Hymyilevä afrikkalaisäiti selässään vauva aurinkoisella niityllä.

Kehitysyhteistyö

1 145 000 ihmistä
sai apua Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyön kautta vuonna 2021.

Pitkäkestoisen kehitysyhteistyön avulla Suomen Punainen Risti rakentaa terveitä ja turvallisia yhteisöjä ja vahvistaa paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun toimintaa.

Suomen Punainen Risti keskittyy auttamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten lapsia, raskaana olevia ja imettäviä äitejä, vanhuksia sekä sairaita ja vammaisia henkilöitä.

Yli 60 prosenttia kehitysyhteistyöstä suuntautuu Afrikkaan ja yli 30 prosenttia Aasiaan.

Katastrofeista, konflikteista tai muista kriiseistä kärsivillä alueilla kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu linkittyvät kiinteästi toisiinsa. 

Punaisen Ristin kehitysyhteistyö edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Tärkein apu on lähellä

Suomen Punainen Risti suunnittelee ja toteuttaa kehitysyhteistyötä aina yhdessä paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kanssa, joka vapaaehtoisineen tuntee parhaiten maansa ja kulttuurinsa.

Paikallisista tarpeista riippuen kehitysyhteistyöhön voi kuulua monenlaisia toimintoja. Punainen Risti esimerkiksi lisää ihmisten hygienia- ja terveystietoutta, parantaa yhteisöjen ja koulujen valmiutta, järjestää ensiapukoulutuksia, auttaa yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, tarjoaa ihmisille ruokaa ja perustarvikkeita käteisjakelujen kautta, auttaa saamaan puhdasta vettä ja rakentaa kunnollisia vessoja ja viemäreitä.

Terveyttä kaikille

Suomen Punainen Risti tekee pitkäjänteistä, ennaltaehkäisevää terveystyötä haavoittuvimpien ihmisten parissa. Keskitymme etenkin äitien ja lasten terveyden sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden parantamiseen.

Avainasemassa ovat Punaisen Ristin kouluttamat paikalliset vapaaehtoiset, jotka tiedottavat ja kouluttavat oman yhteisönsä jäseniä terveyteen liittyvistä teemoista.

Vapaaehtoiset voivat myös seurata lasten kasvua ja kehitystä, auttaa ennaltaehkäisemään aliravitsemusta, ripulia ja tartuntatauteja sekä ohjata ihmisiä terveydenhoitoon ja noudattamaan terveellisiä elämäntapoja.

Valmiutta varautua riskeihin

Katastrofivalmiustyö vahvistaa ihmisten ja yhteisöjen tietoja ja taitoja tunnistaa erilaisia riskejä ja varautua niihin sekä lievittää kriisien vaikutuksia.

Suomen Punainen Risti auttaa yhteisöjä varautumaan katastrofeihin useissa Afrikan ja Aasian maissa. Valmiustyöhön voi kuulua esimerkiksi vaarojen kartoittamista, varoitusjärjestelmien kehittämistä, koulutusta ja tiedottamista.

Paikallisen valmiuden parantaminen on tärkeää, sillä arvokkain apu on lähellä. Katastrofin sattuessa ensimmäisinä paikalla ovat naapurit ja lähialueen auttajat, kuten Punaisen Ristin vapaaehtoiset. Tarpeen mukaan Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten työntekijät ja kansainväliset avustustyöntekijät liittyvät avun ketjuun.

Tutustu ulkoministeriön rahoittaman kehitysyhteistyön tuloksiin (englanniksi): Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyöraportti 2020 (UM)

Suomen Punainen Risti on Euroopan komission pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun pääosaston (ECHO) kumppani. EU Humanitarian Partnership Certificate 2021 (pdf).

Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyötä rahoittavat ulkoministeriö ja EU sekä yksityiset lahjoittajat ja yritysyhteistyökumppanit.
Lyhytdokumentti kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista Keniassa
”Kun äiti oli pieni, sateita oli paljon”
Näin Punainen Risti auttoi vuonna 2021
5 + 1 Suomen Punaisen Ristin työn tulosta
Tutustu raportteihin
Punainen Risti kokoaa tietoa ilmastoriskeistä
Äiti-lapsiterveyttä ja puhdasta vettä
Terveys on kylän yhteinen asia
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon
Näin haet avustustyöntekijäksi ulkomaille
Avustustyöntekijäksi ulkomaille