10 vuotta konfliktin keskellä - Syyrian tilanne pahenee päivä päivältä

Pieni syyrialainen lapsi Punaisen Ristin avustuspaketti kädessään

Levottomuuksien lisäksi talouskriisi, pakolaisuus ja korona ovat ajaneet syyrialaisia yhä syvempään ahdinkoon.

Apua tarvitsee yli 13 miljoonaa syyrialaista. Yksi heistä on viisivuotias Muhammad, joka on muiden syyrialaislasten tavoin elänyt koko pienen elämänsä konfliktin keskellä.

Muhammadin tilanne on erityisen vaikea, sillä hän on alaraajoistaan halvaantunut. Muhammad joutui viettämään päivät neljän seinän sisällä, mikä teki hänet onnettomaksi. Äidin sydäntä särki katsella poikansa tuskaa.

Naapurit kertoivat äidille, että Syyrian Punainen Puolikuu voisi auttaa perhettä. Äiti suuntasi Punaisen Puolikuun osastoon Daraan kaupungissa, ja perhe sai välittömästi apua.

Punaisen Puolikuun neuvojen ansiosta pojalle myönnettiin kortti, joka osoittaa hänen tarvitsevan tukea.

Pojan terveydentilaa alettiin tarkkailla säännöllisesti, kun Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ohjasivat perheen lastenlääkärin luo. Lääkäri huomasi, ettei pojan paino kehittynyt normaalisti ja määräsi tälle lisäravintoa.

Muhammad sai myös pyörätuolin, ja pääsee nyt ulkoilemaan äitinsä kanssa.


Syyriassa moni vammautunut jää kuitenkin liikuntarajoitteiseksi, koska ei saa asianmukaista kuntoutusta. Moni kärsii terveysongelmista ja tarvitsee psykososiaalista tukea. Osa vammaisista lapsista ja nuorista saa tukea, mutta osalta puuttuu mahdollisuudet oppia itsenäiseen elämään.

Vakava pula ruoasta

Valtaosa syyrialaisista elää köyhyysrajan alapuolella: 80 prosentilla ihmisistä on käytössään vain noin 1,5 euroa päivässä samaan aikaan, kun perustarvikkeiden hinnat tuplaantuivat viime vuoden aikana.

Puolella syyrialaisista ei ole tarpeeksi ruokaa.

Lisäksi kymmenen vuotta kestänyt konflikti on romahduttanut Syyrian terveydenhuollon, eikä monella ole varaa maksaa terveydenhuollon palveluista.

Abdul-poika oli vielä muutama kuukausi sitten hengenvaarassa. Hätääntynyt äiti vei lapsen Punaisen Puolikuun klinikalle, mistä heidät ohjattiin välittömästi aliravitsemusosastolle.

Perhe sai Punaisen Ristin aliravittujen lasten hoitamiseen erikoistuneilta auttajilta lapselle sopivaa, ravinteikasta ruokaa ja ohjeita tämän voinnin seuraamiseen.

Hoidon avulla Abdulin kunto alkoi kohentua jo kahdessa viikossa. Poika tervehtyi, eikä äidin sydäntä enää raasta pelko lapsensa menettämisestä.

Punainen Risti auttaa laajalti

Suomen Punainen Risti tukee Syyriassa kansainvälisen Punaisen Ristin laajaa avustusoperaatiota, jotta ihmiset voisivat rakentaa elämänsä uudelleen ja saisivat perustarvikkeita, kuten ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa.

Syyrian Punaisen Puolikuun koronaa ehkäisevät toimet, kuten ihmisten tiedottaminen viruksen ehkäisystä, psykososiaalinen tuki ja jaettavat hygieniapaketit, ovat auttaneet jo yli kahta miljoonaa ihmistä.

Suomen Punainen Risti on tukenut Syyrian Punaista Puolikuuta vuodesta 2013 alkaen.

Ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja lahjoittajien ansiosta olemme voineet esimerkiksi parantaa vammaisten ihmisten elämänlaatua.

– Suomen Punainen Risti tukee fysioterapiaa tarjoavien yksiköiden toimintaa sekä liikkuvia tiimejä, jotka tekevät kotikäyntejä apua tarvitsevien luokse 11 paikkakunnalla Syyriassa, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Angelika Forsström Syyrian Damaskoksesta. Vammaisille ihmisille jaetaan myös elämää helpottavia apuvälineitä.

Viime vuonna kansainvälinen Punainen Risti paransi 16 miljoonan ihmisen puhtaan veden saantia ja perusinfrastruktuuria sekä jakoi kotitaloustarvikkeita, kuten hygieniatuotteita ja huopia, 1,2 miljoonalle ihmiselle.

– Vaikka Syyrian humanitaarinen hätä ei näy enää yhtä vahvasti vaikkapa mediassa, on tärkeää muistaa, että ihmisten voimavarat heikkenevät edelleen ja kriisi on yksi maailman pahimmista, Forsström muistuttaa.

Tietoa sodan säännöistä

Tiedon levittäminen sodan säännöistä kuuluu Punaisen Ristin perustehtäviin. Tänä vuonna Suomen Punainen Risti alkaa tukea humanitaarisen oikeuden vahvistamista Syyriassa.

Tavoitteenamme on kouluttaa Syyrian Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia ja uusia kouluttajia jakamaan tietoa humanitaarisesta oikeudesta. Tämä työ on mahdollista katastrofirahaston lahjoittajien ansiosta.

 

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö