Haluatko ystävän?

Katja Lösönen
Kuvaaja: Katja Lösönen

Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. Voit kysyä Punaisesta Rististä pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua.

Yksinäisyydestä voivat kärsiä nuoret, aikuiset ja vanhukset, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai uusi ja outo elämäntilanne. Ystävyyden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä.
 

Ystävä on kuuntelija ja henkinen tuki

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tehtäväänsä koulutettuja. Ennen kaikkea vapaaehtoinen ystävä on kuuntelija ja henkinen tuki. Ystävän kanssa voi käydä kahvilla, teatterissa tai vaikka kävelyllä. Voitte yhdessä miettiä kuinka haluatte tavata.

Miten voit saada ystävän Punaisen Ristin kautta?

  • Ota yhteyttä oman asuinpaikkakuntasi Punaisen Ristin osastoon tai alueelliseen piiritoimistoon. Lisätietoa osastojen ja piirien toiminnasta sekä niiden yhteystiedot löydät Punaisen Ristin RedNet-sivuilta.
  • Jos asut pääkaupunkiseudulla tai Uudellamaalla, voit ottaa yhteyttä Punaisen Ristin ystävävälitykseen, jonka avulla ystävää tarvitsevat ja vapaaehtoiset voivat kohdata. Lue lisää ystävävälityksen sivuilta.
  • Nuorille suunnatusta ystävätoiminnasta lisätietoa Nuori nuorelle -ystävätoiminnan sivulta.

Ryhmätoiminnasta virkistystä arkeen

Ystävätoiminta voi olla joko kahdenvälistä tai ryhmätoimintaa. Punainen Risti tarjoaa ryhmätoimintaa nuorille ja ikäihmisille. Tarkoituksena on saada vertaistukea ja lievittää yksinäisyyttä ryhmässä. Yhdessä esimerkiksi keskustellaan, leivotaan, harrastetaan käsitöitä, jumpataan tai keskustellaan elokuvista ja harrastetaan taidetta – ryhmäläiset saavat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tule rohkeasti mukaan! Myös ryhmätoiminnasta saat tietoa sinua lähimmästä Punaisen Ristin osastosta tai piiritoimistosta, jonka voit etsiä RedNet-sivuilta.