30.09.2021

Yksinäisyys on räjähtänyt Suomessa – Punainen Risti on huolissaan tilanteesta

Yksinäisyys voi johtaa tragedioihin. Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides.

Poikkeuksellinen aika rajoituksineen on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä äärimmilleen. Koronatilanne on jatkunut jo lähes vuoden ja jatkuu yhä vähintään useita kuukausia. Tämä johtaa samalla yksinäisyyden pitkittymiseen ja yhä vakavampiin haittoihin.

– Olemme huolissamme tästä. Aika on jo nyt pitkä ja sillä tulee olemaan pidempiaikaisia vaikutuksia. Terveysturvallisuus on tietysti tärkeää, ja sen lisäksi meidän kaikkien on syytä ottaa yksinäisyys yhtä vakavasti. Koronaan voi kuolla ja niin voi yksinäisyyteenkin, Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Yksinäisyyden haitat kasautuvat jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa oleville

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisestiyli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.

– Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat muutenkin jo vaikeassa tilanteessa. Tutkimuksen mukaan sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla yksinäisyys on lisääntynyt eniten, Alaranta sanoo.

Pitkittynyt yksinäisyys heikentää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia merkittävästi. Yksinäisyys altistaa monille sairauksille, kuten masennukselle, muille mielenterveyden häiriöille sekä fyysisille sairauksille.

Yksinäisyys on haitallista yksilön lisäksi myös yhteiskunnalle

Yksinäiset ihmiset käyttävät enemmän terveyspalveluja ja jäävät helpommin yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle,

– Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää lähes kolmannesta väestöstä yksinäisyydelle. Tämä on todellinen uhka, jota vastaan meidän on ryhdyttävä toimiin viimeistään nyt, Maaret Alaranta sanoo.

Jokaisen apua tarvitaan yksinäisyyden kitkemiseksi

Punainen Risti vähentää yksinäisyyttä Suomessa. Joka vuosi noin 25 000 ihmistä saa Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta apua yksinäisyyteensä. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Jokaisen on kannettava vastuunsa asiassa, jotta yksinäisyyttä saadaan helpotettua.

– Kolmannes suomalaisista on niin suuri määrä ihmisiä, etteivät vapaaehtoisjoukot tai viranomaiset yksin pysty parantamaan tilannetta. Kannustamme ihan kaikkia pitämään yhteyttä läheisiinsä ja miettimään, kuka ympärillämme saattaisi kokea yksinäisyyttä ja kaivata juttuseuraa. Pienilläkin teoilla on suuri vaikutus, Maaret Alaranta sanoo.

Punainen Risti tutki suomalaisten yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla sekä koronan vaikutuksia yksinäisyyteen. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2021.