10.04.2024

Vakava koleraepidemia leviää Zimbabwessa – lisäapua Punaisen Ristin katastrofirahastosta

Punaisen Ristin vapaaehtoinen ojentaa vesipulloa tuolilla istuvalle henkilölle ja lapselle.
Kuva: Fleur Verwer / IFRC

Ohjaamme katastrofirahastostamme 150 000 euroa koleran torjuntaan Zimbabwessa. Tuen avulla lisätään tietoisuutta kolerasta ja ehkäistään sen leviämistä yhteistyössä Zimbabwen Punaisen Ristin kanssa.

Zimbabwessa yli 20 000 ihmisen epäillään sairastuneen koleraan viimeisten kuukausien aikana, ja koleraan on raportoitu kuolleen yli 70 ihmistä. Olemme tukeneet koleran torjuntaa Zimbabwessa Euroopan unionin tuella jo viime vuodesta ja lähetämme nyt lisäapua katastrofirahastostamme.

Katastrofirahastosta ohjatulla rahoituksella ylläpidetään koleraa sairastavien nesteytyspisteitä sekä koulutetaan ja tuetaan vapaaehtoisia, jotka lisäävät tietoisuutta kolerasta, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta paikallisissa yhteisöissä. avustamme Zimbabwen Punaista Ristiä avustustarvikkeiden kuten nesteytysliuoksen, juomaveden, klooraustarvikkeiden ja suojavaatteiden hankinnassa.

– Punaisen Ristin vapaaehtoiset tunnistavat koleran oireita, opastavat käsi- ja elintarvikehygienian tärkeydestä ja antavat välitöntä hoitoa. Lisäksi Zimbabwen Punainen Risti kuljettaa vakavimmin sairastuneita ihmisiä kolerahoitokeskukseen, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Zimbabwen Punainen Risti kuljettaa vakavimmin sairastuneita ihmisiä kolerahoitokeskukseen.
Tiina Saarikoski

Vapaaehtoiset tuovat avun lähelle

Kolera on herkästi tarttuva tauti, joka leviää useimmiten saastuneen veden kautta. Zimbabwessa on tavattu koleraa lähes vuosittain vuodesta 2002 lähtien. Maan heikon taloustilanteen vuoksi suuria määriä ihmisiä on muuttanut nopeasti maaseudulta pääkaupunki Hararen seudulle töiden takia, eikä kaupunkisuunnittelu ole pysynyt muuttoliikkeen perässä. Suurella osalla kaupunkiväestöstä ei ole pääsyä puhtaan veden ja hygieniapalveluiden pariin.

– Nesteytyspisteillä kolerapotilaat saavat apua lähellä kotiaan. Vapaaehtoisten avulla vähennetään terveydenhuollon kuormitusta, koska lievästi sairastuneet pystytään hoitamaan paikan päällä. Vakavasti sairastuneet ja riskiryhmäläiset, kuten alle 5-vuotiaat lapset ja iäkkäät potilaat lähetetään sairaalahoitoon, Saarikoski kertoo.

Tuemme koleravarautumisen lisäksi Zimbabwen Punaisen Ristin muuta valmiustyötä, ennakoivaa varautumista sekä kehitysyhteistyöohjelmaa. Olemme lähettäneet terveydenhuollon ammattilaisen ja operaatiojohtamisen ammattilaisen tukemaan Zimbabwen Punaisen Ristin koleraoperaatiota.