Punaisen Ristin avustustyö Afganistanissa jatkuu

Kuva: Meer Abdullah / ARCS

Afganistanissa 18 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua konfliktista sekä kuivuuden ja koronan vaikutuksista selviämiseen.

Kansainvälinen Punainen Risti ja Afganistanin Punainen Puolikuu ovat läsnä Afganistanissa ja jatkavat vastaamista valtaviin humanitaarisiin tarpeisiin. Suomen Punainen Risti on tukenut avustustyötä Afganistanissa vuosikymmeniä.

Taistelut ovat vaikuttaneet henkilökunnan ja avustustarvikkeiden liikkumiseen, mutta Afganistanin Punaisen Puolikuun avustustyö jatkuu kaikissa maakunnissa. Paikallisena toimijana Punainen Puolikuu on pystynyt auttamaan myös alueilla, joita muut toimijat eivät ole tavoittaneet.

Kuivuuskriisi aiheuttaa ruokapulaa

Ilmastonmuutoksen voimistama kuivuuskriisi on yksi Afganistanin historian vaikeimmista. Miljoonat ihmiset yrittävät selviytyä tilanteessa, jossa maanviljely kärsii eikä vettä ja ravintoa ole riittävästi. Korona ja konflikti pahentavat kuivuuden vaikutuksia entisestään.

Valtaosa afganistanilaisista saa elantonsa maataloudesta. Afganistanin Punainen Puolikuu tukee ihmisten toimeentuloa, auttaa selviämään ruokapulasta sekä ehkäisee koronan leviämistä.

Kansainvälinen Punainen Risti tukee Afganistanin Punaisen Puolikuun työtä. Punaisella Ristillä on Afganistanissa 1 800 työntekijää, jotka tarjoavat humanitaarista apua ja suojelevat siviilejä.

Sairaalat toimivat valtavan paineen alla. Heinäkuun aikana Punaisen Ristin tukemissa terveyskeskuksissa hoidettiin lähes 13 000 ihmistä, jotka kärsivät sotavammoista. Puolen vuoden aikana Punainen Risti on auttanut yli 49 500 sotavammoista kärsivää potilasta saamaan hoitoa.

Lisäksi Punainen Risti tukee kuntoutus- ja proteesipalveluita. Tänä vuonna seitsemän kuntoutuskeskusta eri puolilla Afganistania on tarjonnut apua lähes 80 000 ihmiselle.

30 vuoden työ jatkuu

Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) on auttanut Afganistanissa vuodesta 1987. Työ jatkuu.

– Tällä hetkellä Kabulissa ei taistella. Konflikti Kabulissa olisi aiheuttanut suurta kärsimystä siviiliväestölle. On kuitenkin selvää, että humanitaariset tarpeet ovat valtavat viikkojen taisteluiden jälkeen. Tuhannet ihmiset haavoittuivat ja muun muassa kodit ja sairaalat kärsivät tuhoja, kuvailee Eloi Fillion, kansainvälisen Punaisen Ristin Afganistanin avustusoperaation päällikkö.

– Kansainvälinen Punainen Risti on sitoutunut vastaamaan humanitaarisiin tarpeisiin emmekä vähennä läsnäoloamme Afganistanissa. Olemme työskennelleet täällä 30 vuotta, eikä työ lopu.

Punainen Risti on erityisen huolissaan naisten, lasten ja sairaiden ihmisten hyvinvoinnista. Afganistan on maailman vaarallisimpia paikkoja, ja lähes puolet konfliktin siviiliuhreista on ollut naisia ja lapsia.

Jotta humanitaarinen apu voi jatkua, on ensiarvoisen tärkeää varmistaa sen mahdollisuudet toimia sekä riittävä rahoitus myös uudessa tilanteessa.

Apua suomalaisten tuella

Suomen Punainen Risti on auttanut Afganistanissa kymmeniä vuosia ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.

Afganistanin Punainen Puolikuu on jakanut tuellamme terveystietoa ihmisille yli 30 vuoden ajan. Tieto on ikuista, se säilyy ihmisten mielissä ja siirtyy eteenpäin yhteisöissä. Tiedon ansiosta etenkin naiset ja lapset voivat elää terveempinä myös tulevaisuudessa.

Työn tuloksia vuosilta 2020–2021:

  • Tuemme kansainvälisen Punaisen Ristin laajaa avustusoperaatiota Afganistanissa ulkoministeriön rahoituksella. Punainen Risti mm. tarjoaa hoitoa konfliktissa haavoittuneille ja edistää humanitaarisen oikeuden toteutumista. Vuoden 2021 aikana yli 49 500 potilasta on saanut hoitoa Punaisen Ristin tukemassa 419 terveyskeskuksessa eri puolilla maata.

  • Tuemme kansainvälisen Punaisen Ristin korona-avustustyötä ulkoministeriön ja lahjoittajien avulla. Viime vuonna apua sai yli 154 000 ihmistä. Afganistanin Punainen Puolikuu seuloi 49 000 ihmistä koronan varalta ja ohjasi 513 tartunnan saanutta terveydenhoitoon. Yli 104 000 ihmistä sai tietoa koronasta. Kesäkuussa 2021 toimitimme Afganistanin Punaisen Puolikuun työn tukemiseksi mm. 48 000 paria kertakäyttöhanskoja, 966 kasvosuojusta ja 100 sairaalasänkyä.

  • Myönsimme viime keväänä 100 000 euroa katastrofirahastosta kuivuuden aiheuttaman ahdingon helpottamiseen. Tuimme hätäapuvetoomusta, jonka avulla Afganistanin Punainen Puolikuu jakaa käteisavustuksia 12 000 perheelle.

  • Teemme pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afganistanissa ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella. Afganistanin Punainen Puolikuu on kansainvälisen Punaisen Ristin tuella parantanut puhtaan veden saantia ja hygieniaa kouluissa. Viime vuonna tarjottiin juomavettä ja käymälöitä 13 koulussa yhteistyössä maan terveysministeriön kanssa. Saavutettavat vessat, käsienpesupisteet ja juomavesijärjestelmät helpottivat yli 18 300 oppilaan ja opettajan elämää. Lisäksi vapaaehtoiset seuloivat 2 180 lasta aliravitsemuksen varalta ja ohjasivat 60 vakavasti aliravittua lasta saamaan hoitoa.
Tukea Afganistanin tilanteen aiheuttamaan huoleen
Afganistanin tilanne aiheuttaa huolta läheisistä
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon