Korona-apua Intiaan, Afganistaniin, Nigeriin ja Libanoniin

Kuva: Intian Punainen Risti

Koronatilanne on kriittinen monissa osissa maailmaa. Ulkoministeriö on myöntänyt kolme miljoonaa euroa Punaisen Ristin avustustyöhön haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten tukemiseksi.

Myönnön kautta Punainen Risti kasvattaa apuaan Intiassa, Afganistanissa, Nigerissä ja Libanonissa.

Kaikissa näissä maissa paikallisella Punaisella Ristillä tai Punaisella Puolikuulla on käynnissä aktiivista avustustyötä koronan ehkäisemiseksi ja sen vaikutusten lievittämiseksi. Afganistanissa, Nigerissä ja Libanonissa pureudutaan erityisesti rokotuskampanjoiden edistämiseen.

Intian hälyttävä tilanne

Intiassa koronatartuntoja on kaikkiaan jo yli 21 miljoonaa, kuolleiden määrä on maailman kolmanneksi korkein ja ilmaantuvuus maailman suurinta. Lisäksi maassa on kehittynyt huolestuttava virusmutaatio.

Maan terveydenhuolto on äärirajoillaan, ja pulaa on lähes kaikesta testauksesta potilaspaikkoihin ja rokotteisiin.

Intian Punainen Risti on tukenut maan terveysviranomaisia monin tavoin, kuten tekemällä koronajäljityksiä, jakamalla avustustarvikkeita, tarjoamalla kuljetusapua sekä palveluita kotihoidossa oleville ja levittämällä oikeaa tietoa viruksesta esimerkiksi puhelinpalvelun kautta. Tärkeässä roolissa on myös psykososiaalisen tuen antaminen.

Lisäksi Intian Punainen Risti on toimittanut terveydenhuollon ammattilaisille suojavarusteita ja koronatyössä tarvittavia välineitä. Vuoden 2020 aikana Punaisen Ristin työstä hyötyi yli 40 miljoonaa ihmistä.

Avustuksen turvin Intian Punainen Risti pystyy auttamaan hädänalaisia ihmisiä entistä vahvemmin. Paikallisia terveyspalveluita tuetaan esimerkiksi toimittamalla happirikastimia, ambulansseja ja suojavarusteita.

Maskien ja saippuan jakelua Telanganan osavaltiossa Intiassa.
Maskien ja saippuan jakelua Telanganan osavaltiossa Intiassa. Kuva: Intian Punainen Risti

Punainen Risti jakaa hygieniatarvikkeita, maskeja, desinfiointiainetta ja saippuaa etenkin kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille, kuten päivätyöläisille, kodittomille, iäkkäille ihmisille ja naisten johtamille kotitalouksille sekä Punaisen Ristin auttajille, jotka altistuvat työssään koronalle.

Tärkeä rooli taudin torjunnassa on kampanjoinnilla, jolla kitketään koronaan liittyvää misinformaatiota.

Tukea rokotuskampanjoille

Afganistanissa, Nigerissä ja Libanonissa apu keskittyy rokotuskampanjoiden tukemiseen.

Afganistanin humanitaarinen kriisi syvenee, sillä koronan lisäksi maata piinaavat konflikti ja La Niña -ilmiön voimistama kuivuus. Afganistanin Punainen Puolikuu kouluttaa rokottajia ja keskittyy tunnistamaan ihmisryhmiä, jotka kiireisimmin tarvitsevat apua. Vapaaehtoiset myös tiedottavat koronasta yhteistyössä oppilaitosten kanssa.

Afganistanin Punainen Puolikuu auttaa vaikeimmassa asemassa olevia ihmisiä koronapandemian keskellä.
Afganistanin Punainen Puolikuu auttaa vaikeimmassa asemassa olevia ihmisiä koronapandemian keskellä. Kuva: Meer Abdullah / Afganistanin Punainen Puolikuu

Nigerissä Punaisen Ristin vapaaehtoiset tukevat terveysministeriötä rokotuksissa ja auttavat vaikeimmassa asemassa olevia, kuten heitä joilla ei ole pääsyä terveydenhuoltoon, vammaisia ihmisiä, pakolaisia ja maan sisällä paenneita. Lisäksi Punainen Risti tekee laajaa tiedotustyötä oikean koronatiedon levittämiseksi.

Libanonin Punainen Risti tarjoaa perusterveydenhuoltoa, auttaa kuljettamaan riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä rokotettavaksi ja vahvistaa yleistä rokotusmyönteisyyttä.

Myönnön turvin Punainen Risti alkaa pyörittää rokotuskeskusta, jonne odotetaan saapuvaksi 5 000 ihmistä kuussa 3–4 kuukauden aikana. Libanonin Punainen Risti koordinoi myös kahdeksaa liikkuvaa terveysyksikköä, jotka alkavat tarjota rokotuksia.

Apua ympäri maailmaa

Apu on osa kansainvälisen Punaisen Ristin maailmanlaajuista koronaoperaatiota, joka auttaa lähes jokaisessa maailman maassa työntekijöiden ja 14 miljoonan vapaaehtoisen voimin. Esimerkiksi terveyttä ja hygieniaa parantavasta tiedotustyöstä on hyötynyt jo 660 miljoonaa ihmistä.

Tällä hetkellä 152 eli 79 prosenttia kaikista Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisista yhdistyksistä tukee rokotuskampanjoita omissa maissaan.

Avun tarve jatkuu pitkään. Maailmanlaajuisesti pandemiatilanne on tällä hetkellä vaikea, ja niin kauan kuin rokotukset jakautuvat hyvin epätasaisesti maiden välillä, kukaan ei ole turvassa.

Koronan pitkäkestoiset vaikutukset kohdistuvat usein vakavimmin heihin, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Suomen Punainen Risti panostaa tärkeän rokotustyön tukemiseen eri puolilla maailmaa.

Tee lahjoitus
Lahjoita
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu