviämistä ja taata ihmisille pääsy puhtaan veden, hyvän hygienian ja terveydenhuollon pariin, Saarikoski korostaa.

Avun tarpeen pelätään kasvavan entisestään, sillä trooppisen Grace-myrskyn arvioidaan iskevän Haitiin ensi tiistaina.

Haavoittuvimmassa asemassa ovat etenkin naiset ja lapset sekä iäkkäät ja vammaiset ihmiset.

Kansainvälinen Punainen Risti lähettää parhaillaan asiantuntijoita tukemaan avustusoperaatiota.

Suomen Punainen Risti seuraa tilannetta ja on valmiudessa lähettämään apua. Nopea apu on mahdollista katastrorahaston lahjoittajien ansiosta.